Данас посљедња шанса за измјене

Предсједници СДА, ХДЗ-а СББ-а СДП-а и ДФ-а Бакир Изетбеговић, Драган Човић, Фахрудин Радончић, Нермин Никшић и Жељко Комшић данас ће одржати можда и најважнији састанак о измјенама Изборног закона БиХ и провођењу пресуде Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића. И овај састанак ће бити одржан у резиденцији амбасадорке САД-а у БиХ Морин Кормак. а присуствоваће и шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Босна и Херцеговина 03.05.2018 | 09:05
Данас посљедња шанса за измјене
Данашњи састанак дефинитивно је посљедња шанса за договор прије него Централна изборна комисија за пет дана распише Опште изборе који ће бити одржани у октобру ове године. Европској унији је чини се више него домаћим политичарима стало да политички лидери у БиХ коначно договоре измјене Изборног закона, како би се резултати могли имплементирати и власт без проблема формирати.

Тако су данас висока представница спољну и безбједносну политику Европске уније Федерице Могерини и европски комесар за проширење политику сусједства Јоханес Хан позвали на реформу Изборног закона у Босни и Херцеговини за избор у Дом народа Федерације БиХ, јасно казавши да будући изборни резултати не могу бити таоци страначких интереса. Колико је "притисак" међународне заједнице на политичаре у БиХ био плодоносан сазнаћемо данас, иако предсједници странака које су укључене у преговоре нису давали оптимистичне изјаве.

"Немогуће је направити легитимно представљање у БиХ по одлуци Уставног суда, а занемарити чланове Предсједништва БиХ, гдје се највише одражава та легитимност представљања. Мислим да се по истом моделу изборних јединица може наћи много једноставније рјешење за Предсједништво него за Дом народа. То ће бити мој став у преговорима. Надам се да то сви разумију, па и они који вјерују да бошњачким гласовима могу бити бирани за хрватског члана Предсједништва и за хрватске делегате у Дом народа. Надам се да ће схватити да то није добар пут", поручио је Човић.

Позиције су већ мјесецима јасне. СДА, СББ, СДП и ДФ имају своју заједничку платформу те предлажу да се у склопу измјена Изборног закона редефинише и позиција Дома народа, односно да се изврши симетрија с Републиком Српском те да се Дом народа у ФБиХ успостави као и Вијеће народа у РС.

С друге стране, кључни детаљ из пресуде Уставног суда по апелацији Боже Љубића, а то је начин избора делегата у Дом народа ФБиХ није једино што жели ХДЗ. Наиме та странка у пакету жели кроз изборни закон дефинисати и начин избора чланова Предсједништва.

Све странке изузев ХДЗ-а сматрају да је питање избора чланова Предсједништва нешто сасвим друго те да ХДЗ жели на тај начин подјелу државе, кроз стварање нове изборне јединице.

СДП је ипак уочи данашњих круцијалних преговора благо оптимистичан, уз наглашавање свјесности да неки очито желе кризу.

"Очекујемо напредак и постизање договора. Сматрамо да управо као што је Могхерини изјавила да изборни резултати и воља грађана не могу бити таоци страначких интереса у БиХ. 

Драган Човић не жели да одустане од својих страначких интереса, како би осигурао да ХДЗ мора увијек бити дио власти иако имају 5 посто подршке грађана у овој држави. 

За нас су неприхватљиве нове подјеле, такође пресуде Уставног суда нису шведски сто па да узимате само оне које вам се допадају. Друге пресуде па и оне европског суда за људска права су јасно пресудиле да свака особа има право да буде бирана и бира без обзира како се изјашњава и гдје живи.
 Управо је то правац у којем се БиХ треба кретати а то су европске вриједности, а не племенске и нове подјеле у етничке торове.
", рекао је за Клиx генерални секретар СДП-а Ирфан Ченгић.

Додаје да упоредо са нереалним захтјевима супротним федералном Уставу, ХДЗ у Дому народа ПС БиХ блокира увођење скенера и камера на бирачким мјестима и тако показује како се Дом народа злоупотребљава и на који начин добивају гласове на изборима.

"

Изговор за скенере и камере им је да нема довољно времена за реализацију. Али овај пројекат ЦИК је представио прошле године и звали смо их на састанак у вези имплементације. Никад се нису одазвали јер не желе транспарентне и фер изборе.

 Такође, пресуда Уставног суда може се ријешити и у федералном парламенту али СДА и ХДЗ не желе да дођу на сједницу на којој би се разматрао Закон о изборним јединицама и избору делегата у парламент ФБиХ који је обавеза из Изборног закона БиХ већ 18 година", нагласио је Ченгић.

Да ли ће као и у случају акциза бх. лидери попустити сујети и коначно договорити измјене Изборног закона или слиједи неизвјесност сазнаћемо већ данас послијеподне.

Извор: Клиx

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Харе

03.05.2018 07:09

СТОП ХДЗ АПАРТХЕЈДУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Харе

03.05.2018 08:27

Стоп избору Хрвата од стране других.Па неце ваљда Срби бирати тако Босњака у Предсједниству.То је накарадно.По том смислу Неркез је Хрват и као има право да се тако изјасни.Смијесно је то.Еј Харе.Не иде.

Name

ре ре харе

03.05.2018 10:15

Нисам Харе, ал нагласио је ХДЗ АПАРТХЕЈДУ!!! Којим законом је дефинисано да ХДЗ мора бити у власти увијек?

Name

ми ви они

03.05.2018 12:16

Нека бошњачке странке дозволе Хрватима легитимно бирање њихових представника у Дом народа,онда би Хрвати били посљедњи који би бирали Човића. Овако, нажалост, принуђени су да се окупе око најјаче хрватске странке

Name

Трр

03.05.2018 07:10

ДА ЈЕ НЕКИ НОВИ НАМЕТ ЗА ГРАДЈАНЕ. ДА СЕ ЊИМА ЈОС ВИСЕ ПУНЕ ДЗЕПОВЕ ОДМА БИ ПРИСТАЛИ ОВАКО МОРАЈУ РЕАГОВАТ ИЗ ЕУ ДА ИХ ПРИТИСНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но лимит

03.05.2018 08:34

Кад је задњи дан да се повећа СТАНДАРД ЖИВОТА и КУПОВНА МОЋ људи?

Name

Харе

03.05.2018 07:15

Ово сто Човке хоће, нек предлози у Хрватској, има њихово дрзављанство па нек се с њима игра жмире, нас нек остави на миру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.05.2018 07:47

Ишћерати га из БиХ,нек иде у лијепу њихову,и ону и ону.

Name

Харе

03.05.2018 07:27

Бити злоцинац УЗП а тразити право гласа то је ван сваке памети и безобразлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

03.05.2018 09:09

Данас ако не договоре ниста конацно распад босне на три дрзаве и то да доцекамо

Name

ре пеки

03.05.2018 10:16

Напримотив мој Пеки. Тек да нас неце остВити странци!!!

Name

дзоо

03.05.2018 07:43

Мора це попустити сви јер ова Амбасадорка неце им дати изаци из резиденцихе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

03.05.2018 08:41

Кад су их могли сабрати у Дејтону,могу и око изборног закона,ако хоце наравно,јер кандзија је цудо,кад пуцне изнад главе марве,поготово политицке.Поента је у томе сто ни овим који се брину за нас,из Европе није стало да се више не таласа по БиХ

ОДГОВОРИТЕ