Голден Стејт дочекао вођу, Кливленд утишао Торонто!

Преокрет, продужетак и трипл-дабл Леброна, Кари се вратио за 2-0! Досадашњи ток НБА плеј-офа обележило је неколико спектакуларних мечева, а ништа другачије није било ни претходне ноћи.  НБА шампион и вицешампион били су успешни током прошле - узбудљиве ноћи у Оукланду и Торонту.

Кошарка 02.05.2018 | 12:15
Голден Стејт дочекао вођу, Кливленд утишао Торонто!
Пре свега због окршаја Репторса и Кливленд Кавалирса у Торонту који је тек после продужетка припао гостима из Охаја – 113:112.

Домаћи су током већег дела првог сусрета полуфинала Источне конференције имали осетну предност на својој страни, али је надреални Леброн Џејмс трипл-даблом – 26 поена, 13 асистенција, 11 скокова – ипак донео брејк вицешампионима света.

'Краљ' је овога пута имао значајну подршку саиграча, пре свих Џеј-Ара Смита и Кајла Корвера, нешто што није био случај у изнурујућој серији са Индијана Пејсерсима у седам дуела. 

С друге стране, Стефен Кари вратио се на терен у другом дуелу борби за пролаз у финале Западне конференције, што се испоставило као кључно за тријумф Голден Стејт Вориорса над Њу Орлеанс Пеликансима, односно за вођство од 2-0 у серији – 121:116. 

Стеф је као резервиста убацио 28 поена, Кевин Дурент имао је поен више, док је Дрејмонду Грину недостајала једна ухваћена лопта за други узастопни трипл-дабл.

Репторси још једном нису успели да заврше посао против Леброна и Кавса, иако су у другом полувремену имали преко десет поена вишка. Кливленд се боље снашао у периодима игре када су се оба састава мучила, полако топећи разлику ривала, да би далеко бољом игром у додатних пет минута потпуно заслужено стигао до тријумфа. 

У последњих четри минута игре у регуларном току видели смо свега пет поена, свхи пет са линије за слободна бацања, пре него што је Џејмс кошем за продужетак, на тридесет секунди до краја, казнио серију промашаја Репторса која се на крају и испоставила као кобна. 

Промашивали су у последњем нападу и Фред Ванфлит, Демар Дероузан, Си-Џеј Мајлс, Јонас Валанчунас... А, Вафлит промашио је и у последњим тренуцима продужетка шут за победу.



Леброн је до споменутог учинка дошао за 36 минута на паркету, уз само једну погођену тројку (11/22 за два, 1/8 за три), али је овога пута била клучна подршка Смита са 20 (5/6 за три), односно Кајла Корвера са 19 поена (5/12 за три). 

Истакли су се још и Тристан Томпсон са 14 поена и 12 ухваћених лопти, као и, још један резервиста, Џеф Грин са два поена више. 

С друге стране, у редовима домаћина блистао је Валанчунас са 21 поеном (7/18 за два, 0/1 за три) и исто толико скокова. Одличан је био и Дероузан са 22 поена, седам ухваћених лопти, пет проигравања и три блокаде, док је Кајл Лаури имао дабл-дабл са 18 поена и 10 асистенција.

Попут шампиона, успешан је прошле ноћи био и вицешампион. И то на изузетно тешком гостовању, на које је отишао уморан и истрошен напорном серијом против Индијане и на којем га је чекао одморан домаћин.

Међутим, Леброна Џејмса и саиграче ни у таквим околностима не би требало унапред отписивати.

Торонто - Кливленд 112:113 (33:19, 27:38, 27:25, 18:23, 7:8)

Репторси су у трећој четвртини водили 14 поена предности, на почетку последње имали су "плус 5" и три добре позиције за шутеве који би им донели победу и у четвртом кварталу. Ипак, Кавси су победили, казнивши то што је Торонто промашио 11 последњих покушаја у четвртој деоници.

Леброн Џејмс је завршио меч важним поготком, "трипл даблом" од 26 поена, 11 скокова и 13 асистенција, али његов утицај на тријумф није био толико изражен, пре свега, зато што је "Краљ" промашио чак 12 од 15 шутева у последњој четвртини и продужетку. У таквој ситуацији иступили су Џеј Ар Смит са 20 поена, Кајл Корвер са 19 и Џеф Грин са 14.

Највећи допринос тријумфу вероватно је ипак имао Тристан Томпсон, снажни Канађанин који је почео као резерва и постигао 14 поена, уз 12 скокова, углавном у борби против Литванца Јонаса Валанчијунаса (21 поен), који је потпуно "одсекао" Кевина Лава.

За разлику од серије против Пејсерса, Кливленд је ову почео тријумфом. Нема сумње - Торонто ће имати спреман одговор, можда већ у четвртак, на истом месту.

Нешто касније, огромна борба виђена је и у окршају актуелних шампиона и једног од најпријатнијих изненађења сезоне, али екипа из Луизијане ипак није могла до изненађења и брејка, у чему је велику улогу одиграо некадашњи МВП лиге који се на терену нашао после готово два месеца. 

Пеликанси су водили после уводне четвртине, на великом одмору имали су минималан заостатак (58:55), да би и у одлучујућих 12 минута кошарке ушли са и те како активним резултатом. Међутим, Вориорси искусно користе и најмањи пад у самом финишу сусрета за двоцифрену предност и путују у госте са максималном предношћу. 

Најефикаснији код победника био је Дурент са 29 поена (9/16 за два, 2/7 за три), али је имао и седам асистенција, шест скокова, три блокаде и две украдене лопте. Ипак, у Оракл Арени сви су се далеко више обрадовали партији Карија са 28 поена (3/5 за два, 5/10 за три), седам скокова и три крађе, за 27 минута на паркету.



Феноменалан је још једном био Дрејмонд са 20 поена, 12 проигравања и девет ухваћених лопти, а Андре Игудала такође је имао запажен учинак са 15 поена и скоком мање.

Гостима није помогла ни одлична игра трија Ентони Дејвис-Џру Холидеј-Ражон Рондо. 'Обрва' је био најбољи са 25 поена (11/21 за два, 1/3 за три), 15 скокова и пет асистенција, Холидеј је имао поен мање и по осам ухваћених лопти и успешних додавања, док је Рондо меч завршио са 22 поена, 12 асистецнија, седам скокова и чак пет украдених лопти.

Запажену партију пружио је и Никола Миротић са 18 поена и девет скокова, као и Етван Мур са 14 поена.

Част Кевину Дуренту, Дрејмонду Грину, Клеју Томпсону и осталим члановима НБА шампиона, али Голден Стејт Вориорси су екипа Стефа Карија.

У то су се уверили сви који су видели како је Оракл арена дочекала најатрактивинијег шутера на свету после месец и по одсуства због повреде и колики је утицај имао на екипу против чврстих и неуморних Њу Орлеанс Пеликанса.

Стив Кер ушао је у вече опрезно, ставио Карија за почетак међу резерве, а он је после дочека овацијама заиграо као да није ни правио паузу. Ушао је у игру четири минута пре краја прве четвртине и погодио тројку после само 11 секунди.

Одушевљење у дворани најавило је оно што ће се догодити. Стеф је био спреман и постигао је 28 поена (8/15 за три), а "ратници" су остварили и другу победу у плеј-оф серији:

Голден Стејт - Њу Орлеанс 121:116 (27:29, 31:26, 30:31, 33:30)

Кари је и као резерва имао огроман утицај на игру екипе, коју је поентерски предводио Дурент, са 29 поена. "Кеј-Ди" је постигао одлучујућу тројку три минута пре краја, којом је потврдио 14. узастопни тријумф "ратника" у плеј-офу пред својим навијачима.

Дрејмонд Грин помогао је водећем тандему са својих 20 поена, 12 асистенција и девет скокова, у борби против одличног Њу Орлеанса, који је узвраћао, узвраћао и пао тек када је дао све што је имао. Ентони Дејвис постигао је 25 поена уз 15 скокова, Држу Холидеј 24 уз осам скокова и осам асистенција, а Ражон Рондо завршио је меч са 22 поена и 12 асистенција.

Следећа, трећа утакмица серије биће одиграна у петак, у Њу Орлеансу.

У ноћи између среде и четвртка на програму је други меч између Рокетса и Џезера.

Хјустон је доминирао у лигашком делу, а ништа се не мења у плеј-офу. Јута ће очигледно брзо пасти (већ је 1:0).

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар