Novak o Rodžeru i Rafi: Prijateljstvo nije realno!

"Nekako ne vidim dovoljno prostora za iskreno prijateljstvo sa najvećim rivalima", govorio je Novak otvoreno u intervjuu za "Večernje novosti".

Tenis 03.05.2018 | 22:45
Novak o Rodžeru i Rafi: Prijateljstvo nije realno!
Da li teže opstati na vrhu ili vratiti se na njega?

"Ovo poslednje, to je ono što sada doživljavam i nije lako", rekao je Novak Đoković u intervjuu koji je dopisniku "Večernjih novosti" iz Barselone dao neposredno po ranoj eliminaciji sa turnira u prestonici Katalonije za koji je, u želji da što više igra, zatražio i dobio "vajld kard".

"U mom slučaju nije bila samo povreda, već i neke tehničke promene u mojoj igri izazvane povredom. Takođe, imao sam i brojne promene u timu, tako da je to sve uticalo na moju igru. Sada se fizički osećam mnogo bolje, igram bez bola, povremeno imam bleskove, kao u drugom setu protiv Kližana, ali još nemam kontinuitet koji mi je nekada bio jača strana", ocenio je Đoković i nedvosmisleno pokazao da je svestan odakle potiču problemi sa kojima teško izlazi na kraj.

"STRPLJENJE IMAM, NA RAD SAM SPREMAN"

"Trudim se, ali je evidentno da postoje nedostaci u mojoj igri. Nešto od onoga što je nekada bila rutina sada više ne funkcioniše i moram prvo da se naviknem na to, a onda i da popravim te stvari. Ne znam kada će se to dogoditi, ostaje mi samo da radim i nadam da moji navijači i ja nećemo dugo čekati", dodao je čovek koji je tri puta biran za najboljeg sportistu sveta.

Kao takvog, svakako je povlačenje iz tenisa na određeno vreme bila neprijatna situacija.

"U najmanju ruku je neobično", osvrnuo se Novak na pauzu koju je napravio od jula prošle do januara ove godine.

"Bio sam svestan da je strpljenje lek, nisam sumnjao da ću se vratiti, ali nisam znao kad i u kakvoj formi. Sad mi je jasno da sam još daleko, ali i da je povratak u formu dug proces. Moram da igram što više", rekao je i dodao:

"S druge strane, pauza mi je dala više vremena za porodicu, imam dvoje dece... Tenis je dosta bio na prvom mestu, ali nije sve na svetu. U životu bi trebalo naći balans. Imao sam podršku supruge i cele familije zbog čega sam im zahvalan. Ja sam srećan čovek i na terenu i van njega".

Posle kratke pauze, sa osmehom, prokomentarisao je...

"Dobro, na terenu manje gledajući ove mečeve, ali radim…"

Novak kaže da mu je potpuno jasno šta je, i kojim redosledom, potrebno da uradi da bi se vratio tamo gde je bio neprekidno skoro četiri godine. Na mesto "Broj 1".

"Prvi korak je biti svestan situacije, drugi je rad, treći realizacija planova", rekao je i istakao da je kratkoročni cilj "da igra bolje", a dugoročni "da se vrati tamo gde je bio", što ujedno demantuje glasine o tome da se zasitio tenisa i da je konstantno blizu odluke da se povuče.

"Ključ je strpljenje i rad. Prvo imam, na drugo sam spreman. Ali, velika je razlika između treninga i mečeva. Tražim najbolji put za povratak i nadam se da ću ga naći", istakao je i priznao da se nije najbolje snašao u situaciji u kojoj se nikada ranije nije našao u životu.

"Nikada nisam bio povređen, ali nisam ni prvi kom se ovo dogodilo. Rafa i Rodžer su takođe pravili duže pauze pa su se vratili i to je primer koji bi trebalo da sledim. Bilo je i mojih grešaka, vratio sam se pre nego što je trebalo. Želja da igram je bila jača od razuma. Sada osećam postoperativne posledice i shvatam da nije trebalo da igram na američkoj turneji", slegao je ramenima trenutno 12. igrač na svetu, koji je na tri od poslednja četiri turnira na kojima je igrao beležio poraze već u prvim mečevima.

