Ratni zločini Atifa Dudakovića

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića, a Sud BiH potvrđuje osnovanost sumnje, da je kao komandant Petog korpusa počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Žurnal navodi konkretne događaje za koje Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića i ostale

Bosna i Hercegovina 30.04.2018 | 19:01
Ratni zločini Atifa Dudakovića
Da je pravosuđe svoj posao radilo na vrijeme, predmet protiv generala Atifa Dudakovića već bi bio okončan. I već bi bila utvrđena krivica ili nevinost bivšeg komandanta Petog korpusa kojem Sud BiH danas nije odredio pritvor. No, određivanjem mjera zabrane Sud BiH je faktički utvrdio osnovanu sumnju da je general Dudaković odgovoran za ratne zločine počinjene 1995. godine u okviru akcije „Sana“. Konkretna odgovornost Dudakovića i ostalih bit će utvrđena tokom sudskog postupka, ali postojanje ratnih zločina u okviru akcije „Sana“ više je nego očigledno.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića, a Sud BiH potvrđuje osnovanost sumnje, da je kao komandant Petog korpusa počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U nastavku navodimo konkretne događaje za koje Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića i ostale.

ORAŠAC

Tako su, prema navodima Tužilaštva BiH, dana 13. ili 14. septembra 1995., u reonu Ripča, tačnije u mjestu Orašac, pripadnici Petog korpusa Armije RBiH doveli Atifu Dudakoviću trojicu pripadnika Vojske RS koji su se prethodno predali. Dudaković ih je kratko ispitao, nakon čega su ova trojica zarobljenika ubijena. 

Likvidaciju su, prema navodima Tužilaštva BiH, izvršili Ekrem Dedić, pomoćnik komandanta za logistiku 5. bataljona vojne policije, te Sanel Šabić, vojni policajac koji je bio član obezbjeđenja generala Dudakovića. Problem, međutim, predstavlja činjenica da Tužilaštvo nije utvrdilo identitet ove trojice ubijenih pripadnika Vojske RS. 

KRNJUŠA

Sličan događaj desio se i u selu Krnjuša kod Bosanskog Petrovca. Tada su, prema navodima Tužilaštva, trojica pripadnika Vojske RS-a, ne znajući kome se obraćaju, prišli grupi pripadnika Petog korpusa među kojima je bio i general Dudaković. Nakon što su Dudakovićevi pratioci shvatili da se radi o neprijateljskim vojnicima, zapucali su. Jednog vojnika Vojske RS su odmah ubili, dok su druga dvojica ranjeni. General Dudaković je, potom, ispitao jednog od ranjenika, da bi Husein Balagić i Ale Hodžić zvani Pumparica nakon toga ubili obojicu ranjenika. 

VOĐENICA

Komandant Petog korpusa, međutim, ne pominje se u slučaju iz sela Vođenica. Tu su, naime, pripadnici 2. bataljona Petog korpusa Armije BiH zarobili trojicu pripadnika Vojske RS i to Žarka i Lukicu Latkovića, te Milana Jeličića. Izveli su ih u dvorište jedne kuće gdje su ih prethodno pretukli, nakon čega je Muharem Alešević ubio jednog zarobljenika. Drugu dvojicu zarobljenika ubio je Osman Veljačić zvani Zelena Beretka koji je kasnije poginuo. Posmrtni ostaci ubijene trojice vojnika pronađeni su i ekshumirani iz zajedničke grobnice u kojoj je pronađeno i tijelo Jove Miljuša, kojeg je također, u prisustvu Fatmira Muratovića ubio poginuli Osman Veljačić.

BOSANSKI PETROVAC

Nadalje, Dudaković i još osam njegovih saradnika osumnjičeni su da su 15. septembra počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Petrovcu. U ranim jutarnjim satima, iza tadašnjeg motela u gradu, dovedeno je najmanje šest vojno sposobnih muškaraca srpske nacionalnosti među kojima su bili vojnik Miloš Stupar  i civil Janko Bursać. Fatmir Muratović je, potom, tražio dobrovoljce koji će izvršiti likvidaciju. Ubistva je počinio Osman Veljačić zvani Zelena Beretka. Posmrtni ostaci Miloša Stupara razmijenjeni su 1. juna 1996. godine u mjestu Koprivna kod Sanskog Mosta, dok su posmrtni ostaci Janka Bursaća ekshumirani 1999. godine sa goblja Šeledi.

Istog dana, iza motela u Petrovcu dovedena je grupa od 24 osobe među kojima je bilo i nekoliko žena.  Četvoricu zarobljenika su, nakon premlaćivanja ubili i bacili u jamu iskopanu na mjestu gdje su ih doveli. Nešto kasnije, na istom mjestu ubijeno je sedam zarobljenika srpske nacionalnosti, a prethodno ih je, prema navodima Tužilaštva, ispitao general Dudaković. U zarobljenike su pucali Safet Salihagić, Adis Zjakić, Sanel Šabić, Hasan Ružnić, te Ibrahim Šiljdedić. Sumnja se da je na tom lokalitetu ukupno ubijeno 40 osoba među kojima su Milenko Macura, Miodrag Gačić, Nebojša Timarac, Radolav Bojić, Slavoljub Obradović, Dragan Arsenić, Milan Tovirac i drugi. Svi su bačeni u tri grobnice ranije iskopane na tom području. 

Dan kasnije, 16. septembra zarobljeno je osam pripadnika Vojske RS i to: Drago Delić, Božidar Srdić, Kosta Petković, Miln Čeko, Milivoj Pilipović, Draško Jojić i Dragan Tadić. Odvedeni su na raskrsnicu puteva Bukovac – Miljačica, gdje su sami sebi morali iskopati raku. Četvorica pripadnika Armije BiH su ih potom likvirali. Dijelovi posmrtnih ostataka Koste Petkovića i Drage Delića su razmijenjeni 1. juna 1996.godine. Posmrtni ostati ostalih ubijenih pronađeni su godine 2012. u primarnoj grobnici na lokalitetu Klenovac, te u masovnoj grobnici „Jezero Privilica“ u Bihaću. 

Osim navednih slučajeva, Tužilaštvo Dudakovića i ostale sumnjiči da su počinili ubistva najmanje 60 civila na području Bosanskog Petrovca i  okolnih sela Oraško Brdo, Bjelaj, Vrtoče, Vođenca, Medeno Polje, Revnik ... U pitanju su, uglavnom, starije osobe među kojima su Ilija Runić rođen 1905.godine, zatim Nikola Kovačević rođen 1910., David Stupar rođen 1908., Anđa Vujinović rođena 1915., Darinka Runić rođena 1909. godine i drugi. 

KLJUČ

Također je naveden i spisak najmanje trideset civila koji su ubijeni u Ključu i okolnim selima Zavolje, Sanica Gornja, Korjenovo, Jarice ... Uglavnom se radi o starijim osobama  među kojima je Tomo Jurišić rođen 1906, Mlađen Stanarević rođen 1916., Bosiljka Kasapović, Obrad Đukić, Stana Čekić i drugi.

UNIŠTAVANJE HRAMOVA

Tužilaštvo još sumnjiči Dudakovića  i ostale da su u osvojenim selima palili pravoslavne crkve. U selu Prkosi zapaljen je hram Presvete Bogorodice, u selu Bjelaj devastirana je crkva  Svetog Georgija, dok je parohijski dom zapaljen, u selu Vrtoče zapaljen je krov crkve Svetog Proroka Ilije, u selu Vođenica devastirana je crkva Uspenja Presvete Bogorodice, u selu Suvaja devastiran je hram Pokrova Presvete Bogorodice ... 

Crkve su devasetirane ili zapaljene i u srpskim selima na području Ključa, Sanskog Mosta i Bosanske Krupe. Ovom akcijom, nesporno, komandovao je general Atif Dudaković.

(Žurnal.info)



Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

BG

30.04.2018 17:15

Imali jos nesto,da niste mozda sta zaboravili.

ODGOVORITE
Name

Kojo

30.04.2018 18:19

Mozda ima mozda nema. Mogao bi ti ili neko tvoj to platiti nekad...ako on ne bude osuđen.

Name

Re

30.04.2018 18:47

Kojo,prije ce biti da ces ti platiti jer si duzan ostao,ja sam nazalost platio.

Name

Kiki

30.04.2018 19:25

Tuzilastvo tereti Generala Dudakovica za ZLOCIN PROTIV COVJECNOSTI. To podrazumjeva sistematski napad i ubijanje civilnog stanovnistva. Kada se uzmu u obzir broj civilnih zrtava Srpske nacionalnosti na tom podrucju svako iole normalan covijek vidjece da ta optuznica pada. -Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS. • Od ukupnog broja poginuli Srba u periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH, 21 751 su vojnici, 4658 civili, dok 305 osoba ima nepoznat status.

Name

Pravna drzava

30.04.2018 19:28

BiH je pravna drzava u kojoj je ubijanje Srba nekaznjivo.Boze blagi...

Name

Re

30.04.2018 20:41

Imal ista konkretno za sta ga optuzuju sve ovo je vrlo lose precizirano. Pravno gledajuci nigde dokaza te ubijeni trojica al neznamo ko je te ovaj ubio troicu te jedan dvoicu. Za odbranu ce to biti maci kasalj. Sudovi ne priznaju nagadjanja samo dokaze o tome se radi. Ako je ovo optuznica Dudakovic je slobodan covek.

Name

Boxon

01.05.2018 07:14

Ima, samo isil-ovcima ovo nisu zločini. Ovo su im treninzi za djecu pred kad ce stupiti u isil. Zato se ti čudiš. Tebi je ovo bezazleno. Na snimku se jasno cuje da govori da pale sela, da streljaju zarobljenike... A na kraju krajeva, postoji i, osim direktne, komandna odgovornost. I ovo nas vraća na priču o muslimanima u ratu, koji glume najveće žrtve, a zaboravljamo (nažalost) da su se borili (kukavički) protiv Srba, pa protiv Hrvata (svoje braće), pa im i to nije bilo dovoljno, pa su se porili i sami protiv sebe, a sve Srbima pripisali, jer je S.Arabija sve to lijepo naftom izlobirala. Ponosan sam što sam Srbin i što su moji preci ostali Srbi i tokom 500 godina okrutne Turske vladavine. A oni, poturice, neka sebi pogledaju u oči, ali duboko u oči.

Name

Joja sa Kozare

30.04.2018 17:33

Hm nazalost nista konkretno sve nesto cula vidla kazala itd. Ako nema vise i puno bolji dokaza onda je i ovo jedno veliko nista. Jos ce on dobiti odstetu za naruseni ugled i cast j drustvu sto je i normalno. Sve skupa katastrofa.

ODGOVORITE
Name

Vidjet ce se

30.04.2018 17:37

Kriv je samo ako ga sud proglasi krivim.

ODGOVORITE
Name

Sud I Ja

30.04.2018 18:57

Toliki slicni njemu su oslobodjeni krivice,pa nece oni to sada da kvare.

Name

SIMO

30.04.2018 17:48

LEBAC TI POLJUBIM PA KOJI ZLOCINI PA COVEKA SIPA DOVELA BEZ LISICA NA RUKAMA.

ODGOVORITE
Name

bg

30.04.2018 18:09

I još da ima makar jedan svedok ili material i dokaz, gde bi nam bio kraj.

Name

re

30.04.2018 18:58

Kakav monstrum sta je nevinih pobio i ovi iz sarajeva ga oslobode.Strasno

Name

hmm

01.05.2018 13:07

Eshofiranje, na "sta je nevinih pobio" od onih koji sigurno imaju slike mladica i karadzica u kuci je u najmanju ruku smijesno... Ali eto, ako vam to pomaze da nocu bolje spavate - samo se lazite.

Name

Milan

30.04.2018 18:33

Bez Video snimaka ili tonski snimaka nista to nece pomoci Tuzilastvu.

ODGOVORITE
Name

Boxon

01.05.2018 07:17

Pričaš/pišeš gluposti. Pa imaju snimci na youtube. Nisu isparili sa interneta. Neka samo neko potvrdi autentičnost, forme radi. Srbe su osuđivali bukvalno na osnovu iskaza svjedoka po čuvenju: Ćuo sam jah, jah, da spominju nekog Marka Markovića, jaj, jah.... I nađu M.Markovića i osude ga na 12 god. robije. Tako to ide u džamahirijskom Sarajevu, samo zato što je Srbin.

Name

Kiki

02.05.2018 08:42

Ja ne poznajem istituciju koja ce potvrditi one snimke koji su amaterski odradjeni..u ono ni retardirani sa posebnim potrebama ne bi povjerovali.

Name

Hag

30.04.2018 18:53

Ako je i pola od ovoga istina,puno je.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.04.2018 19:33

U želji da razriješim ovu dilemu oko broja poginulih Srba u BiH obratio sam se jedinoj relevatnoj instituciji u RS koja bi mogla imati relevantne podatke Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS. • U periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH je poginulo 26 714 Srba. • Od ukupnog broja poginuli Srba u periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH, 21 751 su vojnici, 4658 civili, dok 305 osoba ima nepoznat status. • Od ukupnog broja poginulih Srba 81,4% su vojnici, a 17,4% civili. Na kraju želim da podsjetim braću Srbe da je u proteklom ratu poginulo 64 036 Bošnjaka od toga 33070 ili 51,6% civila i 30 966 ili (48,3%) vojnika. To znači da je broj ubijenih bošnjačkih civila sedam (7) puta veći u odnosu na srpske civile. Sta ovi podatci govore o karakteru rata, sami procijenite.

Name

re kiki

30.04.2018 19:52

Sto ste glasali za nezavisnost PiH.

Name

Zemljak

30.04.2018 20:26

Za sve sto si nabrojao Srbi su osudjeni,citavo vojno i politicko rukovodstvo,cak i sitna buranija je pozatvarana,zar mislis da niko ne treba da odgovara za civilne Srpske zrtve pa neka ih je 4600,vojnik koji se predao nesmije se ubiti,neko mora odgovarati.A,da zaboravio sam,Srbi su bili ,,agresori,, za njih ne vaze ratna pravila.

Name

re re

30.04.2018 20:33

Znacili to da ako RS krene u nezavisnost onda treba vratiti istom mjerom? Razmisli još jednom!!!

Name

Za Kikija

30.04.2018 20:52

Ne znam tacno,ali vjerovacu u te podatke sto si iznio.Znaci ti mislis da je zbog tog sto je bilo mnogo vise zlocina Srba nad Bosnjacima Atif Dudakovic imao legitimno pravo da cini ratne zlocine bez ikakve odgovornosti?Poenta je da svako odgovara za zlocine koje je pocinio.Onaj ko je pocinio vise,vise ce i odgovarati i to je to.Nema annestije za osvetu,to je potpuno pogresno razmisljanje i ne nosi nista dobro nikom pa ni Bosnjacima

Name

Nikola

30.04.2018 20:12

Sramotaaa, monstrum od covjeka.

ODGOVORITE
Name

e Nikola

01.05.2018 13:10

De da pogadjam - ovo je "monstrum od covjeka" dok su ti mladic i karadzic sveci???

Name

Agim

30.04.2018 20:30

Pravde na ovim prostorima nije bilo niti ce je ikad biti,vlada samo ono sto smo kao narod zasluzili,ubijanje je neko dobro naplatijo i naplaćuje a mi mozemo polemisati vijekovima u bijedi dok drugi se razvijaju Naprimjer Slovenija Hrvatska.

ODGOVORITE
Name

Adil

30.04.2018 20:32

Slovenija bez srba u EU ,Hrvatska bez srba u EU Kosovo sa malo srba sigurno uskoro ,bosna sa srbima nikad u EU ,Srbija sa puno srba isto nikad nece stvarno ovi iz EU mrze srbe vise od muslimana zasto?upitaj te se malo.

ODGOVORITE
Name

Re.

01.05.2018 05:06

Nije bolest sve što boli,ti si živ primjer. Pogledaj koliko posto Slovenaca ,Muslimana,Hrvata i ostalih žive u Srbiji bez problema za razliku od ovih zemalja gde Srbe javno linčuju. To govori,moj dobri komšija,koliko su Srbi tolerantni prema vama netolerantnim.

Name

Sale

01.05.2018 05:35

Slovenija ima vise srba nego slovenija nazalost