Калињинград - некад забрањен за странце, сад отворен за свијет!

Светско првенство у фудбалу 2018. одржава се у 11 градова Русије. База Србије биће Калињинград.

Фудбал 02.05.2018 | 22:00
Калињинград - некад забрањен за странце, сад отворен за свијет!
Најзападнији град и област која копнено није повезана са остатком Русије је Калињинградска област.

Област има специфичну историју, излази на Балтичко море и највеће резерве ћилибара у свету. Управо овде биће база и репрезентације Србије.

Некада забрањено место за странце, Калињинград и област спремају се да дочекају фудбалске репрезентације и њихове навијаче из свих углова планете. 

Фасаде у централном булевару лењина више нису совјетске. Сада подсећају на период када је ово била Прусија. 

У току је градња навијачке коју није могуће промашити – налазиће се испред никад коришћеног Дома Совјета који се види малтене из сваке тачке у граду. За сналажење по граду биће исцртана и црвена гол линија. 

"Она ће ићи кроз читав град, поред најбитнијх места. Ако навијач не говори ни један језик који у Калињинграду знају и ако је попутно дезорјентисан у простору, само прати ту линију и доћи ће до стадиона или до центра, фан зоне, градских занимиљивости", каже Андреј Ермак, министар културе и туризма Калињинградске области.

У читавој Калињинградској области има 15 хиљада места за смештај. За хотел од например две звездице не треба плаћати више од максималне утврђене цене од 87 евра. Пре подацима локалних власти, скоро све је већ резервисано. 

Зато се дошло на идеју да се уреде три кампинга где би максимална цена била 40 евра. Како је Калињинградска област по површини мања од Војводине, може се на пример живети у кампу недалеко од обале Балтичког мора и ићи на утакмице бесплатним аутобусима. 

"Једно место је у насељу Константиновка, то је 12 км од стадиона и ићи ће бесплатни аутобуси, други је овде у Зеленоградску и то нису шатори већ кућице и трећи би могао да буде у Форту бр 5А који је кружном путу Калињинграда", каже Ермак. 

И док су сви добродошли свуда, на стадионе ће моћи да уђу само они који поред карте имају и легитимацију навијача за коју се пријављујете по куповини карте. Организатори кажу да је то мера безбедности али и начин да се на стадионе не допусте хулигани. 

"То се тиче хулигана за које се надамо да неће ни доћи, али ако дођу са злим намерама блокираћемо им приступ стадиону. Проверићемо их и биће им одбијен захтев. Државе размељују информацију о таквим навијачима". 

Легитимација навијача омогућава и коришћење бесплатних возова Из Калињинграда за Москву и обрнуто као и за друге градове домаћине светског првенства. 

Само треба пожурити – већ око 60 одсто места је резервисано.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар