Људи уопште нису свјесни правих узрочника рака

Конзумирање пића из пластичних боца и кориштење микроталасне пећи само су неки од лажних узрока рака у које људи верују, показало је истраживање које је објављено у "Европском часопису о раку".

Здравље 01.05.2018 | 11:08
Људи уопште нису свјесни правих узрочника рака
Истраживање, спроведено у Енглеској, у коме је учествовало 1.330 људи, показало је да многи уопште нису ни свесни правих узрочника рака.

Више од 40 испитаника сматра да су стрес и адитиви у храни главни узрочници рака. Једна трећина испитаних верује у недоказане тезе да електромагнетно зрачење и генетски модификована храна узрокују рак.

Без обзира на недостатак научних доказа 19 одсто испитаних мисли да микроталасне пећнице узрокују рак, а 15 одсто да је узрочник конзумирање пића из пластичних флаша.

Из Организације за истраживање рака (Цанцер Ресеарцх УК) саопштили су да је важно имати праву информацију јер би се животним променама могла спречити четири од 10 случајева рака.

Већина, односно 88 одсто испитаних, навела је да конзумирање цигарета узрокује рак, 80 одсто сматра да рак узрокује и пасивно пушење, а 60 одсто да је претерано излагање сунцу фактор ризика. Све је то научно доказано.

Истраживање је показало и да они који верују у погрешне тезе о узроцима рака нису склонији рискантним навикама, али да је међу онима који су боље информисани мање пушача и да те особе чешће једу воће и поврће, пише Клиx.

"Забрињавајуће је што толико људи верује у факторе ризика за које уопште нема уверљивих доказа. У поређењу са претходним истраживањима број људи који верује у непроверене узроке рака је знатно повећан.

То би могло бити последица промена у начину информисања, јер се људи углавном информишу путем друштвених мрежа", рекао је доктор Семјуел Смит са Универзитета у Лидсу. Он је додао да је најбитније едуковати људе и пренети им тачне информације о узрочницима рака.

"Нико вам не може гарантовати да нећете добити рак, али ако знате који су стварни фактори ризика можете смањити индивидуални ризик од ове болести", рекла је Клер Хајд из Организације за истраживање рака (Цанцер Ресеарцх УК).

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мела

01.05.2018 21:30

Срање и нејасно ?

ОДГОВОРИТЕ