Priča: Ovo stvarno nije normalno!

Crveno slovo u kalendaru svakog madridiste - 4. januar 2016. godine.  Zinedin Nepobedivi Zidan!

Fudbal 02.05.2018 | 22:30
Priča: Ovo stvarno nije normalno!
Neuništiv!

Takva dominacija u modernom fudbalu se ne pamti. Jeste Barselona osvojila četiri evropske titule u devet godina (2006, 2009, 2012. i 2015), međutim, ovo što radi Real Madrid može se i mora podvesti pod teror. Svi velikani kontinentalnog loptanja mogu samo da stoje mirno i skinu kapu pred kraljevskim klubom, jer su zatočenici najboljeg na svetu. Već treću sezonu uzastopno. Mada će na poslednjim primerima, iz Torina i Minhena, imati šta da kažu kad su sudije u pitanju, nema mu se šta prigovoriti, jer igra sport iz druge dimenzije. Takmiči se. Ponekad sam sa sobom.

Plasman u kijevsko finale potvrda je da je Liga šampiona takmičenje u kome se Real najbolje oseća. Posebne vibracije primetne su na terenu pod zvezdicama elitnog kupa, totalno različit tempo u odnosu na ono što gledamo u Primeri i(li) Kupu kralja. Liga za sebe. Liga u kojoj su pobedili sve velike rivale i već sad se moraju smatrati favoritom u glavnom gradu Ukrajine. Kakav je podvig napravio Zinedin Zidan najbolje se uočava podsećanjem ko su mu bili rivali. U grupnoj fazi je dobio ubedjivo najtežu grupu, Totenhem je bio deveti, a Borusija iz Dormtunda 16. tim na UEFA rang listi.

Završio je kao drugi, iza Engleza, a onda je spoznao koliko žreb može da bude okrutan, pošto mu je dodeljivao sve same lidere svojih prvenstava. Najpre Pari Sen Žermen u osmini finala, pa Juventus u četvrtfinalu i Bajern na pretposlednjoj stepenici. U tom društvu budućih šampiona država Real je izgubio samo jedan jedini meč (od Juvea u Madridu, 1:3), a dvaput tukao skupocene Pariožane (3:1, 2:1), bio ubedljiv u Torinu (3:0), dao četiri gola velikanu kakav je Bajern (2:1, 2:2) i name te sile koja sme da opovrgne ovo dostignuće.

Pogotovo što su mu protivnici bili timovi pozicionirani na trećem, četvrtom i petom mestu UEFA rang liste.

„Govorili su da ćemo ispasti od PSŽ-a, pa smo pobedili. Pričali su da će nas izbaciti Juve, pa smo i njega pobedili. Sad su govorili da nam je kraj protiv Bajerna, a i to smo pobedili. Ovo što smo mi uradili nije normalno. Priča našeg kluba počela je u dalekoj prošlosti. Mi je samo danas dopisujemo. Što je u tome da Real nikad ne odustaje“, može da likuje trener Zinedin Zidan, prvi čovek još od Marčela Lipija sa Juventusom (1996-1998) koji je dogurao do tri uzastopna finala Lige šampiona.

Kraljevski klub je morao da prođe pakao protiv četiri rivala iz TOP 10 (Totenhem, PSŽ, Juventus, Bajern) da bi stigao dovde. Ovako težak put do vrha imao je samo Mančester junajted 1998/1999. kad je prošao grupu sa Bajernom i Barselonom, a u nokaut faz i tukao Inter i Juventus, da bi čudesnim preokretom u završnici finala sa Bajernom osvojio ušati pehar.

„Uvek nas prate neke kontroverze. Navikli smo da pojedinci večito minimiziraju naše uspehe, ali se na to ne obaziremo“, rekao je Modrić povodom sve glasnijih komenatra da UEFA gura Real u finale.

Sve i da je tako, ne može se osporiti da je u poslednjih pet sezona Real obezbedio četvrto finale Lige šampiona. A da je posle Karla Ančelotija (2014), Zinedin Zidan od proleća 2016. do danas redom izbacivao Romu, Volfzburg, Mančester Siti, Aletiko (2016),  Napoli, Bajern, Atletiko, Juventus (2017), Pari Sen Žermen, Juventus, Bajern i Liverpul/Romu (2018). Nikad nije ispao. Pretrpeo je samo dva poraza (Volzfburg 0:2 i Juventus 1:3).

Skoro bez ikakvih ulaganja. Otkako je došao, Zinedin Zidan je na raspolaganju imao pet prelaznih rokova (u jednom nije smeo da kupuje, jer je klub bio pod kaznom FIFA), ali nije ni rasipao novac. Leta 2016. vratio je Alvara Moratu iz Juventusa za 30.000.000 evra, promovisao dečurliju iz Kastilje u prvi tim (Markos Ljorente, Borha Majoral, Marijano Dijaz), a narednog doveo Tea Ernandeza (Atletiko Madrid, 24.000.000 evra) i Danija Sebaljosa (Betis, 16.500.000). Nije kukao za velikim zvezdama, radio sa onim što ima i stvarao šampione. Uprkos pritiscima navijača i medija. Pustio je Hamesa Rodrigeza, minimalizovao ulogu Iska, ali zato izmislio Kazemira, smanjio ego Kristijanu Ronaldu, sve češće podrđenom ekipi, preselio Gereta Bejla na klupu, čekao Karima Benzemu skoro celu sezonu (evo kako mu je vratio), lansirao Marka Asensija, omogućio Mateu Kovačiću da ima bitniju ulogu nego lane.

U dve reči: postavio sistem.

Otuda pitanje da li je Zinedinu Zidanu uopšte potreban novac (štaviše, za vreme njegovog mandata prodati su igrači poput Hesea, Morate, Danila, biće i Hames, u vrednosti od 165.000.0000 evra)Florentina Pereza da stvara, kako mediji potenciraju, Galaktikose 3.0, kad ovaj tim funkcioniše besprekorno (i kad je ugovorima obezbeđen do 2021) i niko ne može u Evropi da mu priđe već treću sezonu.

Samo zamislite gde bi Real danas bio da 4. januara 2016. Florentino nije smenio Rafaela Beniteza,  promovisao Zizua i označio početak nove ere. Bukvalno. Novija istorija u Madridu može bez problema da se računa od tog datuma, koje će za svakog navijača belih da bude crveno slovo, jer je njihov igrački, a potonji trenerski miljenik, iako početnik, pokorio svet. Više puta.

I opet će, izgleda.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar