Golden Stejt dočekao vođu, Klivlend utišao Toronto!

Preokret, produžetak i tripl-dabl Lebrona, Kari se vratio za 2-0! Dosadašnji tok NBA plej-ofa obeležilo je nekoliko spektakularnih mečeva, a ništa drugačije nije bilo ni prethodne noći.  NBA šampion i vicešampion bili su uspešni tokom prošle - uzbudljive noći u Ouklandu i Torontu.

Košarka 02.05.2018 | 12:15
Golden Stejt dočekao vođu, Klivlend utišao Toronto!
Pre svega zbog okršaja Reptorsa i Klivlend Kavalirsa u Torontu koji je tek posle produžetka pripao gostima iz Ohaja – 113:112.

Domaći su tokom većeg dela prvog susreta polufinala Istočne konferencije imali osetnu prednost na svojoj strani, ali je nadrealni Lebron Džejms tripl-dablom – 26 poena, 13 asistencija, 11 skokova – ipak doneo brejk vicešampionima sveta.

'Kralj' je ovoga puta imao značajnu podršku saigrača, pre svih Džej-Ara Smita i Kajla Korvera, nešto što nije bio slučaj u iznurujućoj seriji sa Indijana Pejsersima u sedam duela. 

S druge strane, Stefen Kari vratio se na teren u drugom duelu borbi za prolaz u finale Zapadne konferencije, što se ispostavilo kao ključno za trijumf Golden Stejt Voriorsa nad Nju Orleans Pelikansima, odnosno za vođstvo od 2-0 u seriji – 121:116. 

Stef je kao rezervista ubacio 28 poena, Kevin Durent imao je poen više, dok je Drejmondu Grinu nedostajala jedna uhvaćena lopta za drugi uzastopni tripl-dabl.

Reptorsi još jednom nisu uspeli da završe posao protiv Lebrona i Kavsa, iako su u drugom poluvremenu imali preko deset poena viška. Klivlend se bolje snašao u periodima igre kada su se oba sastava mučila, polako topeći razliku rivala, da bi daleko boljom igrom u dodatnih pet minuta potpuno zasluženo stigao do trijumfa. 

U poslednjih četri minuta igre u regularnom toku videli smo svega pet poena, svhi pet sa linije za slobodna bacanja, pre nego što je Džejms košem za produžetak, na trideset sekundi do kraja, kaznio seriju promašaja Reptorsa koja se na kraju i ispostavila kao kobna. 

Promašivali su u poslednjem napadu i Fred Vanflit, Demar Derouzan, Si-Džej Majls, Jonas Valančunas... A, Vaflit promašio je i u poslednjim trenucima produžetka šut za pobedu.



Lebron je do spomenutog učinka došao za 36 minuta na parketu, uz samo jednu pogođenu trojku (11/22 za dva, 1/8 za tri), ali je ovoga puta bila klučna podrška Smita sa 20 (5/6 za tri), odnosno Kajla Korvera sa 19 poena (5/12 za tri). 

Istakli su se još i Tristan Tompson sa 14 poena i 12 uhvaćenih lopti, kao i, još jedan rezervista, Džef Grin sa dva poena više. 

S druge strane, u redovima domaćina blistao je Valančunas sa 21 poenom (7/18 za dva, 0/1 za tri) i isto toliko skokova. Odličan je bio i Derouzan sa 22 poena, sedam uhvaćenih lopti, pet proigravanja i tri blokade, dok je Kajl Lauri imao dabl-dabl sa 18 poena i 10 asistencija.

Poput šampiona, uspešan je prošle noći bio i vicešampion. I to na izuzetno teškom gostovanju, na koje je otišao umoran i istrošen napornom serijom protiv Indijane i na kojem ga je čekao odmoran domaćin.

Međutim, Lebrona Džejmsa i saigrače ni u takvim okolnostima ne bi trebalo unapred otpisivati.

Toronto - Klivlend 112:113 (33:19, 27:38, 27:25, 18:23, 7:8)

Reptorsi su u trećoj četvrtini vodili 14 poena prednosti, na početku poslednje imali su "plus 5" i tri dobre pozicije za šuteve koji bi im doneli pobedu i u četvrtom kvartalu. Ipak, Kavsi su pobedili, kaznivši to što je Toronto promašio 11 poslednjih pokušaja u četvrtoj deonici.

Lebron Džejms je završio meč važnim pogotkom, "tripl dablom" od 26 poena, 11 skokova i 13 asistencija, ali njegov uticaj na trijumf nije bio toliko izražen, pre svega, zato što je "Kralj" promašio čak 12 od 15 šuteva u poslednjoj četvrtini i produžetku. U takvoj situaciji istupili su Džej Ar Smit sa 20 poena, Kajl Korver sa 19 i Džef Grin sa 14.

Najveći doprinos trijumfu verovatno je ipak imao Tristan Tompson, snažni Kanađanin koji je počeo kao rezerva i postigao 14 poena, uz 12 skokova, uglavnom u borbi protiv Litvanca Jonasa Valančijunasa (21 poen), koji je potpuno "odsekao" Kevina Lava.

Za razliku od serije protiv Pejsersa, Klivlend je ovu počeo trijumfom. Nema sumnje - Toronto će imati spreman odgovor, možda već u četvrtak, na istom mestu.

Nešto kasnije, ogromna borba viđena je i u okršaju aktuelnih šampiona i jednog od najprijatnijih iznenađenja sezone, ali ekipa iz Luizijane ipak nije mogla do iznenađenja i brejka, u čemu je veliku ulogu odigrao nekadašnji MVP lige koji se na terenu našao posle gotovo dva meseca. 

Pelikansi su vodili posle uvodne četvrtine, na velikom odmoru imali su minimalan zaostatak (58:55), da bi i u odlučujućih 12 minuta košarke ušli sa i te kako aktivnim rezultatom. Međutim, Voriorsi iskusno koriste i najmanji pad u samom finišu susreta za dvocifrenu prednost i putuju u goste sa maksimalnom prednošću. 

Najefikasniji kod pobednika bio je Durent sa 29 poena (9/16 za dva, 2/7 za tri), ali je imao i sedam asistencija, šest skokova, tri blokade i dve ukradene lopte. Ipak, u Orakl Areni svi su se daleko više obradovali partiji Karija sa 28 poena (3/5 za dva, 5/10 za tri), sedam skokova i tri krađe, za 27 minuta na parketu.



Fenomenalan je još jednom bio Drejmond sa 20 poena, 12 proigravanja i devet uhvaćenih lopti, a Andre Igudala takođe je imao zapažen učinak sa 15 poena i skokom manje.

Gostima nije pomogla ni odlična igra trija Entoni Dejvis-Džru Holidej-Ražon Rondo. 'Obrva' je bio najbolji sa 25 poena (11/21 za dva, 1/3 za tri), 15 skokova i pet asistencija, Holidej je imao poen manje i po osam uhvaćenih lopti i uspešnih dodavanja, dok je Rondo meč završio sa 22 poena, 12 asistecnija, sedam skokova i čak pet ukradenih lopti.

Zapaženu partiju pružio je i Nikola Mirotić sa 18 poena i devet skokova, kao i Etvan Mur sa 14 poena.

Čast Kevinu Durentu, Drejmondu Grinu, Kleju Tompsonu i ostalim članovima NBA šampiona, ali Golden Stejt Voriorsi su ekipa Stefa Karija.

U to su se uverili svi koji su videli kako je Orakl arena dočekala najatraktivinijeg šutera na svetu posle mesec i po odsustva zbog povrede i koliki je uticaj imao na ekipu protiv čvrstih i neumornih Nju Orleans Pelikansa.

Stiv Ker ušao je u veče oprezno, stavio Karija za početak među rezerve, a on je posle dočeka ovacijama zaigrao kao da nije ni pravio pauzu. Ušao je u igru četiri minuta pre kraja prve četvrtine i pogodio trojku posle samo 11 sekundi.

Oduševljenje u dvorani najavilo je ono što će se dogoditi. Stef je bio spreman i postigao je 28 poena (8/15 za tri), a "ratnici" su ostvarili i drugu pobedu u plej-of seriji:

Golden Stejt - Nju Orleans 121:116 (27:29, 31:26, 30:31, 33:30)

Kari je i kao rezerva imao ogroman uticaj na igru ekipe, koju je poenterski predvodio Durent, sa 29 poena. "Kej-Di" je postigao odlučujuću trojku tri minuta pre kraja, kojom je potvrdio 14. uzastopni trijumf "ratnika" u plej-ofu pred svojim navijačima.

Drejmond Grin pomogao je vodećem tandemu sa svojih 20 poena, 12 asistencija i devet skokova, u borbi protiv odličnog Nju Orleansa, koji je uzvraćao, uzvraćao i pao tek kada je dao sve što je imao. Entoni Dejvis postigao je 25 poena uz 15 skokova, Držu Holidej 24 uz osam skokova i osam asistencija, a Ražon Rondo završio je meč sa 22 poena i 12 asistencija.

Sledeća, treća utakmica serije biće odigrana u petak, u Nju Orleansu.

U noći između srede i četvrtka na programu je drugi meč između Roketsa i Džezera.

Hjuston je dominirao u ligaškom delu, a ništa se ne menja u plej-ofu. Juta će očigledno brzo pasti (već je 1:0).

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar