Rađanje nove Fjorentine...!

Bleki i Čolito od 70. 000. 000 evra, stari vuk opet pogađa. . . ! Tandem mladih fudbalera Fjorentine podseća na pogodak sa Božinovim i Vučinićem u Lečeu.

Fudbal 06.05.2018 | 23:30
Rađanje nove Fjorentine...!
Fjorentina je letos napravila čistlku u ekipi, odrekla se najboljih i opredelila se da gradi tim od mladih igrača koji će zenit dostići za koju godinu. A izgleda da je plan počeo da funkcioniše i pre vremena...

Mlada ekipa Fjorentine blista u drugom delu sezone i bori se za izlazak u Ligu Evrope što nije bio primarni cilj na početku sezone kada su se odlučili za smenu generacija. Ipak, pod komandnom palicomStefana Piolija, Ljubičasti blistaju u 2018. godini, a nekoliko mladih talenata je eksplodiralo. Među njima i naš Nikola Milenković.

Korijere delo sport danas donosi vest da su u Firenci vrlo svesni kapitala u mladim igračima koji su dobili ove sezone i da su već odredili cenu za dvojicu najtalentovanijih. Naime, Milenković (20 godina) i napadač Đovani Simeone (22) sada koštaju zajedno 70.000.000 evra. To je suma ispod koje Fjorentina neće ići ako neko želi da kupi tandem madaih asova. Simeone je već nadmašio debitantsku sezonuGabrijela Batistute u Firenci i došao do 13 golova u sezoni dok je Milenković sjajnim igrama u drugom delu sezone postao jedan od najtraženijih mladih štopera Serije A i za njega se interesuju Roma i Španci.

Za ovakav uspeh pored samih igrača i trenera Piolija je najzaslužniji sportski direktor Pantaleo Korvino.Iskusni sportski direktor se prethodnih decenija dokazao kao lovac na talente, ali ne i kao funkcioner koji klubu donosi rezultate. Korvinov kvalitet je da prepozna mladog igrača i od njega napravi kapital na kojem se kasnije zarađuje. Još od početaka u niželigašu Kasaranu kada je otkrio Mikolija, pa onda i Lečea gde je napravio bum sa Božinovim, Vučinićem, Ševantonom, Ledesmom...

U Fjorentinu je došao 2005. godine i nastavio da pogađa realizujući transfere Jovetića, Montoliva, Freja, Đilardina, Mutua, Mela, Kuzamnovića, Savića, Nastasića... Neke je lansirao u Firenci i od talenata pretvorio u zvezde, dok je nekima oživeo karijere kada je izgledalo da su krenuli stranputicom. U Firenci je započeo usku saradnju sa menadžerom Falijem Ramadanijem koji se tada probijao do statusa gospodara balkanskog tržišta i pre svega dovođenjem bivših Partizanovih igrača su obojica napravili pogotke i digli sebi rejting u italijanskom fudbalu.

Posle sedam godina je napustio klub, da bi se vratio prošle godine i i opet je započeo projekat podmlađivanja tima. Prodati su najbolji i najiskusniji poput Bernardeskija, Vesina, Borhe Valera, Kalinića,Iličića, Tatarušanua, Tomovića za preko 100.000.000 evra i Fjorentina je obezbedila novac za kupovinu.

Opet se Korvino prvo obratio Ramadaniju koju mu je za 5.100.000 doveo Nikolu Milenkovića. Tri puta više para je platio Đenovi za Simeonea, 10.000.000 evra za Benasija kojeg je Mihajlović devalvirao u Torinu, za 7.000.000 evra je doveo Veretua koji je propadao zajedno sa Aston Vilom gde nisu prepoznali njegov kvalitet, oživeo je karijere Biragija, Pecele, Laurinija, doveo tinejdžera Lo Fasa od kojeg se tek očekuje da eksplodira... Letos je u kupovinu igrača ukupno uložio nešto manje od 70.000.000 evra. Sada samo Simeone i Milenković vrede te pare, a u ostalim novajlijama ima još toliko. Ne računajući najveći biser tima - Federika Kjezu.

Sin slavnog Enrika je potpuno izbrisao Federika Bernardeskija iz srca Fjorentinih navijača i neutralisao njegov odlazak. Mladi Kjeza blista ove sezone i trenutna cena mu je oko 50.000.000 evra sa gomilom bogatih klubova koji stoje u redu za početak pregovora.

Korvinov plan je u potpunosti uspeo. Multiplicirao je vrednost ekipe, a plasman u Ligu Evrope bi doneo i sportski uspeh. Iako već sada veći klubovi obleću oko Kjeze, Simeonea, Milenkovića, Veretua i ostalih, velika je verovatnoća da će Fjorentina ovaj talentovani tim zadržati na okupu naredne sezone i sa njim napasti plasman u Ligu šampiona. Ko što je Pioliu Laciju strpljivo gradio sadašnji tim koji je Inzagi nadogradio. Ako se nastavi sa uzlaznom putanjom, onda će i Violini dragulji vredeti još više, a klub će se finansijski i sportski stabilizovati.

Sa ovom bazom uz još tri-četiri pojačanja, Viola bi u sledećoj sezoni mogla da bude jedna od najlepših priča Serije A.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar