Рађање нове Фјорентине...!

Блеки и Чолито од 70. 000. 000 евра, стари вук опет погађа. . . ! Тандем младих фудбалера Фјорентине подсећа на погодак са Божиновим и Вучинићем у Лечеу.

Фудбал 06.05.2018 | 23:30
Рађање нове Фјорентине...!
Фјорентина је летос направила чистлку у екипи, одрекла се најбољих и определила се да гради тим од младих играча који ће зенит достићи за коју годину. А изгледа да је план почео да функционише и пре времена...

Млада екипа Фјорентине блиста у другом делу сезоне и бори се за излазак у Лигу Европе што није био примарни циљ на почетку сезоне када су се одлучили за смену генерација. Ипак, под командном палицомСтефана Пиолија, Љубичасти блистају у 2018. години, а неколико младих талената је експлодирало. Међу њима и наш Никола Миленковић.

Коријере дело спорт данас доноси вест да су у Фиренци врло свесни капитала у младим играчима који су добили ове сезоне и да су већ одредили цену за двојицу најталентованијих. Наиме, Миленковић (20 година) и нападач Ђовани Симеоне (22) сада коштају заједно 70.000.000 евра. То је сума испод које Фјорентина неће ићи ако неко жели да купи тандем мадаих асова. Симеоне је већ надмашио дебитантску сезонуГабријела Батистуте у Фиренци и дошао до 13 голова у сезони док је Миленковић сјајним играма у другом делу сезоне постао један од најтраженијих младих штопера Серије А и за њега се интересују Рома и Шпанци.

За овакав успех поред самих играча и тренера Пиолија је најзаслужнији спортски директор Панталео Корвино.Искусни спортски директор се претходних деценија доказао као ловац на таленте, али не и као функционер који клубу доноси резултате. Корвинов квалитет је да препозна младог играча и од њега направи капитал на којем се касније зарађује. Још од почетака у нижелигашу Касарану када је открио Миколија, па онда и Лечеа где је направио бум са Божиновим, Вучинићем, Шевантоном, Ледесмом...

У Фјорентину је дошао 2005. године и наставио да погађа реализујући трансфере Јоветића, Монтолива, Фреја, Ђилардина, Мутуа, Мела, Кузамновића, Савића, Настасића... Неке је лансирао у Фиренци и од талената претворио у звезде, док је некима оживео каријере када је изгледало да су кренули странпутицом. У Фиренци је започео уску сарадњу са менаџером Фалијем Рамаданијем који се тада пробијао до статуса господара балканског тржишта и пре свега довођењем бивших Партизанових играча су обојица направили поготке и дигли себи рејтинг у италијанском фудбалу.

После седам година је напустио клуб, да би се вратио прошле године и и опет је започео пројекат подмлађивања тима. Продати су најбољи и најискуснији попут Бернардескија, Весина, Борхе Валера, Калинића,Иличића, Татарушануа, Томовића за преко 100.000.000 евра и Фјорентина је обезбедила новац за куповину.

Опет се Корвино прво обратио Рамаданију коју му је за 5.100.000 довео Николу Миленковића. Три пута више пара је платио Ђенови за Симеонеа, 10.000.000 евра за Бенасија којег је Михајловић девалвирао у Торину, за 7.000.000 евра је довео Веретуа који је пропадао заједно са Астон Вилом где нису препознали његов квалитет, оживео је каријере Бирагија, Пецеле, Лауринија, довео тинејџера Ло Фаса од којег се тек очекује да експлодира... Летос је у куповину играча укупно уложио нешто мање од 70.000.000 евра. Сада само Симеоне и Миленковић вреде те паре, а у осталим новајлијама има још толико. Не рачунајући највећи бисер тима - Федерика Кјезу.

Син славног Енрика је потпуно избрисао Федерика Бернардескија из срца Фјорентиних навијача и неутралисао његов одлазак. Млади Кјеза блиста ове сезоне и тренутна цена му је око 50.000.000 евра са гомилом богатих клубова који стоје у реду за почетак преговора.

Корвинов план је у потпуности успео. Мултиплицирао је вредност екипе, а пласман у Лигу Европе би донео и спортски успех. Иако већ сада већи клубови облећу око Кјезе, Симеонеа, Миленковића, Веретуа и осталих, велика је вероватноћа да ће Фјорентина овај талентовани тим задржати на окупу наредне сезоне и са њим напасти пласман у Лигу шампиона. Ко што је Пиолиу Лацију стрпљиво градио садашњи тим који је Инзаги надоградио. Ако се настави са узлазном путањом, онда ће и Виолини драгуљи вредети још више, а клуб ће се финансијски и спортски стабилизовати.

Са овом базом уз још три-четири појачања, Виола би у следећој сезони могла да буде једна од најлепших прича Серије А.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар