Европа: Потребно пронаћи рјешење

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност, Федерика Могерини и европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, упозорили су у заједничкој изјави да се, без измјена Изборног закона БиХ, спровођење резултата октобарских општих избора може наћи под упитником.

Босна и Херцеговина 02.05.2018 | 14:52
Европа: Потребно пронаћи рјешење
Могерини и Хан сматрају неприхватљивим да одржавање избора буде талац политичких странака.

Они су позвали лидере политичких странака да пронађу рјешење за попуну Дома народа Федерације БиХ.

"У недавном извјештају о БиХ, Европска комисија је позвала политичке лидере да преузму одговорност и покажу спремност на компромис о рјешењу по питању индиректног избора у Дом народа Федерације", саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У заједничкој изјави европских званичника наводи се да политички лидери у БиХ, у складу са ранијим опредјељењима, још имају прилику за постизање споразума о начину измјена одредаба изборног законодавства.

Истиче се и да је у разговорима, које помажу амбасадори ЕУ и САД у БиХ, створен оквир на основу којег се може наћи рјешење. Због тога Могеринијева и Хан очекују да лидери у БиХ без одгађања постигну компромис у најбољем интересу БиХ.

"Одржавање избора и спровођење резултата гласања, укључујући и одговарајуће функционисање институција, темељни су демократски захтјеви за било коју државу која жели приступити ЕУ", наводи се у изјави Могеринијеве и Хана.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

02.05.2018 13:33

Е нацекацете се да се лидери договоре...кад нас нисте знали ухватити у јарам,послије Дејтона,незнам сто сте нас развадјали...требали сте нас пустити да се искољемо до послиједњег.ОВАКО СТЕ СЕ ЗАЈЕБУЦНУЛИ,ЈЕР НЕМА ВИСЕ ОНИХ БУДАЛА,А НИ НАИВНОСТИ НАРОДА ДА СЕ ХВАТА ОРУЗЈА,ЗАРАД ВАСИХ И БУДАЛАСТИНА ОВИХ НАШИХ ЛИДЕРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

02.05.2018 13:43

О каквим се захтјевима ради и како треба да изгледа нови изборни закон? Зна ли неко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2018 06:27

Козметика...шминка...тема за бла-бла-бла док заједно клепају буџет и ресурсе.

Name

Хајде

02.05.2018 13:47

Е да хоће да изборе пролонгирају ако треба за слиједеће годину а да пронађу паре за увођење електронике на бирачким мјестима. Па да видимо како ће црвена секта красти на изборима преко бирачких одбора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала, не треба

02.05.2018 14:48

Па БиХ је вец унутар ЕУ - радна снага је вецином тамо. Даљи напори око приступа су сувисни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какво рјесење

02.05.2018 15:12

Потребно је наци рјесење.Сваста.Па ви из Европе имате за све рјесења.Надјите и за нас.Насли сте 92.Рат.Насли сте 95.Систем без система.Надјите ви рјесење у циркусу од дрзаве.Цуј ми да надјемо.Па нас се од 1992 ниста не пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо Златна касика

02.05.2018 18:05

Прије це у мајмуна дупе зараст нег сто се они договоре.

ОДГОВОРИТЕ