LŠ, Roma - Liverpul: Ultrasi žele "vendetu"!

U susret revanš utakmici polufinala Lige šampiona Roma - Liverpul, engleski mediji bave se ozloglašenom grupom rimskih ultrasa "Fedain" koju krive za prebijanje 53-godišnjeg Irca čiji je život u opasnosti.

Fudbal 01.05.2018 | 00:00
LŠ, Roma - Liverpul: Ultrasi žele "vendetu"!
Uoči prve utakmice polufinala Lige šampiona Liverpul - Roma (5:2) ispred legendarnog "Enfilda" viđene su jezive scene nasilja i opšte tuče u kojima je nastradao 53-godišnji navijač Liverpula iz Irske, kome se lekari i dalje bore za život.

Dvojica Italijana, pristalica Rome, okrivljena su za nasilje i nanošenje teških telesnih povreda, a uoči revanša u Rimu u sredu, engleski mediji posvetili su pažnju ozloglašenoj grupi "Fedain" ("Odani"), nazvanoj po iranskoj gerili.

Odmah posle nereda ispred "Enfilda" ocenjeno je da je reč o davnom sukobu, koji datira iz 1984. godine, kada su se Roma i Liverpul sastali u finalu Kupa evropskih šampiona, kada su Englezi odneli pehar, a posle meča izbila je velika tuča navijača dva tima.

Naravno, sadašnji pripadnici ozloglašene grupe "Fedain" ili su bili u pelenama ili nisu ni bili rođeni kada je ta utakmica odugrama. Ali, taj poraz se prenosio "sa kolena na koleno" na južnoj tribini stadiona "Olimpiko" i "vendeta" je reč koja je urezana u glavama svih koji pripadaju ovoj ultras grupi.

"To je stvar prestiža, reputacije u 'navijačkom svetu'. Oni odlaze na gostovanja samo zarad toga - da u tučama postanu slavni. Zato su i otišli u Liverpul", kaže Alberto Testa profesor kriminologije sa univerziteta u Londonu i jedan od vodećih u organizaciji za borbu protiv huliganizma.

Ova grupa, naravno, nije usamljena u ovim "poduhvatima". Veruje se da su u Liverpul, sa navijačima Rome, doputovali i pripadnici drugih huliganskih grupa iz Italije, a na snimcima se jasno vidi da su bili spremni na sukobe - mnogi su u nosili čekiće, palice... Na "Enfildu" je bio i podignut transparent podrške navijaču Rome koji izdržava 16-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva navijača Napolija.

Grupa "Fedain" (Fedayn) je nekada bila izrazito levičarska, ali je sada apolitična, što je izdvaja od nekih drugih huliganskih grupa, ekstremno desničarskih, kakvi su tifozi Lacija. Oni se često sukobljavaju, a fudbal im uopšte nije važan.

Huligani iz Italije poznati su po korišćenju noževa u tučama i po tome kako ubadaju protivnika u butine ili debelo meso. U navijačkom svetu to se smatra načinom da "ponizite protivnika, ne i da ga ubijete" (svejedno je bolesno!).

Taj huliganski pokret, međutim, korene ima upravo u Engleskoj i mnogi će i danas reći da su im upravo engleski huligani uzori. I zato žele da im pokažu. Baš kao Rusi na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, na ulicama Marseja.

"U Italiji i dalje vlada mišljenje da su engleski navijači isto oni huligani iz 80-ih godina. Zato je za razne navijačke grupe stvar prestiža napasti i sukobiti se sa Englezima. Svuda po Evropi žele da se dokazuju", kaže za "Dejli mejl" advokat Lorenco Kontući, koji zastupa dvojicu navijača Rome 20-godišnje Filipa Lombardija i Danijelea Skuska, optužene da su naneli teške telesne povrede navijaču Liverpula, kojem se bore za život.



Deo javnosti u Italiji optužio je i domaćine, odnosno Liverpul za ono što se dogodilo ispred stadiona "Enfild". Pojedini italijanski mediji su isticali u izveštajima o neredima da navijači Liverpula sigurno nisu bili "nevinašca", ali drugi deo njih prihvatio je odgovornost i osudio ponašanje rimskih huligana.

"Che vergogna (Kakva sramota)", bio je komentar takstiste koji je vozio engleske novinare koji su dopli u Rim na revanš meč polufinala Lige šampiona.

"Teško je policiji. U Rimu ih 'love', bore se protiv njih... Ali, ljudi, to je samo fudbal, nadam se da će biti lepo, praznik fudbala u sredu", kaže taj rimski taksista.

Ponašanje "navijača", odnosno rimskih huligana osudio je i predsednik Rome Džejms Palota.

"Roma ima dugu i bogatu istoriju. Sada imamo grupu glupih ljudi koji uništavaju to nasleđe i istoriju. Muka mi je od toga. To je grupa je*** budala koja želi da uruši sve normalno.  Vreme je da se to promeni", glasi izjava predsednika Rome.

Ipak to je lakše reći nego promeniti. Uticaj huligana na tribinu je veliki. Roma je probala da razdvoji tribinu postavljanjem ograda od pleksiglasa, ali je bila pronuđena da vrati sve na staro nakon bojkota navijača.

U toj borbi protiv huligana klub (klubovi) ne može da bude usamljen...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar