Napad na baze i udar zemljotresa

Snažne eksplozije potresle su više vojnih baza sirijske vojske i iranskih boraca. Detonacija u skladištu municije kod Hame registrovana je kao zemljotres jačine 2,6 rihtera. Špekuliše se da Izrael stoji iza napada.

Svijet 30.04.2018 | 09:31
Napad na baze i udar zemljotresa
"Neprijateljske rakete" su ispaljene na vojne objekte u provincijama Hama i Alepo, saopštila je sirijska državna novinska agencija Sana.

Sirijski novinar Deni Maki je putem Twittera objavio video koji navodno pokazuje eksploziju u skladištu municije zapadno od grada Hame. Prema glasinama, piše Maki, radi se o izraelskim napadima ili pak sabotaži.

Izvori bliski Asadovom režimu potvrdili su za njemačku agenciju DPA da je pogođena i baza Naha al Bard, šezdesetak kilometara od Hame. I tamo su navodno stacionirani iranski vojnici. Jedan od ciljanih objekata važio je za regrutni centar za šitske borce koje Iran podržava kako bi se borili uz zvaničnu sirijsku vojsku.

Iz krugova bliskih tajnoj službi čuje se da u napadima ima mnogo žrtava. Sa brojkama još niko nije izašao. Niko nije ni preuzeo odgovornost za napade premda više sirijskih medija špekuliše da je u pitanju Izrael.

Samo nekoliko sati ranije je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao da vojska njegove zemlje ne isključuje nove udare na sirijskoj teritoriji.

"Nemamo nameru da napadnemo Rusiju niti da se mešamo u sirijske prilike", rekao je on, dodavši da su mogući napadi protiv iranskih paravojski. Izrael, dodao je Liberman, ima samo tri problema: "Iran, Iran i Iran."

Teheran je, pored Moskve, najbliži saveznik zvaničnog Damaska. Devetog aprila su Iran i sirijsko rukovodstvo optužili Izrael da je iz vazduha napao jednu vojnu bazu nedaleko od Homsa. Tada je navodno bilo 14 žrtava.

Sirijske trupe su u međuvremenu stegle obruč oko nekadašnjeg palestinskog izbjegličkog kampa Jarmuka nedaleko od Damaska. Procenjuje se da se tamo nalazi još 1.500 do 2.000 boraca Islamske države.

Agencija Sana piše da je postignut dogovor da se džihadisti od ponedeljka bez borbe povuku u provinciju Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika.

(Dojče vele)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Maxim Gorki

30.04.2018 07:33

Svaki dan ginu muslimani,zasto? I to ginu i od Amerike i od Rusije i evrope.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2018 08:15

To je za mnoge pitanje svih pitanja.Vjerovatno je to malo teza matematika za nas obicne smrtnike. Velike su pare u pitanju i interesi.

Name

TEKO

30.04.2018 09:29

TEŠKO ONOM KO GA RUSI BRANE !!!

Name

Dzek trbisek

30.04.2018 07:56

Pa da vam nije rusa, izginuli bih svi dole....ovi zapadnjaci bi tukli svaki dan... budite zahvalni rusima

ODGOVORITE
Name

Derventa

30.04.2018 12:58

Rusi jos jednom uspjesno odbranili svoje saveznike! Amerima se tresu gace od ruske moci!