"Nije me bolela ruka, ali igrački nisam bio spreman i to je rezultiralo porazima koje sam morao da prihvatim kao skupu cenu povratka", osvrnuo se na Indijan Vels i Majami i povezao to sa toplo-hladno nastupima u Monte Karlu i Barseloni.

O RODŽERU, RAFI, ENDIJU...

Autor intervjua iskoristio je priliku da Novaka pita za famozni odnos sa Federerom i uporedi ga sa rivalstvom koje ima sa Nadalom i Marejem.

"Sa Rodžerom nikada nisam imao nikakav problem", demantovao je Novak po ko zna koji put da između Švajcarca i njega vlada netrpeljivost.

Bar s njegove strane...

"Prema njemu osećam najveće moguće poštovanje, on je mnogo uticao na sve nas i tenis uopšte... Svi mi imamo i pozitivne i negativne osobine koje se ponekad vide i na terenu", realan je bio Novak, iako mu je i samom jasno da zapadni mediji nisu isto tretirali vrline i mane svakog od članova takozvane "velike četvorke".

A, u generacijskom smislu, nju čine Federer s jedne i...

"Sa Rafom i Endijem sam bliži verovatno zato što smo ista generacija, zajedno smo rasli, oni su mi pomogli da stignem gde sam stigao. U svakom slučaju, ja ne mrzim nikoga i mržnja ne postoji u mom rečniku".

Upitan da li je ujedno i prijatelj sa pomenutim rivalima, ponudio je realan odgovor.

"Trebalo bi prvo da definišemo šta je prijateljstvo…", rekao je Beograđanin, koji će 22. maja napuniti 31 godinu.

"Mislim da je važnije da odnos bude korektan, sa uzajamnim poštovanjem. Čini mi se da, prosto, nije prirodno da sa najboljim prijateljem igraš odlučujuće mečeve na najvećim turnirima... Nekako ne vidim dovoljno prostora za iskreno prijateljstvo sa najvećim rivalima", govorio je otvoreno i zaključio:

"Verujem da je sasvim dovoljno da imamo korektan odnos i poštujemo se".

Problem o kom se malo priča

Novak jeste dugo bio povređen, ali je i napravio potez koji bi ostavio posledice po kvalitet njegovog tenisa i da je potpuno zdrav. A, o tome se malo govorilo prethodnih meseci. Novak je dominirao igrajući reketom koji je bio teži od, recimo, Federerovog. Ujedno, i ramom koji je bio dodatno "ojačan" svojevrsnim tegićima na vrhu glave reketa, čime su Novakovi ravni udarci dobijali na intenzitetu (uz prikladno španovanje žica 19x20). Međutim, težak ram predstavljao je i dodatno opterećenje za inače preopterećen desni lakat i, posle decenije gladijatorskih borbi širom planete i epskih mečeva završenih u petom ili šestom satu, sve je došlo na naplatu 2016. i naročito 2017. godine nakon što je Novak dugo ignorisao zloslutne bolove. Svestan da je i to jedan od uzroka krize u kojoj se nalazi, Novak se na Tur vratio sa istim, ali drugačije izbalansiranim reketom koji je nešto duži, ali koji nema tegiće i ima red žica manje (18x20). To bi trebalo da smanji opterećenje lakta ali i promeni prirodu Novakovih udaraca koji će vremenom, kada se bude navikao na nov alat, dobiti nešto više spina. Profesionalni teniseri znaju koliko je i najmanja izmena na reketu velika stvar sa kojom je nemoguće zadržati istu igru. Federeru, koji se 2013. odlučio za sličnu korekciju, bilo je potrebno četiri godine da zaigra šampionski tenis i, uporedo sa problemima Đokovića i Endija Mareja, osvoji tri gren slem turnira za godinu dana nakon što pet sezona nije uzeo nijedan.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar