Rasturaju drogu već sa 15 godina

Maloljetnika koji konzumiraju ili prodaju drogu sve je više, a najmlađi diler koji je uhvaćen u rasturanju narkotika prošle godine imao je samo 15 godina.

Republika Srpska 30.04.2018 | 14:54
Rasturaju drogu već sa 15 godina
Petnaestogodišnjak je uhapšen početkom decembra u Istočnom Sarajevu, a u kupoprodaji droge, tačnije paketića marihuane, policija je tada zatekla još dva tinjedžera.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske rekli su da su u prva tri mjeseca ove godine otkrili dva maloljetnika koji su prodavali narkotike, dok je jedna tinejdžerka saslušana zbog nuđenja narkotika drugim osobama.

"U istom periodu imali smo dva slučaja konzumiranja opijata kod maloljetnih lica. U Banjaluci je jedan tinejdžer imao 15, a drugi iz Bijeljine je imao 17 godina", kazala je portparol MUP-a Danica Gnjatović.

Podaci ministarstava pokazuju da broj maloljetnika koji prodaju drogu raste, pa ih je tako 2016. godine uhapšeno petoro, a 2017. sedmoro.

"Svi oni su stariji maloljetnici, odnosno imali su od 16 do 18 godina. Zbog konzumiranja droge u 2017. lisice su stavljene na ruke 20 tinjedžera. Od tog broja, njih troje su mlađi maloljetnici, odnosno imali su od 14 do 16 godina. Godinu ranije otkrili smo deset starijih maloljetnika koji su uživali narkotike", kazala je Gnjatovićeva.

Droga koju maloljetnici najčešće preprodaju je marihuana. Krivičnim zakonikom Republike Srpske za dilere droge propisana je kazna od jedne do 15 godina zatvora.

"Za osobe mlađe od 18 godina, kazne za rasturanje droge mogu biti u vidu vaspitnih mjera, maloljetničkog zatvora i različitih mjera bezbjednosti, poput psihijatrijskog liječenja, liječenja od zavisnosti, zabrane vršenja djelatnosti ili upravljanja vozilom, kao i oduzimanje predmeta. U najtežim slučajevima, kazna je zatvor", istakla je Gnjatovićeva.

U procesuiranje maloljetnika dilera uključuju se roditelji ili staratelji, centar za socijalni rad, advokat branilac i posebno obučeni policajci za rad sa maloljetnicima.

"Ispitivanje maloljetnika mora da bude oprezno i mora se voditi računa o njegovoj zrelosti, osobinama kao i zaštiti njegove privatnosti. U krivičnom postupku ne smije se narušiti njegov fizički, mentalni i drugi razvoj", objasnila je Gnjatovićeva.

Maloljetnici su hapšeni i zbog uzgoja marihuane. P. A, E. A, G. A. i D. Š. uhapšeni su u januaru nakon što su zatečeni u uzgoju marihuane u improvizovanoj laboratoriji u kući šezdesepetogodišnje J. A. u Žegaru kod Bihaća.

Dvoje od uhapšenih su bili maloljetni, a privedena je i vlasnica kuće. U policiji nisu precizirali koliko droge su pronašli, kao ni da li je žena u srodstvu sa uhapšenom četvorkom. Protiv njih je podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona zbog neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kanada

30.04.2018 15:16

A ko je dao drogu tim maloljetnicima da je prodaju? Kako su oni dosli do droge? Ko su najstariji dileri droge I koja I'm je profesija sem prodaje droge? Ti su glavni u ovom lancu. Ovu djecu je mogla otkriti I pohapsiti I moja pokojna baba. MUP RS , kako vidim, radi li radi. Samo pitanje je STA radi.

ODGOVORITE
Name

Re Kanada

30.04.2018 16:07

U pravu ste jer drogu valjaju lovatori kojima je malo koliko god imali i cim god se bavili a djeca su navucena vrbovana ucjenjena...jadno je kroz sta smo prolazili i prolazimo za ovih 25 godina pa jos nam i djecu truju ili tjeraju iz ovog smrada od Drzave u kojoj na sve jade jedva prezivljavamo kao stoka..mnogo jos ima za reci ali kome i zasto...ne vidim boljitak.

Name

kanada

30.04.2018 16:15

Jbt mup.

Name

Pusac Al Bivsi

30.04.2018 17:17

Tako je i sa cigaretama,uhvate nekog jadnika sa punim gepekom cigareta a nikada one sa sleperima.Prvo cekaju da ovi sve raskrcme pa onda u akciju.

Name

Re: Kanada

01.05.2018 01:23

Cuj, sta radi? Pa radi distribuciju...

Name

Combe

30.04.2018 21:48

Rastura se i u Mrkonjic Gradu ,Sipovu ali policija cuti .....strasno.

ODGOVORITE