Danas posljednja šansa za izmjene

Predsjednici SDA, HDZ-a SBB-a SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić danas će održati možda i najvažniji sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i provođenju presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. I ovaj sastanak će biti održan u rezidenciji ambasadorke SAD-a u BiH Morin Kormak. a prisustvovaće i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark.

Bosna i Hercegovina 03.05.2018 | 09:05
Danas posljednja šansa za izmjene
Današnji sastanak definitivno je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija za pet dana raspiše Opšte izbore koji će biti održani u oktobru ove godine. Evropskoj uniji je čini se više nego domaćim političarima stalo da politički lideri u BiH konačno dogovore izmjene Izbornog zakona, kako bi se rezultati mogli implementirati i vlast bez problema formirati.

Tako su danas visoka predstavnica spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije Federice Mogerini i evropski komesar za proširenje politiku susjedstva Johanes Han pozvali na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa. Koliko je "pritisak" međunarodne zajednice na političare u BiH bio plodonosan saznaćemo danas, iako predsjednici stranaka koje su uključene u pregovore nisu davali optimistične izjave.

"Nemoguće je napraviti legitimno predstavljanje u BiH po odluci Ustavnog suda, a zanemariti članove Predsjedništva BiH, gdje se najviše odražava ta legitimnost predstavljanja. Mislim da se po istom modelu izbornih jedinica može naći mnogo jednostavnije rješenje za Predsjedništvo nego za Dom naroda. To će biti moj stav u pregovorima. Nadam se da to svi razumiju, pa i oni koji vjeruju da bošnjačkim glasovima mogu biti birani za hrvatskog člana Predsjedništva i za hrvatske delegate u Dom naroda. Nadam se da će shvatiti da to nije dobar put", poručio je Čović.

Pozicije su već mjesecima jasne. SDA, SBB, SDP i DF imaju svoju zajedničku platformu te predlažu da se u sklopu izmjena Izbornog zakona redefiniše i pozicija Doma naroda, odnosno da se izvrši simetrija s Republikom Srpskom te da se Dom naroda u FBiH uspostavi kao i Vijeće naroda u RS.

S druge strane, ključni detalj iz presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, a to je način izbora delegata u Dom naroda FBiH nije jedino što želi HDZ. Naime ta stranka u paketu želi kroz izborni zakon definisati i način izbora članova Predsjedništva.

Sve stranke izuzev HDZ-a smatraju da je pitanje izbora članova Predsjedništva nešto sasvim drugo te da HDZ želi na taj način podjelu države, kroz stvaranje nove izborne jedinice.

SDP je ipak uoči današnjih krucijalnih pregovora blago optimističan, uz naglašavanje svjesnosti da neki očito žele krizu.

"Očekujemo napredak i postizanje dogovora. Smatramo da upravo kao što je Mogherini izjavila da izborni rezultati i volja građana ne mogu biti taoci stranačkih interesa u BiH. 

Dragan Čović ne želi da odustane od svojih stranačkih interesa, kako bi osigurao da HDZ mora uvijek biti dio vlasti iako imaju 5 posto podrške građana u ovoj državi. 

Za nas su neprihvatljive nove podjele, takođe presude Ustavnog suda nisu švedski sto pa da uzimate samo one koje vam se dopadaju. Druge presude pa i one evropskog suda za ljudska prava su jasno presudile da svaka osoba ima pravo da bude birana i bira bez obzira kako se izjašnjava i gdje živi.
 Upravo je to pravac u kojem se BiH treba kretati a to su evropske vrijednosti, a ne plemenske i nove podjele u etničke torove.
", rekao je za Klix generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Dodaje da uporedo sa nerealnim zahtjevima suprotnim federalnom Ustavu, HDZ u Domu naroda PS BiH blokira uvođenje skenera i kamera na biračkim mjestima i tako pokazuje kako se Dom naroda zloupotrebljava i na koji način dobivaju glasove na izborima.

"

Izgovor za skenere i kamere im je da nema dovoljno vremena za realizaciju. Ali ovaj projekat CIK je predstavio prošle godine i zvali smo ih na sastanak u vezi implementacije. Nikad se nisu odazvali jer ne žele transparentne i fer izbore.

 Takođe, presuda Ustavnog suda može se riješiti i u federalnom parlamentu ali SDA i HDZ ne žele da dođu na sjednicu na kojoj bi se razmatrao Zakon o izbornim jedinicama i izboru delegata u parlament FBiH koji je obaveza iz Izbornog zakona BiH već 18 godina", naglasio je Čengić.

Da li će kao i u slučaju akciza bh. lideri popustiti sujeti i konačno dogovoriti izmjene Izbornog zakona ili slijedi neizvjesnost saznaćemo već danas poslijepodne.

Izvor: Klix

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hare

03.05.2018 07:09

STOP HDZ APARTHEJDU !!!

ODGOVORITE
Name

Re Hare

03.05.2018 08:27

Stop izboru Hrvata od strane drugih.Pa nece valjda Srbi birati tako Bosnjaka u Predsjednistvu.To je nakaradno.Po tom smislu Nerkez je Hrvat i kao ima pravo da se tako izjasni.Smijesno je to.Ej Hare.Ne ide.

Name

re re hare

03.05.2018 10:15

Nisam Hare, al naglasio je HDZ APARTHEJDU!!! Kojim zakonom je definisano da HDZ mora biti u vlasti uvijek?

Name

mi vi oni

03.05.2018 12:16

Neka bošnjačke stranke dozvole Hrvatima legitimno biranje njihovih predstavnika u Dom naroda,onda bi Hrvati bili posljednji koji bi birali Čovića. Ovako, nažalost, prinuđeni su da se okupe oko najjače hrvatske stranke

Name

Trr

03.05.2018 07:10

DA JE NEKI NOVI NAMET ZA GRADJANE. DA SE NJIMA JOS VISE PUNE DZEPOVE ODMA BI PRISTALI OVAKO MORAJU REAGOVAT IZ EU DA IH PRITISNU

ODGOVORITE
Name

No limit

03.05.2018 08:34

Kad je zadnji dan da se poveća STANDARD ŽIVOTA i KUPOVNA MOĆ ljudi?

Name

Hare

03.05.2018 07:15

Ovo sto Čovke hoće, nek predlozi u Hrvatskoj, ima njihovo drzavljanstvo pa nek se s njima igra žmire, nas nek ostavi na miru...

ODGOVORITE
Name

BL

03.05.2018 07:47

Išćerati ga iz BiH,nek ide u lijepu njihovu,i onu i onu.

Name

Hare

03.05.2018 07:27

Biti zlocinac UZP a traziti pravo glasa to je van svake pameti i bezobrazluk.

ODGOVORITE
Name

Peki

03.05.2018 09:09

Danas ako ne dogovore nista konacno raspad bosne na tri drzave i to da docekamo

Name

re peki

03.05.2018 10:16

Naprimotiv moj Peki. Tek da nas nece ostViti stranci!!!

Name

dzoo

03.05.2018 07:43

Mora ce popustiti svi jer ova Ambasadorka nece im dati izaci iz rezidencihe.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

03.05.2018 08:41

Kad su ih mogli sabrati u Dejtonu,mogu i oko izbornog zakona,ako hoce naravno,jer kandzija je cudo,kad pucne iznad glave marve,pogotovo politicke.Poenta je u tome sto ni ovim koji se brinu za nas,iz Evrope nije stalo da se više ne talasa po BiH

ODGOVORITE