Обиљежавање 26 година од злочина

Служењем парастоса у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву, почело је обиљежавање 26 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године када су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено и мучено у логорима.

Република Српска 03.05.2018 | 13:20
Обиљежавање 26 година од злочина
Обиљежавању присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и делегација Парламента Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, чланови породица страдалих и бројни грађани.

Након парастоса, положени су вијенци на Спомен-крсту.

Овај догађај од прошле године обиљежава се у Миљевићима, умјесто на мјесту гдје се напад догодио, да би се избјегло понижавање жртава и њихових потомака.

У Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године колону ЈНА напали су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ.

У том нападу живот су изгубила 42 војника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Злочин у Добровољачкој још нема судски епилог, јер је правосуђе БиХ остало нијемо на доказе и на примједбе српске стране да је у Сарајеву током рата било 126 логора, као и да је у том граду страдало око 3.200 цивила српске националности.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Терс

03.05.2018 12:58

Само ја могу рећи истину. У Добровољачкој је погинуло 6 људи ! У тој Добровољачкој улици они су напали санитетско једно возило и погинуо је један војник, Томовић Здравко из Хан Пијеска. Три пуковника: Сокић Миро, Радуловић др. Будимир и Михаиловић Бошко. Један потпуковник, Јованић Бошко и једна жена, муслиманка Шуко Нурмела... Значи, шест особа је страдало од 261. Ваљда су ови у Београду изгубили стрпљење што ми нисмо страдали, што не страдамо. Те лажи које су просуте око Добровољачке нешто је најсрамније што се може чути. Ја сам се борио да то објелоданим. Новости нису смјеле, Политика - ма ни говора. Телевизија Србије - ма ни говора. Радио Београд - ма какви, изјавио је Милутон Кукањац, генерал-пуковник Југословенске народне армије. хттпс://yоуту.бе/3БР_НзРКодо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2018 13:19

Ма кога брига ЈНА је стала на Србску страну знаци Легитиман Војни циљ паметном доста....

Name

Ре Терс од Кукањца

03.05.2018 13:55

Право зборис 6 погинулих то је генерал Кукањац јасно описао зато су му смјестали јер није хтјео лагати. а ови из логора сто су муцени су дали изјаве у Београду како су им помогли на све нацине и делили своје оброке са њима . Ко сад лазе коме требају лази

Name

Димњачар

03.05.2018 14:47

Џабе терсаш, затуцана стока је систематски одгајана да ни по цијену живота не треба користи сопствени мозак. Мени су гори родитељи страдалих који су се прихватили САНУ лажи, за узврат су добили пресуду у којој су њихова дјеца проглашена легитимним метама.

Name

ИСТИНА

03.05.2018 14:57

Није истина то сто пишеш, познавао сам момка из мог мјеста ‘72. годиште, који је погинуо тог дана у Добровољацкој као припадник ЈНА. Не знам ко си, али није тачно то сто зборис, ал’ знам шта ти је намјера, да прикријете ИСТИНУ о страдању Срба!!!!!!!!!!!!!!

Name

ВОЈВОДА РЕ ИСТИНА

04.05.2018 16:36

Ти ниси видио рат оцима, 6 припадника ЈНА је погинуло, ово су лази пред изборе. Био сам борац ВРС и једина је истина ста је Кукањац рекао. Јефтини фолови пред изборе. Кога висе лазете сви каква 42 војника? Ти знас ста је истина ниси метка испалио, ја сам с кокардом на глави био цитав рат и доста је висе лагања и купљења политицки поена преко сарајевски срба.

Name

рашо

03.05.2018 14:49

Па постоје видео снимци тенка како прелази мост Скендерију.изјава Кукањца.видео запис о хапшењу-заробљавању Нишких специјалаца из кина Темл....објавите то на РТС и онда кеоментирајтеДоста нас више лажете није овоГебелсово доба све је снимљено и на основу ових снимака и изјава Ганич Дивјак су ослобођени од Хага Ландона Беча.........па читав свијет то види зна само нам РТС и политичка врхушка намече неку своју истину.

ОДГОВОРИТЕ