ЛШ, Рома - Ливерпул: Ултраси желе "вендету"!

У сусрет реванш утакмици полуфинала Лиге шампиона Рома - Ливерпул, енглески медији баве се озлоглашеном групом римских ултраса "Федаин" коју криве за пребијање 53-годишњег Ирца чији је живот у опасности.

Фудбал 01.05.2018 | 00:00
ЛШ, Рома - Ливерпул: Ултраси желе "вендету"!
Уочи прве утакмице полуфинала Лиге шампиона Ливерпул - Рома (5:2) испред легендарног "Енфилда" виђене су језиве сцене насиља и опште туче у којима је настрадао 53-годишњи навијач Ливерпула из Ирске, коме се лекари и даље боре за живот.

Двојица Италијана, присталица Роме, окривљена су за насиље и наношење тешких телесних повреда, а уочи реванша у Риму у среду, енглески медији посветили су пажњу озлоглашеној групи "Федаин" ("Одани"), названој по иранској герили.

Одмах после нереда испред "Енфилда" оцењено је да је реч о давном сукобу, који датира из 1984. године, када су се Рома и Ливерпул састали у финалу Купа европских шампиона, када су Енглези однели пехар, а после меча избила је велика туча навијача два тима.

Наравно, садашњи припадници озлоглашене групе "Федаин" или су били у пеленама или нису ни били рођени када је та утакмица одуграма. Али, тај пораз се преносио "са колена на колено" на јужној трибини стадиона "Олимпико" и "вендета" је реч која је урезана у главама свих који припадају овој ултрас групи.

"То је ствар престижа, репутације у 'навијачком свету'. Они одлазе на гостовања само зарад тога - да у тучама постану славни. Зато су и отишли у Ливерпул", каже Алберто Теста професор криминологије са универзитета у Лондону и један од водећих у организацији за борбу против хулиганизма.

Ова група, наравно, није усамљена у овим "подухватима". Верује се да су у Ливерпул, са навијачима Роме, допутовали и припадници других хулиганских група из Италије, а на снимцима се јасно види да су били спремни на сукобе - многи су у носили чекиће, палице... На "Енфилду" је био и подигнут транспарент подршке навијачу Роме који издржава 16-годишњу казну затвора због убиства навијача Наполија.

Група "Федаин" (Федаyн) је некада била изразито левичарска, али је сада аполитична, што је издваја од неких других хулиганских група, екстремно десничарских, какви су тифози Лација. Они се често сукобљавају, а фудбал им уопште није важан.

Хулигани из Италије познати су по коришћењу ножева у тучама и по томе како убадају противника у бутине или дебело месо. У навијачком свету то се сматра начином да "понизите противника, не и да га убијете" (свеједно је болесно!).

Тај хулигански покрет, међутим, корене има управо у Енглеској и многи ће и данас рећи да су им управо енглески хулигани узори. И зато желе да им покажу. Баш као Руси на Европском првенству у Француској, на улицама Марсеја.

"У Италији и даље влада мишљење да су енглески навијачи исто они хулигани из 80-их година. Зато је за разне навијачке групе ствар престижа напасти и сукобити се са Енглезима. Свуда по Европи желе да се доказују", каже за "Дејли мејл" адвокат Лоренцо Контући, који заступа двојицу навијача Роме 20-годишње Филипа Ломбардија и Данијелеа Скуска, оптужене да су нанели тешке телесне повреде навијачу Ливерпула, којем се боре за живот.



Део јавности у Италији оптужио је и домаћине, односно Ливерпул за оно што се догодило испред стадиона "Енфилд". Поједини италијански медији су истицали у извештајима о нередима да навијачи Ливерпула сигурно нису били "невинашца", али други део њих прихватио је одговорност и осудио понашање римских хулигана.

"Цхе вергогна (Каква срамота)", био је коментар такстисте који је возио енглеске новинаре који су допли у Рим на реванш меч полуфинала Лиге шампиона.

"Тешко је полицији. У Риму их 'лове', боре се против њих... Али, људи, то је само фудбал, надам се да ће бити лепо, празник фудбала у среду", каже тај римски таксиста.

Понашање "навијача", односно римских хулигана осудио је и председник Роме Џејмс Палота.

"Рома има дугу и богату историју. Сада имамо групу глупих људи који уништавају то наслеђе и историју. Мука ми је од тога. То је група је*** будала која жели да уруши све нормално.  Време је да се то промени", гласи изјава председника Роме.

Ипак то је лакше рећи него променити. Утицај хулигана на трибину је велики. Рома је пробала да раздвоји трибину постављањем ограда од плексигласа, али је била пронуђена да врати све на старо након бојкота навијача.

У тој борби против хулигана клуб (клубови) не може да буде усамљен...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар