ССП узео милионе од сељака у БиХ

Максимални тарифни губитак за пољопривреду у БиХ усљед прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) након што је Хрватска приступила ЕУ би требало да се креће од 51 до 68 милиона марака, показују подаци Свјетске банке.

Босна и Херцеговина 30.04.2018 | 07:30
ССП узео милионе од сељака у БиХ
Наиме, подсјећања ради, Свјетска банка је прошле године урадила студију утицаја с обзиром на то да су пољопривредни произвођачи процјењивали да би се штета могла кретати између 300 и 500 милиона марака. Укупан годишњи увоз пољопривредних производа из свих земаља с којима БиХ тргује износи нешто мање од три милијарде марака.

Свјетска банка је ипак упозорила да постоји могућност и одступања с обзиром на недоступност свих података и чињеницу да је на бх. пољопривреду утицај имала и велика поплава из 2014. године, као и друге околности.

"Без обзира на ограниченост података, резултати активности моделирања указују да неки пољопривредни производи могу бити негативно погођени ССП-ом у краткорочном периоду. Међутим, збирно, процијењени губитак тарифних прихода током ове активности треба да буде пондерисан другим структуралним факторима пољопривредног сектора у БиХ који дјелују на обим утицаја ССП-а", навели су они.

Они су, међутим, упозорили да постоје много озбиљнији изазови пред бх. пољопривредом.

"Институционалне и регулаторне реформе које још нису у потпуности усклађене с ЕУ захјевима за омогућавање слободног кретања робе према ЕУ, као и потешкоће с процјеном кредитне способности и капитала фармера, разматрање сигурности хране те технолошки пакети за повећање продуктивности и даље коче развој конкурентнијег пољопривредног сектора у БиХ.

Истичу да адаптирани ССП има утицај на осам процената пољопривредно-прехрамбеног увоза у БиХ из ЕУ-27 и Хрватске и додају да већина увоза није погођена било зато што је већ либерализована до јануара 2017. или зато што СПП још не наводи промјену тарифног режима.

"Видјело се да адаптирани споразум утиче само на домаћу производњу перади и меда, док негативан ефекат по домаћу производњу није нађен за кромпир, купус и остале купусњаче, мркву и репу, вишње, грожђе и пуномасно, свјеже кравље млијеко", истичу они.

Наведено је и да код дијела производа обухваћених тарифама постоји дио који улази без царина, а количина увезена изнад квота се наплаћује тарифама које су постојале и прије прилагођења.

"Тако да нема стварне промјене увоза и производње, с обзиром на то да ограничење тарифа штити те производе од ЕУ конкуренције. Једина промјена је губитак тарифних прихода за прве јединице, а користи се могу подијелити између трговаца и потрошача", истакнуто је.

Из Амбасаде Њемачке, која је обећала техничку помоћ БиХ у превазилажењу ефеката прилагођеног споразума, истичу да је извоз пољопривредних добара из БиХ у Њемачку од 2016. године порастао за 40 одсто и да постоји потенцијал за још већи раст.

Као и у студији Свјетске банке, они сматрају да је за напредак у бх. пољопривреди кључно да се сами пољопривредници још боље организују, као и да се учини напредак у испуњавању стандарда ЕУ. Што се тиче дијела који се односи на производе животињског поријекла, они сматрају да ће се ситуација значајно поправити чим буде било остварено адекватно документовање примјене ветеринарских стандарда.

У Амбасади Њемачке такође истичу да је, у склопу програма техничке помоћи, Савезно министарство за исхрану и пољопривреду Њемачке омогућило стручно усавршавање на Институту "Јулиус Куехн", те да је шест полазника учествовало у програму за узгајање биљака. Двојица бх. експерата су били учесници Љетне академије Савезног института за процјену ризика на тему сигурности хране и процјене ризика у Берлину.

"Савезни институт за процјену ризика је у контакту с Агенцијом за безбједност хране БиХ у вези с могућим даљим усавршавањем", истакли су они.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа, каже да су губици у мањој количини новца у вези с неуплаћеним царинама и буџет.

Споразум утицао на:

перад
мед

Нема негативних ефеката на:

кромпир
купус и остале купусњаче
мрква и репа
вишње
грожђе
пуномасно и свјеже кравље млијеко

(Незавине новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

30.04.2018 06:03

Значи, пали смо пола милијарде због меда и пилића!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

апел БиХ

30.04.2018 06:19

Када удјете у ЕУ нецете висе иматини своје домаце ракије, али цете за узврат редевно добијати нутелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

30.04.2018 07:45

Па ово кад је баја говорио, саровиц је демантовао!? Да ли ико у овој рупи икад говори право?

ОДГОВОРИТЕ