Evropa: Potrebno pronaći rješenje

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, upozorili su u zajedničkoj izjavi da se, bez izmjena Izbornog zakona BiH, sprovođenje rezultata oktobarskih opštih izbora može naći pod upitnikom.

Bosna i Hercegovina 02.05.2018 | 14:52
Evropa: Potrebno pronaći rješenje
Mogerini i Han smatraju neprihvatljivim da održavanje izbora bude talac političkih stranaka.

Oni su pozvali lidere političkih stranaka da pronađu rješenje za popunu Doma naroda Federacije BiH.

"U nedavnom izvještaju o BiH, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda Federacije", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U zajedničkoj izjavi evropskih zvaničnika navodi se da politički lideri u BiH, u skladu sa ranijim opredjeljenjima, još imaju priliku za postizanje sporazuma o načinu izmjena odredaba izbornog zakonodavstva.

Ističe se i da je u razgovorima, koje pomažu ambasadori EU i SAD u BiH, stvoren okvir na osnovu kojeg se može naći rješenje. Zbog toga Mogerinijeva i Han očekuju da lideri u BiH bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu BiH.

"Održavanje izbora i sprovođenje rezultata glasanja, uključujući i odgovarajuće funkcionisanje institucija, temeljni su demokratski zahtjevi za bilo koju državu koja želi pristupiti EU", navodi se u izjavi Mogerinijeve i Hana.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

02.05.2018 13:33

E nacekacete se da se lideri dogovore...kad nas niste znali uhvatiti u jaram,poslije Dejtona,neznam sto ste nas razvadjali...trebali ste nas pustiti da se iskoljemo do poslijednjeg.OVAKO STE SE ZAJEBUCNULI,JER NEMA VISE ONIH BUDALA,A NI NAIVNOSTI NARODA DA SE HVATA ORUZJA,ZARAD VASIH I BUDALASTINA OVIH NAŠIH LIDERA

ODGOVORITE
Name

Beba

02.05.2018 13:43

O kakvim se zahtjevima radi i kako treba da izgleda novi izborni zakon? Zna li neko?

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2018 06:27

Kozmetika...šminka...tema za bla-bla-bla dok zajedno klepaju budžet i resurse.

Name

Hajde

02.05.2018 13:47

E da hoće da izbore prolongiraju ako treba za slijedeće godinu a da pronađu pare za uvođenje elektronike na biračkim mjestima. Pa da vidimo kako će crvena sekta krasti na izborima preko biračkih odbora.

ODGOVORITE
Name

Hvala, ne treba

02.05.2018 14:48

Pa BiH je vec unutar EU - radna snaga je vecinom tamo. Dalji napori oko pristupa su suvisni.

ODGOVORITE
Name

Kakvo rjesenje

02.05.2018 15:12

Potrebno je naci rjesenje.Svasta.Pa vi iz Evrope imate za sve rjesenja.Nadjite i za nas.Nasli ste 92.Rat.Nasli ste 95.Sistem bez sistema.Nadjite vi rjesenje u cirkusu od drzave.Cuj mi da nadjemo.Pa nas se od 1992 nista ne pita.

ODGOVORITE
Name

Bosnjo Zlatna kasika

02.05.2018 18:05

Prije ce u majmuna dupe zarast neg sto se oni dogovore.

ODGOVORITE