Спор процес тражења несталих

Са циљем убрзавања процеса тражења особа несталих током посљедњег рата, у Бијељини је данас организован округли сто коме су присуствовали представници бројних институција и организација које се баве овим проблемом. Организатор округлог стола било је Регионално удружење несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

Република Српска 04.05.2018 | 13:40
Спор процес тражења несталих
У раду округлог стола у Бијељини, поред породица несталих особа, учешћа су узели и представници Тужилаштва БиХ, Института за нестале особе, Црвеног крста, Републичке организације за тражење несталих, али и Међународне комисије за нестале особе.

"Процес тражења у БиХ је веома успјешан, пронађено је више од 70% првобитно несталих особа. Трагали смо за око 23 хиљаде лица", истакао је Метју Холидеј из Међународне комисије за нестале особе.

На списку особа за којима се трага у БиХ је још 8.000 имена, од којих 54 са простора Семберије и Мајевице.

"Ми сами више не знамо када ћемо завршити потрагу и хоћемо ли икада то успјети. Породице несталих су већ старе, чланови породица умиру..." упозорила је Смиља Митровић, предсједник Удружења несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

Тужилаштво БиХ дуго је било уско грло када је у питању потрага за несталим, али и истином и правдом, нагласили су неки од учесника овог скупа.

"Ми, Срби смо јако незадовољни, јер готово нико није оптужен за убијене Србе. Потврђује то и недавни случај Атифа Дудаковић", додала је Смиља Митровић.

"Ја морам изразити велику резерву када је у питању рад судских вјештака и патолога, који у својим приоритетима немају овакве случајеве. По више пута се заказује и ексхумација и идентификација, чека се на њихово присуство. То су неке ствари које се морају рјешавати", рекао је Никола Перишић, члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

Незадовољство чланова породица несталих особа разумију у Међународној комисији за нестале особе:

"Свака породица која још увијек трага за својим најмилијима има право да каже како је процес тражења спор, јер је прошло 22 године од окончања рата, али ми чинимо све да помогнемо у проналажењу и ископавању несталих", додао је Метју Холидеј из Међународне комисије за нестале особе.

У међувремену, крајем прошле године лабораторија за ДНК анализу премјештена је из Сарајева у Хаг, што би могло убрзати идентификацију пронађених посмртних остатака, надају се чланови породица несталих из Републике Српске. 

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

М. Н.

04.05.2018 17:13

Овим бјелосвјетским битангама није у интересу да се било који нестали Србин пронадје. Они преко нас само перу своје паре. Многи не знају да се злоцини протиб Срба не могу тузити јер МО БиХ за припаднике Армије БиХ не доставља докумтацију у уцесцу у рату. Сви подаци за припаднике Армије БиХ су под ембаргом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Терс

05.05.2018 05:55

Код Бошњака 90% несталих су цивили. Веома често више чланова једне те исте породице. Код срба су то војници који су или погинули на фронту и ту и остали или су заробљени па касније ликвидирани.

ОДГОВОРИТЕ