Новак о Роџеру и Рафи: Пријатељство није реално!

"Некако не видим довољно простора за искрено пријатељство са највећим ривалима", говорио је Новак отворено у интервјуу за "Вечерње новости".

Тенис 03.05.2018 | 22:45
Новак о Роџеру и Рафи: Пријатељство није реално!
Да ли теже опстати на врху или вратити се на њега?

"Ово последње, то је оно што сада доживљавам и није лако", рекао је Новак Ђоковић у интервјуу који је дописнику "Вечерњих новости" из Барселоне дао непосредно по раној елиминацији са турнира у престоници Каталоније за који је, у жељи да што више игра, затражио и добио "вајлд кард".

"У мом случају није била само повреда, већ и неке техничке промене у мојој игри изазване повредом. Такође, имао сам и бројне промене у тиму, тако да је то све утицало на моју игру. Сада се физички осећам много боље, играм без бола, повремено имам блескове, као у другом сету против Клижана, али још немам континуитет који ми је некада био јача страна", оценио је Ђоковић и недвосмислено показао да је свестан одакле потичу проблеми са којима тешко излази на крај.

"СТРПЉЕЊЕ ИМАМ, НА РАД САМ СПРЕМАН"

"Трудим се, али је евидентно да постоје недостаци у мојој игри. Нешто од онога што је некада била рутина сада више не функционише и морам прво да се навикнем на то, а онда и да поправим те ствари. Не знам када ће се то догодити, остаје ми само да радим и надам да моји навијачи и ја нећемо дуго чекати", додао је човек који је три пута биран за најбољег спортисту света.

Као таквог, свакако је повлачење из тениса на одређено време била непријатна ситуација.

"У најмању руку је необично", осврнуо се Новак на паузу коју је направио од јула прошле до јануара ове године.

"Био сам свестан да је стрпљење лек, нисам сумњао да ћу се вратити, али нисам знао кад и у каквој форми. Сад ми је јасно да сам још далеко, али и да је повратак у форму дуг процес. Морам да играм што више", рекао је и додао:

"С друге стране, пауза ми је дала више времена за породицу, имам двоје деце... Тенис је доста био на првом месту, али није све на свету. У животу би требало наћи баланс. Имао сам подршку супруге и целе фамилије због чега сам им захвалан. Ја сам срећан човек и на терену и ван њега".

После кратке паузе, са осмехом, прокоментарисао је...

"Добро, на терену мање гледајући ове мечеве, али радим…"

Новак каже да му је потпуно јасно шта је, и којим редоследом, потребно да уради да би се вратио тамо где је био непрекидно скоро четири године. На место "Број 1".

"Први корак је бити свестан ситуације, други је рад, трећи реализација планова", рекао је и истакао да је краткорочни циљ "да игра боље", а дугорочни "да се врати тамо где је био", што уједно демантује гласине о томе да се заситио тениса и да је константно близу одлуке да се повуче.

"Кључ је стрпљење и рад. Прво имам, на друго сам спреман. Али, велика је разлика између тренинга и мечева. Тражим најбољи пут за повратак и надам се да ћу га наћи", истакао је и признао да се није најбоље снашао у ситуацији у којој се никада раније није нашао у животу.

"Никада нисам био повређен, али нисам ни први ком се ово догодило. Рафа и Роџер су такође правили дуже паузе па су се вратили и то је пример који би требало да следим. Било је и мојих грешака, вратио сам се пре него што је требало. Жеља да играм је била јача од разума. Сада осећам постоперативне последице и схватам да није требало да играм на америчкој турнеји", слегао је раменима тренутно 12. играч на свету, који је на три од последња четири турнира на којима је играо бележио поразе већ у првим мечевима.

"Није ме болела рука, али играчки нисам био спреман и то је резултирало поразима које сам морао да прихватим као скупу цену повратка", осврнуо се на Индијан Велс и Мајами и повезао то са топло-хладно наступима у Монте Карлу и Барселони.

О РОЏЕРУ, РАФИ, ЕНДИЈУ...

Аутор интервјуа искористио је прилику да Новака пита за фамозни однос са Федерером и упореди га са ривалством које има са Надалом и Марејем.

"Са Роџером никада нисам имао никакав проблем", демантовао је Новак по ко зна који пут да између Швајцарца и њега влада нетрпељивост.

Бар с његове стране...

"Према њему осећам највеће могуће поштовање, он је много утицао на све нас и тенис уопште... Сви ми имамо и позитивне и негативне особине које се понекад виде и на терену", реалан је био Новак, иако му је и самом јасно да западни медији нису исто третирали врлине и мане сваког од чланова такозване "велике четворке".

А, у генерацијском смислу, њу чине Федерер с једне и...

"Са Рафом и Ендијем сам ближи вероватно зато што смо иста генерација, заједно смо расли, они су ми помогли да стигнем где сам стигао. У сваком случају, ја не мрзим никога и мржња не постоји у мом речнику".

Упитан да ли је уједно и пријатељ са поменутим ривалима, понудио је реалан одговор.

"Требало би прво да дефинишемо шта је пријатељство…", рекао је Београђанин, који ће 22. маја напунити 31 годину.

"Мислим да је важније да однос буде коректан, са узајамним поштовањем. Чини ми се да, просто, није природно да са најбољим пријатељем играш одлучујуће мечеве на највећим турнирима... Некако не видим довољно простора за искрено пријатељство са највећим ривалима", говорио је отворено и закључио:

"Верујем да је сасвим довољно да имамо коректан однос и поштујемо се".

Проблем о ком се мало прича

Новак јесте дуго био повређен, али је и направио потез који би оставио последице по квалитет његовог тениса и да је потпуно здрав. А, о томе се мало говорило претходних месеци. Новак је доминирао играјући рекетом који је био тежи од, рецимо, Федереровог. Уједно, и рамом који је био додатно "ојачан" својеврсним тегићима на врху главе рекета, чиме су Новакови равни ударци добијали на интензитету (уз прикладно шпановање жица 19x20). Међутим, тежак рам представљао је и додатно оптерећење за иначе преоптерећен десни лакат и, после деценије гладијаторских борби широм планете и епских мечева завршених у петом или шестом сату, све је дошло на наплату 2016. и нарочито 2017. године након што је Новак дуго игнорисао злослутне болове. Свестан да је и то један од узрока кризе у којој се налази, Новак се на Тур вратио са истим, али другачије избалансираним рекетом који је нешто дужи, али који нема тегиће и има ред жица мање (18x20). То би требало да смањи оптерећење лакта али и промени природу Новакових удараца који ће временом, када се буде навикао на нов алат, добити нешто више спина. Професионални тенисери знају колико је и најмања измена на рекету велика ствар са којом је немогуће задржати исту игру. Федереру, који се 2013. одлучио за сличну корекцију, било је потребно четири године да заигра шампионски тенис и, упоредо са проблемима Ђоковића и Ендија Мареја, освоји три грен слем турнира за годину дана након што пет сезона није узео ниједан.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар