Ратни злочини Атифа Дудаковића

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића, а Суд БиХ потврђује основаност сумње, да је као командант Петог корпуса починио кривично дјело злочин против човјечности, те кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва. Журнал наводи конкретне догађаје за које Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића и остале

Босна и Херцеговина 30.04.2018 | 19:01
Ратни злочини Атифа Дудаковића
Да је правосуђе свој посао радило на вријеме, предмет против генерала Атифа Дудаковића већ би био окончан. И већ би била утврђена кривица или невиност бившег команданта Петог корпуса којем Суд БиХ данас није одредио притвор. Но, одређивањем мјера забране Суд БиХ је фактички утврдио основану сумњу да је генерал Дудаковић одговоран за ратне злочине почињене 1995. године у оквиру акције „Сана“. Конкретна одговорност Дудаковића и осталих бит ће утврђена током судског поступка, али постојање ратних злочина у оквиру акције „Сана“ више је него очигледно.

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића, а Суд БиХ потврђује основаност сумње, да је као командант Петог корпуса починио кривично дјело злочин против човјечности, те кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва. У наставку наводимо конкретне догађаје за које Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића и остале.

ОРАШАЦ

Тако су, према наводима Тужилаштва БиХ, дана 13. или 14. септембра 1995., у реону Рипча, тачније у мјесту Орашац, припадници Петог корпуса Армије РБиХ довели Атифу Дудаковићу тројицу припадника Војске РС који су се претходно предали. Дудаковић их је кратко испитао, након чега су ова тројица заробљеника убијена. 

Ликвидацију су, према наводима Тужилаштва БиХ, извршили Екрем Дедић, помоћник команданта за логистику 5. батаљона војне полиције, те Санел Шабић, војни полицајац који је био члан обезбјеђења генерала Дудаковића. Проблем, међутим, представља чињеница да Тужилаштво није утврдило идентитет ове тројице убијених припадника Војске РС. 

КРЊУША

Сличан догађај десио се и у селу Крњуша код Босанског Петровца. Тада су, према наводима Тужилаштва, тројица припадника Војске РС-а, не знајући коме се обраћају, пришли групи припадника Петог корпуса међу којима је био и генерал Дудаковић. Након што су Дудаковићеви пратиоци схватили да се ради о непријатељским војницима, запуцали су. Једног војника Војске РС су одмах убили, док су друга двојица рањени. Генерал Дудаковић је, потом, испитао једног од рањеника, да би Хусеин Балагић и Але Хоџић звани Пумпарица након тога убили обојицу рањеника. 

ВОЂЕНИЦА

Командант Петог корпуса, међутим, не помиње се у случају из села Вођеница. Ту су, наиме, припадници 2. батаљона Петог корпуса Армије БиХ заробили тројицу припадника Војске РС и то Жарка и Лукицу Латковића, те Милана Јеличића. Извели су их у двориште једне куће гдје су их претходно претукли, након чега је Мухарем Алешевић убио једног заробљеника. Другу двојицу заробљеника убио је Осман Вељачић звани Зелена Беретка који је касније погинуо. Посмртни остаци убијене тројице војника пронађени су и ексхумирани из заједничке гробнице у којој је пронађено и тијело Јове Миљуша, којег је такођер, у присуству Фатмира Муратовића убио погинули Осман Вељачић.

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ

Надаље, Дудаковић и још осам његових сарадника осумњичени су да су 15. септембра починили ратни злочин против цивилног становништва у Босанском Петровцу. У раним јутарњим сатима, иза тадашњег мотела у граду, доведено је најмање шест војно способних мушкараца српске националности међу којима су били војник Милош Ступар  и цивил Јанко Бурсаћ. Фатмир Муратовић је, потом, тражио добровољце који ће извршити ликвидацију. Убиства је починио Осман Вељачић звани Зелена Беретка. Посмртни остаци Милоша Ступара размијењени су 1. јуна 1996. године у мјесту Копривна код Санског Моста, док су посмртни остаци Јанка Бурсаћа ексхумирани 1999. године са гобља Шеледи.

Истог дана, иза мотела у Петровцу доведена је група од 24 особе међу којима је било и неколико жена.  Четворицу заробљеника су, након премлаћивања убили и бацили у јаму ископану на мјесту гдје су их довели. Нешто касније, на истом мјесту убијено је седам заробљеника српске националности, а претходно их је, према наводима Тужилаштва, испитао генерал Дудаковић. У заробљенике су пуцали Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Санел Шабић, Хасан Ружнић, те Ибрахим Шиљдедић. Сумња се да је на том локалитету укупно убијено 40 особа међу којима су Миленко Мацура, Миодраг Гачић, Небојша Тимарац, Радолав Бојић, Славољуб Обрадовић, Драган Арсенић, Милан Товирац и други. Сви су бачени у три гробнице раније ископане на том подручју. 

Дан касније, 16. септембра заробљено је осам припадника Војске РС и то: Драго Делић, Божидар Срдић, Коста Петковић, Милн Чеко, Миливој Пилиповић, Драшко Јојић и Драган Тадић. Одведени су на раскрсницу путева Буковац – Миљачица, гдје су сами себи морали ископати раку. Четворица припадника Армије БиХ су их потом ликвирали. Дијелови посмртних остатака Косте Петковића и Драге Делића су размијењени 1. јуна 1996.године. Посмртни остати осталих убијених пронађени су године 2012. у примарној гробници на локалитету Кленовац, те у масовној гробници „Језеро Привилица“ у Бихаћу. 

Осим наведних случајева, Тужилаштво Дудаковића и остале сумњичи да су починили убиства најмање 60 цивила на подручју Босанског Петровца и  околних села Орашко Брдо, Бјелај, Врточе, Вођенца, Медено Поље, Ревник ... У питању су, углавном, старије особе међу којима су Илија Рунић рођен 1905.године, затим Никола Ковачевић рођен 1910., Давид Ступар рођен 1908., Анђа Вујиновић рођена 1915., Даринка Рунић рођена 1909. године и други. 

КЉУЧ

Такођер је наведен и списак најмање тридесет цивила који су убијени у Кључу и околним селима Завоље, Саница Горња, Корјеново, Јарице ... Углавном се ради о старијим особама  међу којима је Томо Јуришић рођен 1906, Млађен Станаревић рођен 1916., Босиљка Касаповић, Обрад Ђукић, Стана Чекић и други.

УНИШТАВАЊЕ ХРАМОВА

Тужилаштво још сумњичи Дудаковића  и остале да су у освојеним селима палили православне цркве. У селу Пркоси запаљен је храм Пресвете Богородице, у селу Бјелај девастирана је црква  Светог Георгија, док је парохијски дом запаљен, у селу Врточе запаљен је кров цркве Светог Пророка Илије, у селу Вођеница девастирана је црква Успења Пресвете Богородице, у селу Суваја девастиран је храм Покрова Пресвете Богородице ... 

Цркве су девасетиране или запаљене и у српским селима на подручју Кључа, Санског Моста и Босанске Крупе. Овом акцијом, неспорно, командовао је генерал Атиф Дудаковић.

(Журнал.инфо)



Коментари / 29

Оставите коментар
Name

БГ

30.04.2018 17:15

Имали јос несто,да нисте мозда ста заборавили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

30.04.2018 18:19

Мозда има мозда нема. Могао би ти или неко твој то платити некад...ако он не буде осуђен.

Name

Ре

30.04.2018 18:47

Којо,прије це бити да цес ти платити јер си дузан остао,ја сам назалост платио.

Name

Кики

30.04.2018 19:25

Тузиластво терети Генерала Дудаковица за ЗЛОЦИН ПРОТИВ ЦОВЈЕЦНОСТИ. То подразумјева систематски напад и убијање цивилног становниства. Када се узму у обзир број цивилних зртава Српске националности на том подруцју свако иоле нормалан цовијек видјеце да та оптузница пада. -Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС. • Од укупног броја погинули Срба у периоду од 01.01. 1991. године до 31.12. 1995. године у БиХ, 21 751 су војници, 4658 цивили, док 305 особа има непознат статус.

Name

Правна дрзава

30.04.2018 19:28

БиХ је правна дрзава у којој је убијање Срба неказњиво.Бозе благи...

Name

Ре

30.04.2018 20:41

Имал иста конкретно за ста га оптузују све ово је врло лосе прецизирано. Правно гледајуци нигде доказа те убијени тројица ал незнамо ко је те овај убио троицу те један двоицу. За одбрану це то бити маци касаљ. Судови не признају нагадјања само доказе о томе се ради. Ако је ово оптузница Дудаковиц је слободан цовек.

Name

Боxон

01.05.2018 07:14

Има, само исил-овцима ово нису злочини. Ово су им тренинзи за дјецу пред кад це ступити у исил. Зато се ти чудиш. Теби је ово безазлено. На снимку се јасно цује да говори да пале села, да стрељају заробљенике... А на крају крајева, постоји и, осим директне, командна одговорност. И ово нас враћа на причу о муслиманима у рату, који глуме највеће жртве, а заборављамо (нажалост) да су се борили (кукавички) против Срба, па против Хрвата (своје браће), па им и то није било довољно, па су се порили и сами против себе, а све Србима приписали, јер је С.Арабија све то лијепо нафтом излобирала. Поносан сам што сам Србин и што су моји преци остали Срби и током 500 година окрутне Турске владавине. А они, потурице, нека себи погледају у очи, али дубоко у очи.

Name

Јоја са Козаре

30.04.2018 17:33

Хм назалост ниста конкретно све несто цула видла казала итд. Ако нема висе и пуно бољи доказа онда је и ово једно велико ниста. Јос це он добити одстету за нарусени углед и цаст ј друству сто је и нормално. Све скупа катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видјет це се

30.04.2018 17:37

Крив је само ако га суд прогласи кривим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд И Ја

30.04.2018 18:57

Толики слицни њему су ослободјени кривице,па неце они то сада да кваре.

Name

СИМО

30.04.2018 17:48

ЛЕБАЦ ТИ ПОЉУБИМ ПА КОЈИ ЗЛОЦИНИ ПА ЦОВЕКА СИПА ДОВЕЛА БЕЗ ЛИСИЦА НА РУКАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

30.04.2018 18:09

И још да има макар један сведок или материал и доказ, где би нам био крај.

Name

ре

30.04.2018 18:58

Какав монструм ста је невиних побио и ови из сарајева га ослободе.Страсно

Name

хмм

01.05.2018 13:07

Есхофирање, на "ста је невиних побио" од оних који сигурно имају слике младица и карадзица у куци је у најмању руку смијесно... Али ето, ако вам то помазе да ноцу боље спавате - само се лазите.

Name

Милан

30.04.2018 18:33

Без Видео снимака или тонски снимака ниста то неце помоци Тузиластву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

01.05.2018 07:17

Причаш/пишеш глупости. Па имају снимци на yоутубе. Нису испарили са интернета. Нека само неко потврди аутентичност, форме ради. Србе су осуђивали буквално на основу исказа свједока по чувењу: Ћуо сам јах, јах, да спомињу неког Марка Марковића, јај, јах.... И нађу М.Марковића и осуде га на 12 год. робије. Тако то иде у џамахиријском Сарајеву, само зато што је Србин.

Name

Кики

02.05.2018 08:42

Ја не познајем иституцију која це потврдити оне снимке који су аматерски одрадјени..у оно ни ретардирани са посебним потребама не би повјеровали.

Name

Хаг

30.04.2018 18:53

Ако је и пола од овога истина,пуно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.04.2018 19:33

У жељи да разријешим ову дилему око броја погинулих Срба у БиХ обратио сам се јединој релеватној институцији у РС која би могла имати релевантне податке Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС. • У периоду од 01.01. 1991. године до 31.12. 1995. године у БиХ је погинуло 26 714 Срба. • Од укупног броја погинули Срба у периоду од 01.01. 1991. године до 31.12. 1995. године у БиХ, 21 751 су војници, 4658 цивили, док 305 особа има непознат статус. • Од укупног броја погинулих Срба 81,4% су војници, а 17,4% цивили. На крају желим да подсјетим браћу Србе да је у протеклом рату погинуло 64 036 Бошњака од тога 33070 или 51,6% цивила и 30 966 или (48,3%) војника. То значи да је број убијених бошњачких цивила седам (7) пута већи у односу на српске цивиле. Ста ови податци говоре о карактеру рата, сами процијените.

Name

ре кики

30.04.2018 19:52

Сто сте гласали за независност ПиХ.

Name

Земљак

30.04.2018 20:26

За све сто си набројао Срби су осудјени,цитаво војно и политицко руководство,цак и ситна буранија је позатварана,зар мислис да нико не треба да одговара за цивилне Српске зртве па нека их је 4600,војник који се предао несмије се убити,неко мора одговарати.А,да заборавио сам,Срби су били ,,агресори,, за њих не вазе ратна правила.

Name

ре ре

30.04.2018 20:33

Знацили то да ако РС крене у независност онда треба вратити истом мјером? Размисли још једном!!!

Name

За Кикија

30.04.2018 20:52

Не знам тацно,али вјеровацу у те податке сто си изнио.Знаци ти мислис да је због тог сто је било много висе злоцина Срба над Босњацима Атиф Дудаковиц имао легитимно право да цини ратне злоцине без икакве одговорности?Поента је да свако одговара за злоцине које је поцинио.Онај ко је поцинио висе,висе це и одговарати и то је то.Нема аннестије за освету,то је потпуно погресно размисљање и не носи ниста добро ником па ни Босњацима

Name

Никола

30.04.2018 20:12

Срамотааа, монструм од цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е Никола

01.05.2018 13:10

Де да погадјам - ово је "монструм од цовјека" док су ти младиц и карадзиц свеци???

Name

Агим

30.04.2018 20:30

Правде на овим просторима није било нити це је икад бити,влада само оно сто смо као народ заслузили,убијање је неко добро наплатијо и наплаћује а ми моземо полемисати вијековима у биједи док други се развијају Напримјер Словенија Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адил

30.04.2018 20:32

Словенија без срба у ЕУ ,Хрватска без срба у ЕУ Косово са мало срба сигурно ускоро ,босна са србима никад у ЕУ ,Србија са пуно срба исто никад неце стварно ови из ЕУ мрзе србе висе од муслимана засто?упитај те се мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

01.05.2018 05:06

Није болест све што боли,ти си жив примјер. Погледај колико посто Словенаца ,Муслимана,Хрвата и осталих живе у Србији без проблема за разлику од ових земаља где Србе јавно линчују. То говори,мој добри комшија,колико су Срби толерантни према вама нетолерантним.

Name

Сале

01.05.2018 05:35

Словенија има висе срба него словенија назалост