Пивски стомак опасан за срце

Особе нормалне телесне тежине којима је струк шири од бокова у већој су здравственој опасности од оних гојазних, кажу научници.

Здравље 05.05.2018 | 11:45
Пивски стомак опасан за срце
Изгледи да се код особа с нормалним индексом телесне масе (БМИ), али с превише трбушног сала развију срчани проблеми двоструко су већи него код гојазних људи који немају тзв. "резервну гуму" око струка, каже главни аутор студије др. Хосе Медина-Инохоса с клинике Мајо.

У његову студију је на почетку истраживања било укључено 1.700 људи старијих од 45 година, а праћени су од 2000. до 2016. године.

Резултати, које је Медина-Инохоса недавно представио на скупу светских кардиолога у Љубљани, показали су да непропорционалан обим струка носи већи ризик од развоја срчаних болести него претеран БМИ.

Другим речима, они с телом у облику крушке, иако су нормалне тежине, морају припазити.

Обим струка постаје проблематичан, каже Медина-Инохоса, када достигне или надмаши 90 одсто обима кукова код мушкараца или 85 одсто код жена. То се назива "абдоминалном дебљином".

"Трбух је прво место на којем складиштимо маст, па је боље бити сврстан у категорију гојазних по БМИ-ју, али немати много масти око трбуха. Такви људи имају више мишићног ткива, а мишићно ткиво метаболички помаже у снижавању нивоа липида (масти) и шећера у крви", рекао је Медина-Инохоса.

"Али ако имате масноће око трбуха и оне надмашују величину ваших бокова требало би да посетите лекара како би проценио кардиоваскуларни ризик и дистрибуцију масти. У таквим случајевима циљ мршављења треба да буде губитак трбушног сала, а не искључиво телесне тежине", објаснио је.

То се може постићи вежбањем, смањењем седачког начина живота, ходањем по степеницама, изласком из трамваја коју станицу пре куће, јачањем мишића и смањењем уноса рафинисаних угљених хидрата.

Нагласио је и да лекари не би требало аутоматски да претпоставе да нормалан БМИ искључује ризик од развоја срчаних болести.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ипак

06.05.2018 19:20

...Трбушно сало нема никакве везе са пивским стомаком...оно настаје само као узрочно последична веза испијања пива,тј изазивања глади.Ко одоли глади нема проблема са истим.Само може боје да спава.Тита ми

ОДГОВОРИТЕ