Намирнице које би требало редовно да конзумирамо

Ово су неке од намирница које би требало редовно да конзумирамо због доброг дејства на здравље целог организма.

Здравље 01.05.2018 | 11:10
Намирнице које би требало редовно да конзумирамо
1. Орашасти плодови 

Онколог Метју Јаргелун за ужину бира бадеме или пистаће, каже за "Wомен’с Хеалтх". "То је одличан начин да утолим глад и жељу за масним или слатким грицкалицама које доприносе дебљању", каже. 

Чак је и једно истраживање показало да пушачи који једу орашасте плодове смањују тиме ризик од рака плућа. Једите 20 до 24 комада орашастих плодова на дан. 

2. Риба 

Уролог Кристофер Сегал једе рибу, али не и месо. Његова типична вечера је филе лососа са смеђом рижом и поврћем. Једите овакав оброк два пута недељно. Својим пацијентима кажем да је храна здрава за срце повезана и с мањим ризиком од рака простате, додаје. 

3. Ђумбир 

Ђумбир није свима омиљена намирница због свог јаког укуса, али његова својства, која чувају здравље и лепоту, требало би да буду довољан разлог за честу употребу ове намирнице. Резултати истраживања објављени у британском часопису "Нутритион" су показали како екстракт ђумбира може да убије ћелије рака простате, не дирајући оне здраве.
 
4. Бели лук 

Осим што може да снизи повишени крвни притисак и заштити нас од болести срца, представља бољи антибиотик од неких лекова, а кинески научници тврде да може преполовити ризик од развијања рака плућа. 

Истраживачи Провинцијског центра за контролу и превенцију болести Ђиангсу анализирали су податке преко 1.400 пацијената с раком и упоредили их с 4.500 здравих особа. Наиме, испитаници који су редовно јели сирови бели лук, што значи бар два пута недељно, снизили су свој ризик од развијања рака плућа за 44 одсто. 

Када су се концентрисали само на пушаче, стручњаци су установили како су они који су јели сирови бели лук смањили свој ризик од ове малигне болести за 30 одсто, што је свеједно добар постотак. 

5. Куркума 

Досадашња спроведена истраживања показују како куркумин може да буде превенција за настанак рака, као и да може да успори његов раст. Хемотерапију чини ефективнијом, и штити оне здраве ћелије, објаснили су доктори познате Мајо клинике из Сједињених Америчких Држава, пише Вечерњи лист. 

Деловање куркуме и куркумина јако је због антиоксидативних својстава, који су заслужни за противупално деловање и смањивање отечености. 

6. Боровнице 

Ситни плодови представљају прави рудник антиоксиданса, витамина и минерала, особито калцијума, фосфора и гвожђа и витамина Ц. 

Ово укусно воће се препоручује у превенцији разних болести као што су крвна обољења, срчане болести, регулација шећера и масноћа, болести уринарног тракта, рак и сл. 

Осим што боровнице имају јединствени ефекат на људску мрежњачу, мозак и туморне ћелије, добра је вест да ово сласно воће има позитиван учинак и на болести јетре.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар