Obilježavanje 26 godina od zločina

Služenjem parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, počelo je obilježavanje 26 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Republika Srpska 03.05.2018 | 13:20
Obilježavanje 26 godina od zločina
Obilježavanju prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i delegacija Parlamenta Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, članovi porodica stradalih i brojni građani.

Nakon parastosa, položeni su vijenci na Spomen-krstu.

Ovaj događaj od prošle godine obilježava se u Miljevićima, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine kolonu ЈNA napali su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH.

U tom napadu život su izgubila 42 vojnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog, jer je pravosuđe BiH ostalo nijemo na dokaze i na primjedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora, kao i da je u tom gradu stradalo oko 3.200 civila srpske nacionalnosti.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ters

03.05.2018 12:58

Samo ja mogu reći istinu. U Dobrovoljačkoj je poginulo 6 ljudi ! U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela... Znači, šest osoba je stradalo od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, što ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke nešto je najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. Novosti nisu smjele, Politika - ma ni govora. Televizija Srbije - ma ni govora. Radio Beograd - ma kakvi, izjavio je Miluton Kukanjac, general-pukovnik Jugoslovenske narodne armije. https://youtu.be/3BR_NzRKodo

ODGOVORITE
Name

re

03.05.2018 13:19

Ma koga briga JNA je stala na Srbsku stranu znaci Legitiman Vojni cilj pametnom dosta....

Name

Re Ters od Kukanjca

03.05.2018 13:55

Pravo zboris 6 poginulih to je general Kukanjac jasno opisao zato su mu smjestali jer nije htjeo lagati. a ovi iz logora sto su muceni su dali izjave u Beogradu kako su im pomogli na sve nacine i delili svoje obroke sa njima . Ko sad laze kome trebaju lazi

Name

Dimnjačar

03.05.2018 14:47

Džabe tersaš, zatucana stoka je sistematski odgajana da ni po cijenu života ne treba koristi sopstveni mozak. Meni su gori roditelji stradalih koji su se prihvatili SANU laži, za uzvrat su dobili presudu u kojoj su njihova djeca proglašena legitimnim metama.

Name

ISTINA

03.05.2018 14:57

Nije istina to sto pišeš, poznavao sam momka iz mog mjesta ‘72. godište, koji je poginuo tog dana u Dobrovoljackoj kao pripadnik JNA. Ne znam ko si, ali nije tačno to sto zboris, al’ znam šta ti je namjera, da prikrijete ISTINU o stradanju Srba!!!!!!!!!!!!!!

Name

VOJVODA RE ISTINA

04.05.2018 16:36

Ti nisi vidio rat ocima, 6 pripadnika JNA je poginulo, ovo su lazi pred izbore. Bio sam borac VRS i jedina je istina sta je Kukanjac rekao. Jeftini folovi pred izbore. Koga vise lazete svi kakva 42 vojnika? Ti znas sta je istina nisi metka ispalio, ja sam s kokardom na glavi bio citav rat i dosta je vise laganja i kupljenja politicki poena preko sarajevski srba.

Name

rašo

03.05.2018 14:49

Pa postoje video snimci tenka kako prelazi most Skenderiju.izjava Kukanjca.video zapis o hapšenju-zarobljavanju Niških specijalaca iz kina Teml....objavite to na RTS i onda keomentirajteDosta nas više lažete nije ovoGebelsovo doba sve je snimljeno i na osnovu ovih snimaka i izjava Ganič Divjak su oslobođeni od Haga Landona Beča.........pa čitav svijet to vidi zna samo nam RTS i politička vrhuška nameče neku svoju istinu.

ODGOVORITE