Spor proces traženja nestalih

Sa ciljem ubrzavanja procesa traženja osoba nestalih tokom posljednjeg rata, u Bijeljini je danas organizovan okrugli sto kome su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i organizacija koje se bave ovim problemom. Organizator okruglog stola bilo je Regionalno udruženje nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Republika Srpska 04.05.2018 | 13:40
Spor proces traženja nestalih
U radu okruglog stola u Bijeljini, pored porodica nestalih osoba, učešća su uzeli i predstavnici Tužilaštva BiH, Instituta za nestale osobe, Crvenog krsta, Republičke organizacije za traženje nestalih, ali i Međunarodne komisije za nestale osobe.

"Proces traženja u BiH je veoma uspješan, pronađeno je više od 70% prvobitno nestalih osoba. Tragali smo za oko 23 hiljade lica", istakao je Metju Holidej iz Međunarodne komisije za nestale osobe.

Na spisku osoba za kojima se traga u BiH je još 8.000 imena, od kojih 54 sa prostora Semberije i Majevice.

"Mi sami više ne znamo kada ćemo završiti potragu i hoćemo li ikada to uspjeti. Porodice nestalih su već stare, članovi porodica umiru..." upozorila je Smilja Mitrović, predsjednik Udruženja nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Tužilaštvo BiH dugo je bilo usko grlo kada je u pitanju potraga za nestalim, ali i istinom i pravdom, naglasili su neki od učesnika ovog skupa.

"Mi, Srbi smo jako nezadovoljni, jer gotovo niko nije optužen za ubijene Srbe. Potvrđuje to i nedavni slučaj Atifa Dudaković", dodala je Smilja Mitrović.

"Ja moram izraziti veliku rezervu kada je u pitanju rad sudskih vještaka i patologa, koji u svojim prioritetima nemaju ovakve slučajeve. Po više puta se zakazuje i ekshumacija i identifikacija, čeka se na njihovo prisustvo. To su neke stvari koje se moraju rješavati", rekao je Nikola Perišić, član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Nezadovoljstvo članova porodica nestalih osoba razumiju u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe:

"Svaka porodica koja još uvijek traga za svojim najmilijima ima pravo da kaže kako je proces traženja spor, jer je prošlo 22 godine od okončanja rata, ali mi činimo sve da pomognemo u pronalaženju i iskopavanju nestalih", dodao je Metju Holidej iz Međunarodne komisije za nestale osobe.

U međuvremenu, krajem prošle godine laboratorija za DNK analizu premještena je iz Sarajeva u Hag, što bi moglo ubrzati identifikaciju pronađenih posmrtnih ostataka, nadaju se članovi porodica nestalih iz Republike Srpske. 

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

M. N.

04.05.2018 17:13

Ovim bjelosvjetskim bitangama nije u interesu da se bilo koji nestali Srbin pronadje. Oni preko nas samo peru svoje pare. Mnogi ne znaju da se zlocini protib Srba ne mogu tuziti jer MO BiH za pripadnike Armije BiH ne dostavlja dokumtaciju u ucescu u ratu. Svi podaci za pripadnike Armije BiH su pod embargom.

ODGOVORITE
Name

Ters

05.05.2018 05:55

Kod Bošnjaka 90% nestalih su civili. Veoma često više članova jedne te iste porodice. Kod srba su to vojnici koji su ili poginuli na frontu i tu i ostali ili su zarobljeni pa kasnije likvidirani.

ODGOVORITE