Растурају дрогу већ са 15 година

Малољетника који конзумирају или продају дрогу све је више, а најмлађи дилер који је ухваћен у растурању наркотика прошле године имао је само 15 година.

Република Српска 30.04.2018 | 14:54
Растурају дрогу већ са 15 година
Петнаестогодишњак је ухапшен почетком децембра у Источном Сарајеву, а у купопродаји дроге, тачније пакетића марихуане, полиција је тада затекла још два тињеџера.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске рекли су да су у прва три мјесеца ове године открили два малољетника који су продавали наркотике, док је једна тинејџерка саслушана због нуђења наркотика другим особама.

"У истом периоду имали смо два случаја конзумирања опијата код малољетних лица. У Бањалуци је један тинејџер имао 15, а други из Бијељине је имао 17 година", казала је портпарол МУП-а Даница Гњатовић.

Подаци министарстава показују да број малољетника који продају дрогу расте, па их је тако 2016. године ухапшено петоро, а 2017. седморо.

"Сви они су старији малољетници, односно имали су од 16 до 18 година. Због конзумирања дроге у 2017. лисице су стављене на руке 20 тињеџера. Од тог броја, њих троје су млађи малољетници, односно имали су од 14 до 16 година. Годину раније открили смо десет старијих малољетника који су уживали наркотике", казала је Гњатовићева.

Дрога коју малољетници најчешће препродају је марихуана. Кривичним закоником Републике Српске за дилере дроге прописана је казна од једне до 15 година затвора.

"За особе млађе од 18 година, казне за растурање дроге могу бити у виду васпитних мјера, малољетничког затвора и различитих мјера безбједности, попут психијатријског лијечења, лијечења од зависности, забране вршења дјелатности или управљања возилом, као и одузимање предмета. У најтежим случајевима, казна је затвор", истакла је Гњатовићева.

У процесуирање малољетника дилера укључују се родитељи или старатељи, центар за социјални рад, адвокат бранилац и посебно обучени полицајци за рад са малољетницима.

"Испитивање малољетника мора да буде опрезно и мора се водити рачуна о његовој зрелости, особинама као и заштити његове приватности. У кривичном поступку не смије се нарушити његов физички, ментални и други развој", објаснила је Гњатовићева.

Малољетници су хапшени и због узгоја марихуане. П. А, Е. А, Г. А. и Д. Ш. ухапшени су у јануару након што су затечени у узгоју марихуане у импровизованој лабораторији у кући шездесепетогодишње Ј. А. у Жегару код Бихаћа.

Двоје од ухапшених су били малољетни, а приведена је и власница куће. У полицији нису прецизирали колико дроге су пронашли, као ни да ли је жена у сродству са ухапшеном четворком. Против њих је поднесен извјештај Кантоналном тужилаштву Унско-санског кантона због неовлашћене производње и промета опојних дрога.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Канада

30.04.2018 13:16

А ко је дао дрогу тим малољетницима да је продају? Како су они досли до дроге? Ко су најстарији дилери дроге И која И'м је професија сем продаје дроге? Ти су главни у овом ланцу. Ову дјецу је могла открити И похапсити И моја покојна баба. МУП РС , како видим, ради ли ради. Само питање је СТА ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Канада

30.04.2018 14:07

У праву сте јер дрогу ваљају ловатори којима је мало колико год имали и цим год се бавили а дјеца су навуцена врбована уцјењена...јадно је кроз ста смо пролазили и пролазимо за ових 25 година па јос нам и дјецу трују или тјерају из овог смрада од Дрзаве у којој на све јаде једва презивљавамо као стока..много јос има за реци али коме и засто...не видим бољитак.

Name

канада

30.04.2018 14:15

Јбт муп.

Name

Пусац Ал Бивси

30.04.2018 15:17

Тако је и са цигаретама,ухвате неког јадника са пуним гепеком цигарета а никада оне са слеперима.Прво цекају да ови све раскрцме па онда у акцију.

Name

Ре: Канада

30.04.2018 23:23

Цуј, ста ради? Па ради дистрибуцију...

Name

Цомбе

30.04.2018 19:48

Растура се и у Мркоњиц Граду ,Сипову али полиција цути .....страсно.

ОДГОВОРИТЕ