Kalinjingrad - nekad zabranjen za strance, sad otvoren za svijet!

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. održava se u 11 gradova Rusije. Baza Srbije biće Kalinjingrad.

Fudbal 02.05.2018 | 22:00
Kalinjingrad - nekad zabranjen za strance, sad otvoren za svijet!
Najzapadniji grad i oblast koja kopneno nije povezana sa ostatkom Rusije je Kalinjingradska oblast.

Oblast ima specifičnu istoriju, izlazi na Baltičko more i najveće rezerve ćilibara u svetu. Upravo ovde biće baza i reprezentacije Srbije.

Nekada zabranjeno mesto za strance, Kalinjingrad i oblast spremaju se da dočekaju fudbalske reprezentacije i njihove navijače iz svih uglova planete. 

Fasade u centralnom bulevaru lenjina više nisu sovjetske. Sada podsećaju na period kada je ovo bila Prusija. 

U toku je gradnja navijačke koju nije moguće promašiti – nalaziće se ispred nikad korišćenog Doma Sovjeta koji se vidi maltene iz svake tačke u gradu. Za snalaženje po gradu biće iscrtana i crvena gol linija. 

"Ona će ići kroz čitav grad, pored najbitnijh mesta. Ako navijač ne govori ni jedan jezik koji u Kalinjingradu znaju i ako je poputno dezorjentisan u prostoru, samo prati tu liniju i doći će do stadiona ili do centra, fan zone, gradskih zanimiljivosti", kaže Andrej Ermak, ministar kulture i turizma Kalinjingradske oblasti.

U čitavoj Kalinjingradskoj oblasti ima 15 hiljada mesta za smeštaj. Za hotel od naprimer dve zvezdice ne treba plaćati više od maksimalne utvrđene cene od 87 evra. Pre podacima lokalnih vlasti, skoro sve je već rezervisano. 

Zato se došlo na ideju da se urede tri kampinga gde bi maksimalna cena bila 40 evra. Kako je Kalinjingradska oblast po površini manja od Vojvodine, može se na primer živeti u kampu nedaleko od obale Baltičkog mora i ići na utakmice besplatnim autobusima. 

"Jedno mesto je u naselju Konstantinovka, to je 12 km od stadiona i ići će besplatni autobusi, drugi je ovde u Zelenogradsku i to nisu šatori već kućice i treći bi mogao da bude u Fortu br 5A koji je kružnom putu Kalinjingrada", kaže Ermak. 

I dok su svi dobrodošli svuda, na stadione će moći da uđu samo oni koji pored karte imaju i legitimaciju navijača za koju se prijavljujete po kupovini karte. Organizatori kažu da je to mera bezbednosti ali i način da se na stadione ne dopuste huligani. 

"To se tiče huligana za koje se nadamo da neće ni doći, ali ako dođu sa zlim namerama blokiraćemo im pristup stadionu. Proverićemo ih i biće im odbijen zahtev. Države razmeljuju informaciju o takvim navijačima". 

Legitimacija navijača omogućava i korišćenje besplatnih vozova Iz Kalinjingrada za Moskvu i obrnuto kao i za druge gradove domaćine svetskog prvenstva. 

Samo treba požuriti – već oko 60 odsto mesta je rezervisano.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar