Напад на базе и удар земљотреса

Снажне експлозије потресле су више војних база сиријске војске и иранских бораца. Детонација у складишту муниције код Хаме регистрована је као земљотрес јачине 2,6 рихтера. Шпекулише се да Израел стоји иза напада.

Свијет 30.04.2018 | 09:31
Напад на базе и удар земљотреса
"Непријатељске ракете" су испаљене на војне објекте у провинцијама Хама и Алепо, саопштила је сиријска државна новинска агенција Сана.

Сиријски новинар Дени Маки је путем Тwиттера објавио видео који наводно показује експлозију у складишту муниције западно од града Хаме. Према гласинама, пише Маки, ради се о израелским нападима или пак саботажи.

Извори блиски Асадовом режиму потврдили су за њемачку агенцију ДПА да је погођена и база Наха ал Бард, шездесетак километара од Хаме. И тамо су наводно стационирани ирански војници. Један од циљаних објеката важио је за регрутни центар за шитске борце које Иран подржава како би се борили уз званичну сиријску војску.

Из кругова блиских тајној служби чује се да у нападима има много жртава. Са бројкама још нико није изашао. Нико није ни преузео одговорност за нападе премда више сиријских медија шпекулише да је у питању Израел.

Само неколико сати раније је израелски министар одбране Авигдор Либерман рекао да војска његове земље не искључује нове ударе на сиријској територији.

"Немамо намеру да нападнемо Русију нити да се мешамо у сиријске прилике", рекао је он, додавши да су могући напади против иранских паравојски. Израел, додао је Либерман, има само три проблема: "Иран, Иран и Иран."

Техеран је, поред Москве, најближи савезник званичног Дамаска. Деветог априла су Иран и сиријско руководство оптужили Израел да је из ваздуха напао једну војну базу недалеко од Хомса. Тада је наводно било 14 жртава.

Сиријске трупе су у међувремену стегле обруч око некадашњег палестинског избјегличког кампа Јармука недалеко од Дамаска. Процењује се да се тамо налази још 1.500 до 2.000 бораца Исламске државе.

Агенција Сана пише да је постигнут договор да се џихадисти од понедељка без борбе повуку у провинцију Идлиб која је под контролом побуњеника.

(Дојче веле)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маxим Горки

30.04.2018 07:33

Сваки дан гину муслимани,засто? И то гину и од Америке и од Русије и европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2018 08:15

То је за многе питање свих питања.Вјероватно је то мало теза математика за нас обицне смртнике. Велике су паре у питању и интереси.

Name

ТЕКО

30.04.2018 09:29

ТЕШКО ОНОМ КО ГА РУСИ БРАНЕ !!!

Name

Дзек трбисек

30.04.2018 07:56

Па да вам није руса, изгинули бих сви доле....ови западњаци би тукли сваки дан... будите захвални русима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

30.04.2018 12:58

Руси јос једном успјесно одбранили своје савезнике! Америма се тресу гаце од руске моци!