Прича: Ово стварно није нормално!

Црвено слово у календару сваког мадридисте - 4. јануар 2016. године.  Зинедин Непобедиви Зидан!

Фудбал 02.05.2018 | 22:30
Прича: Ово стварно није нормално!
Неуништив!

Таква доминација у модерном фудбалу се не памти. Јесте Барселона освојила четири европске титуле у девет година (2006, 2009, 2012. и 2015), међутим, ово што ради Реал Мадрид може се и мора подвести под терор. Сви великани континенталног лоптања могу само да стоје мирно и скину капу пред краљевским клубом, јер су заточеници најбољег на свету. Већ трећу сезону узастопно. Мада ће на последњим примерима, из Торина и Минхена, имати шта да кажу кад су судије у питању, нема му се шта приговорити, јер игра спорт из друге димензије. Такмичи се. Понекад сам са собом.

Пласман у кијевско финале потврда је да је Лига шампиона такмичење у коме се Реал најбоље осећа. Посебне вибрације приметне су на терену под звездицама елитног купа, тотално различит темпо у односу на оно што гледамо у Примери и(ли) Купу краља. Лига за себе. Лига у којој су победили све велике ривале и већ сад се морају сматрати фаворитом у главном граду Украјине. Какав је подвиг направио Зинедин Зидан најбоље се уочава подсећањем ко су му били ривали. У групној фази је добио убедјиво најтежу групу, Тотенхем је био девети, а Борусија из Дормтунда 16. тим на УЕФА ранг листи.

Завршио је као други, иза Енглеза, а онда је спознао колико жреб може да буде окрутан, пошто му је додељивао све саме лидере својих првенстава. Најпре Пари Сен Жермен у осмини финала, па Јувентус у четвртфиналу и Бајерн на претпоследњој степеници. У том друштву будућих шампиона држава Реал је изгубио само један једини меч (од Јувеа у Мадриду, 1:3), а двапут тукао скупоцене Париожане (3:1, 2:1), био убедљив у Торину (3:0), дао четири гола великану какав је Бајерн (2:1, 2:2) и наме те силе која сме да оповргне ово достигнуће.

Поготово што су му противници били тимови позиционирани на трећем, четвртом и петом месту УЕФА ранг листе.

„Говорили су да ћемо испасти од ПСЖ-а, па смо победили. Причали су да ће нас избацити Јуве, па смо и њега победили. Сад су говорили да нам је крај против Бајерна, а и то смо победили. Ово што смо ми урадили није нормално. Прича нашег клуба почела је у далекој прошлости. Ми је само данас дописујемо. Што је у томе да Реал никад не одустаје“, може да ликује тренер Зинедин Зидан, први човек још од Марчела Липија са Јувентусом (1996-1998) који је догурао до три узастопна финала Лиге шампиона.

Краљевски клуб је морао да прође пакао против четири ривала из ТОП 10 (Тотенхем, ПСЖ, Јувентус, Бајерн) да би стигао довде. Овако тежак пут до врха имао је само Манчестер јунајтед 1998/1999. кад је прошао групу са Бајерном и Барселоном, а у нокаут фаз и тукао Интер и Јувентус, да би чудесним преокретом у завршници финала са Бајерном освојио ушати пехар.

„Увек нас прате неке контроверзе. Навикли смо да појединци вечито минимизирају наше успехе, али се на то не обазиремо“, рекао је Модрић поводом све гласнијих коменатра да УЕФА гура Реал у финале.

Све и да је тако, не може се оспорити да је у последњих пет сезона Реал обезбедио четврто финале Лиге шампиона. А да је после Карла Анчелотија (2014), Зинедин Зидан од пролећа 2016. до данас редом избацивао Рому, Волфзбург, Манчестер Сити, Алетико (2016),  Наполи, Бајерн, Атлетико, Јувентус (2017), Пари Сен Жермен, Јувентус, Бајерн и Ливерпул/Рому (2018). Никад није испао. Претрпео је само два пораза (Волзфбург 0:2 и Јувентус 1:3).

Скоро без икаквих улагања. Откако је дошао, Зинедин Зидан је на располагању имао пет прелазних рокова (у једном није смео да купује, јер је клуб био под казном ФИФА), али није ни расипао новац. Лета 2016. вратио је Алвара Морату из Јувентуса за 30.000.000 евра, промовисао дечурлију из Кастиље у први тим (Маркос Љоренте, Борха Мајорал, Маријано Дијаз), а наредног довео Теа Ернандеза (Атлетико Мадрид, 24.000.000 евра) и Данија Себаљоса (Бетис, 16.500.000). Није кукао за великим звездама, радио са оним што има и стварао шампионе. Упркос притисцима навијача и медија. Пустио је Хамеса Родригеза, минимализовао улогу Иска, али зато измислио Каземира, смањио его Кристијану Роналду, све чешће подрђеном екипи, преселио Герета Бејла на клупу, чекао Карима Бензему скоро целу сезону (ево како му је вратио), лансирао Марка Асенсија, омогућио Матеу Ковачићу да има битнију улогу него лане.

У две речи: поставио систем.

Отуда питање да ли је Зинедину Зидану уопште потребан новац (штавише, за време његовог мандата продати су играчи попут Хесеа, Морате, Данила, биће и Хамес, у вредности од 165.000.0000 евра)Флорентина Переза да ствара, како медији потенцирају, Галактикосе 3.0, кад овај тим функционише беспрекорно (и кад је уговорима обезбеђен до 2021) и нико не може у Европи да му приђе већ трећу сезону.

Само замислите где би Реал данас био да 4. јануара 2016. Флорентино није сменио Рафаела Бенитеза,  промовисао Зизуа и означио почетак нове ере. Буквално. Новија историја у Мадриду може без проблема да се рачуна од тог датума, које ће за сваког навијача белих да буде црвено слово, јер је њихов играчки, а потоњи тренерски миљеник, иако почетник, покорио свет. Више пута.

И опет ће, изгледа.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар