Хаос у Јеревану, блокирани путеви

Више хиљада грађана Јеревана блокирало је путеве главног града Јерменије након што је вођа опозиције Никол Пашињан позвао на грађанску непослушност.

Свијет 02.05.2018 | 11:47
Хаос у Јеревану, блокирани путеви
Демонстранти су блокирали неколико путева у Јеревану, путеве на улазу у град, као и главни пут који води ка аеродрому.

Подсјећамо, Народна скупштина Јерменије одржала је у уторак посебну сједницу на којој је требало да буде изабран премијер, а једини кандидат био је лидер опозиције Никол Пашињан.

Међутим, Пашињан није изабран, за њега је гласало 45 од укупно 105 посланика - осам мање од неопходних 53 – због чега је он за сриједу најавио генерални штрајк.

Пашињан је позвао своје присталице да блокирају "улице, аеродром, све", а на полицију апеловао да се придружи протестима. Осим тога, навео је и да ће се протестни покрет прерасти у потпуну грађанску непослушност кроз ненасиље.

Према јерменском уставу, у случају да посланици на првој сједници парламента не изаберу премијера, нова сједница се заказује за седам дана. Уколико ни тада не буде изабран премијер, парламент се распушта.

Нова посебна сједница на којој би требало да буде изабран премијер биће одржана 8. маја.

Јерменију потреса политичка криза од 13. априла када су опозиционе странке организовале протесте због којих је премијер и претходно дугогодишњи предсједник те земље Серж Саргсјан поднио оставку 23. априла.

Пашињан је претходно изјавио да ће услиједити "политички цунами" уколико владајућа странка одбије да подржи његову кандидатуру.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мртва опозиција РС

02.05.2018 11:54

Ста наси опозоцијонари цекаја да на врби роди грозце код нас опозиција ко И позиција све лопови И тацно нема ко да застити овај напацени народ рс

ОДГОВОРИТЕ