Haos u Jerevanu, blokirani putevi

Više hiljada građana Jerevana blokiralo je puteve glavnog grada Jermenije nakon što je vođa opozicije Nikol Pašinjan pozvao na građansku neposlušnost.

Svijet 02.05.2018 | 11:47
Haos u Jerevanu, blokirani putevi
Demonstranti su blokirali nekoliko puteva u Jerevanu, puteve na ulazu u grad, kao i glavni put koji vodi ka aerodromu.

Podsjećamo, Narodna skupština Jermenije održala je u utorak posebnu sjednicu na kojoj je trebalo da bude izabran premijer, a jedini kandidat bio je lider opozicije Nikol Pašinjan.

Međutim, Pašinjan nije izabran, za njega je glasalo 45 od ukupno 105 poslanika - osam manje od neophodnih 53 – zbog čega je on za srijedu najavio generalni štrajk.

Pašinjan je pozvao svoje pristalice da blokiraju "ulice, aerodrom, sve", a na policiju apelovao da se pridruži protestima. Osim toga, naveo je i da će se protestni pokret prerasti u potpunu građansku neposlušnost kroz nenasilje.

Prema jermenskom ustavu, u slučaju da poslanici na prvoj sjednici parlamenta ne izaberu premijera, nova sjednica se zakazuje za sedam dana. Ukoliko ni tada ne bude izabran premijer, parlament se raspušta.

Nova posebna sjednica na kojoj bi trebalo da bude izabran premijer biće održana 8. maja.

Jermeniju potresa politička kriza od 13. aprila kada su opozicione stranke organizovale proteste zbog kojih je premijer i prethodno dugogodišnji predsjednik te zemlje Serž Sargsjan podnio ostavku 23. aprila.

Pašinjan je prethodno izjavio da će uslijediti "politički cunami" ukoliko vladajuća stranka odbije da podrži njegovu kandidaturu.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mrtva opozicija RS

02.05.2018 11:54

Sta nasi opozocijonari cekaja da na vrbi rodi grozce kod nas opozicija ko I pozicija sve lopovi I tacno nema ko da zastiti ovaj napaceni narod rs

ODGOVORITE