Prve sudske optužbe do jeseni

Prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ trebalo bi da budu podignute do jeseni ove godine, očekuje prištinski advokat Arianit Koci.

Srbija 05.05.2018 | 11:47
Prve sudske optužbe do jeseni
Koci, jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je da su u Sudu počeli da rade na obezbjeđivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova, prenosi Radio-televizija Srbije. 

"Zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica. Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom", rekao je Koci prištinskim medijima. 

On je napomenuo da nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni ove godine, prenosi RTS. 

Na prve optužnice čeka se od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Savjeta Evrope Dika Martija. 

Sud je postao operativan u julu prošle godine, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i od tada nema pravnih prepreka za podizanje optužnica. 

Iz tog suda nema zvaničnih najava o podizanju prvih optužnica, a otežavajuću okolnost čini i to što se nedavno američki tužilac Dejvid Švendimen, povukao sa funkcije glavnog tužioca, nakon što mu je istekao trogodišnji mandat, a novi nije određen. 

Novina u radu Suda biće ta što će žrtve ratnih zločina na Kosovu moći da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu.

(RTS) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

05.05.2018 11:30

Biće kao u BiH, prvo ih optuže, zatim uhapse, onda im se (možda) sudi i na kraju oslobode.

ODGOVORITE
Name

Sprdacina

05.05.2018 20:01

Jos jedna medjunarodna sprdacina i antisrpska ujdurma.Pa sta vise nece protiv Srba izmisliti.

Name

Re Sprdacina

06.05.2018 08:06

Ipak bih trebalo analizirati zasto mi mislimo da su svi protiv nas. Mozda nije do sviu mozda je do nas??????

Name

bice ovde svega

05.05.2018 12:15

Istine radi, ne radi se o 'Specijalnom sudu za zlocine OVK' kako pise nego o 'Specijalnom sudu za sve zlocine pocinjene na Kosovu' .I zato se nemojmo zacuditi da bude i optuznica protiv Srba.Recimo onih koji su pobili sve one Albance, zakopali ih na Kosovu a kada je potpisan kumanovski, otkopali ih prebacili u uzu Srbiju - Rudnicu kod Raske, ponovo tajno zakopali i nad grobnicom podigli zgradu da bi sakrili tragove. Ta grobnica je otkrivena 2010 a zrtve identifikovane 2011. U Srbiji do sada niko nije ni optuzen za to

ODGOVORITE