Свјетски празник: Данас први мај

Данас се широм свијета обиљежава 1. мај – Међународни празник рада, а прослављање овог датума има дугу традицију, у неким другачијим облицима, стару готово хиљаду година.

Босна и Херцеговина 01.05.2018 | 07:32
Свјетски празник: Данас први мај
Током година, 1. маја су се организовали различити догађаји и прославе широм свијета, најчешће да би се нагласила сврха дочека промјене годишњег доба.

У 19. вијеку, 1. мај је добио сасвим ново значење као Међународни празник рада, који је произишао из покрета у САД за права радника и одређивања радног времена од осам часова.

Више од 300.000 радника, од којих је само у Чикагу било 40.000, 1. маја 1886. године изашло је са радних мјеста широм САД.

Организатори протеста претходно су упутили захтјеве послодавцима и властима тражећи да их испуне до тог датума.

Радници су захтјеве изразили у пароли “три осмице” – по осам сати рада, одмора и културног уздизања.

Као одговор, услиједила је репресија, а у сукобима са полицијом било је жртава и рањених на обје стране. Седморица синдикалних активиста осуђено је на смрт.

Други конгрес Радничке интернационале одлучио је да од 1890. године широм свијета Првог маја буду организоване масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. вијека добило масовне размјере.

Келти на територији Велике Британије сматрали су 1. мај најважнијим даном у години. Тада су организовали фестивал “Белтејн”, којим се раздваја година на свјетлост и таму, а симболична ватра је била дио једног од главних ритуала на фестивалу, којим се прослављао повратак живота и плодности свијета.

Када су Римљани заузели Британију, са собом су донијели сличан обичај прослављања 1. маја, који се празновао у оквиру петодневног славља посвећеног богињи Флоралији од 20. априла до 2. маја, пише “Хистори”.

Временом су се келтски и римски начин прославе сјединили, те је фестивал имао и елементе “Белтејна” и прославе посвећене богињи Флоралији.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СПАС

01.05.2018 05:50

1.мај је у свијету синоним за борбу за радничка права, за борбу против обесправљености ,за борбу против неправде, за борбу за боље сутра...У нас је синоним за роштиљ и пиво. То одговара овдашњем режиму али и газдама послодавцима, да се не таласа и да народ буде пимирен са својом судбином, сусдбином да су робови. Зато су омогућили радницима да данас ждеру и локају да би се створила илузија да су радници сретни. Трбали су данас радници изаћи на улице и протестовати цијели дан а сутра другог маја отићи на роштиљање. А овако ће пола њих већ другог маја на писао код робовласника. А устајање сутредан послије првомајског славља ме подсјети на Чорбину Гастербајтарску: У недељу у подне се будим да се било цега сетим ја се трудим самлевен сам ко млевено месо а мозда сам цак и зену крес'о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре СПАС

01.05.2018 07:31

Нажалост, ми живимо на простору гдје је све "окренуто на главу", цијели свијет нам се смије, која смо ми стока то на планети нема, можеш мислити који парадокс, данас се у сиромашној Босни окрећу јањци и ужива а у пребогатој Њемачкој радници протествују и траже боље увјете рада и веће плате???? Несхватљив парадокс, шта се ово дешава?? Не знам, балкански менталитет је чудо, предсједник ентитета глуми великог државника, раскош и живот уз пратњу, возни парк, авионе, хеликптере....итд док предсједник супер богате Норвешке иде кући у авиону са "обичним" народом, шта се дешава са овим народом ја не могу бити паметан. Окрећу се јањци и прасићи а на бироу 25 година??? Балкан је једно велико легло лезихљебовића и нерадника. Сви би да живе као богаташи а да ништа не ради, млађи нараштај треба бјежати са овог подручја чим прије, бјежати у пуном смислу ријечи. Код нас је 1.мај нејвјероватна фарса и парадокс, бљак

Name

Сведска

01.05.2018 11:52

Ре СПАС.Тацно тако,ја висе пута видим доста сведских министара на посао иду бициклом као ми обицни радници.Ја онако гледам и замисљам да онако наси мамлази Бакир,Миле и Драган иду бициклом на посао.

Name

Ранка Мишић

01.05.2018 05:59

Драги моји радници у државној служби честитам вам празник рада 1.мај! Немојте никада заборавити да сам за вријеме свог мандата повела само један штрајк, ШТРАЈК РАДНИКА У ДРЖАВНОЈ УПРАВИ јер сте само ви угрожени у овој држави. Обецавам вам да ћу вас штитити у будућности , само вас раднике у државној управи, јер сте ви и ми ,синдикати, једно тијело, један организам! Живио 1.МАЈ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада за боље задња умире

01.05.2018 06:32

Што није заштитила ЈУ Топлану да је не продају за мале паре??? Све ће ова Власт и Синдикат уништити и продати .

Name

Ранка Мишић

01.05.2018 06:54

Рекла сам да штитим само раднике ЈАВНЕ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ а не све раднике у дрзавним предузећима. Шта ме брига за раднике Топлане. Мене плаћају управо власници ЕКО топлане. Њих ћу да штитим. Ја лично и синдикат смо у служби власти и тајкуна а они су ми као протууслугу омогућили лагодан живот са многим привилегијама и платом од неколико хиљада марака. Јел ти сад јасно?

Name

Мирко Немирко

01.05.2018 06:38

Цеститам вам празник нерада, да га јос хиљаду година славите уз ростиљ и пиво. Најбоље би било да цитав мај прогласите нерадним јер после толико теског рада и толике теске хране није лако радити. А јуни и јули су велике вруцине па саставите све заједно и у септембру на посао ако здравље и воља дозволи.

ОДГОВОРИТЕ