Svjetski praznik: Danas prvi maj

Danas se širom svijeta obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada, a proslavljanje ovog datuma ima dugu tradiciju, u nekim drugačijim oblicima, staru gotovo hiljadu godina.

Bosna i Hercegovina 01.05.2018 | 07:32
Svjetski praznik: Danas prvi maj
Tokom godina, 1. maja su se organizovali različiti događaji i proslave širom svijeta, najčešće da bi se naglasila svrha dočeka promjene godišnjeg doba.

U 19. vijeku, 1. maj je dobio sasvim novo značenje kao Međunarodni praznik rada, koji je proizišao iz pokreta u SAD za prava radnika i određivanja radnog vremena od osam časova.

Više od 300.000 radnika, od kojih je samo u Čikagu bilo 40.000, 1. maja 1886. godine izašlo je sa radnih mjesta širom SAD.

Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Radnici su zahtjeve izrazili u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da od 1890. godine širom svijeta Prvog maja budu organizovane masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. vijeka dobilo masovne razmjere.

Kelti na teritoriji Velike Britanije smatrali su 1. maj najvažnijim danom u godini. Tada su organizovali festival “Beltejn”, kojim se razdvaja godina na svjetlost i tamu, a simbolična vatra je bila dio jednog od glavnih rituala na festivalu, kojim se proslavljao povratak života i plodnosti svijeta.

Kada su Rimljani zauzeli Britaniju, sa sobom su donijeli sličan običaj proslavljanja 1. maja, koji se praznovao u okviru petodnevnog slavlja posvećenog boginji Floraliji od 20. aprila do 2. maja, piše “Histori”.

Vremenom su se keltski i rimski način proslave sjedinili, te je festival imao i elemente “Beltejna” i proslave posvećene boginji Floraliji.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SPAS

01.05.2018 05:50

1.maj je u svijetu sinonim za borbu za radnička prava, za borbu protiv obespravljenosti ,za borbu protiv nepravde, za borbu za bolje sutra...U nas je sinonim za roštilj i pivo. To odgovara ovdašnjem režimu ali i gazdama poslodavcima, da se ne talasa i da narod bude pimiren sa svojom sudbinom, susdbinom da su robovi. Zato su omogućili radnicima da danas žderu i lokaju da bi se stvorila iluzija da su radnici sretni. Trbali su danas radnici izaći na ulice i protestovati cijeli dan a sutra drugog maja otići na roštiljanje. A ovako će pola njih već drugog maja na pisao kod robovlasnika. A ustajanje sutredan poslije prvomajskog slavlja me podsjeti na Čorbinu Gasterbajtarsku: U nedelju u podne se budim da se bilo cega setim ja se trudim samleven sam ko mleveno meso a mozda sam cak i zenu kres'o.

ODGOVORITE
Name

re SPAS

01.05.2018 07:31

Nažalost, mi živimo na prostoru gdje je sve "okrenuto na glavu", cijeli svijet nam se smije, koja smo mi stoka to na planeti nema, možeš misliti koji paradoks, danas se u siromašnoj Bosni okreću janjci i uživa a u prebogatoj Njemačkoj radnici protestvuju i traže bolje uvjete rada i veće plate???? Neshvatljiv paradoks, šta se ovo dešava?? Ne znam, balkanski mentalitet je čudo, predsjednik entiteta glumi velikog državnika, raskoš i život uz pratnju, vozni park, avione, helikptere....itd dok predsjednik super bogate Norveške ide kući u avionu sa "običnim" narodom, šta se dešava sa ovim narodom ja ne mogu biti pametan. Okreću se janjci i prasići a na birou 25 godina??? Balkan je jedno veliko leglo lezihljebovića i neradnika. Svi bi da žive kao bogataši a da ništa ne radi, mlađi naraštaj treba bježati sa ovog područja čim prije, bježati u punom smislu riječi. Kod nas je 1.maj nejvjerovatna farsa i paradoks, bljak

Name

Svedska

01.05.2018 11:52

Re SPAS.Tacno tako,ja vise puta vidim dosta svedskih ministara na posao idu biciklom kao mi obicni radnici.Ja onako gledam i zamisljam da onako nasi mamlazi Bakir,Mile i Dragan idu biciklom na posao.

Name

Ranka Mišić

01.05.2018 05:59

Dragi moji radnici u državnoj službi čestitam vam praznik rada 1.maj! Nemojte nikada zaboraviti da sam za vrijeme svog mandata povela samo jedan štrajk, ŠTRAJK RADNIKA U DRŽAVNOJ UPRAVI jer ste samo vi ugroženi u ovoj državi. Obecavam vam da ću vas štititi u budućnosti , samo vas radnike u državnoj upravi, jer ste vi i mi ,sindikati, jedno tijelo, jedan organizam! Živio 1.MAJ!!!

ODGOVORITE
Name

Nada za bolje zadnja umire

01.05.2018 06:32

Što nije zaštitila JU Toplanu da je ne prodaju za male pare??? Sve će ova Vlast i Sindikat uništiti i prodati .

Name

Ranka Mišić

01.05.2018 06:54

Rekla sam da štitim samo radnike JAVNE DRŽAVNE UPRAVE a ne sve radnike u drzavnim preduzećima. Šta me briga za radnike Toplane. Mene plaćaju upravo vlasnici EKO toplane. Njih ću da štitim. Ja lično i sindikat smo u službi vlasti i tajkuna a oni su mi kao protuuslugu omogućili lagodan život sa mnogim privilegijama i platom od nekoliko hiljada maraka. Jel ti sad jasno?

Name

Mirko Nemirko

01.05.2018 06:38

Cestitam vam praznik nerada, da ga jos hiljadu godina slavite uz rostilj i pivo. Najbolje bi bilo da citav maj proglasite neradnim jer posle toliko teskog rada i tolike teske hrane nije lako raditi. A juni i juli su velike vrucine pa sastavite sve zajedno i u septembru na posao ako zdravlje i volja dozvoli.

ODGOVORITE