Словенац најбржи на трци "Београд - Бањалука"!

Возач словеначке Адрије Гашпер Катрашник побједник је бициклистичке трке "Београд - Бањалука", 12. по реду, која је у недјељу вожена и на другој етапи од Теслића до Бањалуке.

Остали спортови 30.04.2018 | 08:00
Словенац најбржи на трци "Београд - Бањалука"!
Побједник друге етапе и укупни побједник трке „Београд - Бањалука је члан словеначке Адрије Гашпер Катрашник, који је апсолутно заслужио жуту мајицу, јер је тријумфоивао и у првој етапи.

Катрашник је прво био најбржи од Београда до Брчког, а затим одличну форму потврдио и у других 180 километара од Теслића до Бањалуке. Занимљиво, он до сада никада није имао ни етапну побједу у трци прве категорије, па је огрнут жутом мајицом и уз шампањац прославио највећи успјех у каријери.

"Трка је била врло брза као и јуче, али је остатак екипе одрадио одличан посао. Много сам срећан због побједе, а ова два дана памтићу док сам жив. Знао сам да сам у доброј форми, али то није гарант за добар резултат. Ипак, све ми се поклопило", рекао је Катрашник, за којег ћемо сигурно још чути, с обзиром да је тек напунио 23 године.

Друго мјесто у генералном пласману освојио је такмичар Газпрома Роман Маикин, док је трећи био Николас Херман Тивани из Тревиђанија.

"Била је врло напорна трка, јер смо по доста топлом времену набили јак темпо. Нисам одустајао ни када ми је било баш тешко, па сам изузетно задовољан другим мјестом", рекао је Маикин.

Прву жуту мајицу у 12 година дугој историји трке додијелио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

"Наш град је још једном показао да је град спорта. Трудићемо се да наставимо у том правцу", рекао је Радојичић.

Бијелу мајицу, намијењену најбољем младом возачу, обукао је члан Санђеминија Алесандро Мариноци, док је најбољи спринтер и власник зелене мајице је Јодок Салцман из екипе WСА Пусхбикерс. Највише бодова на брдским дионицама и добитник црвене мајице је Рок Корошец из екипе Мy Бике Стевенс.

Иако су се у финишу друге етапе над Бањалуку надвили облаци, киша није покварила одличан угођај, који је почео још у Теслићу. Велики број грађана ове општине која је четврти пут била домаћин старта друге етапе испратио је бициклисте на 180 километара дуг пут.

"Изузетна нам је част што већ традиционлално сарађујемо са организаторима овог догађаја. Ми смо општина која има велики туристички потенцијал и трудимо се да га користимо на најбољи начин. У суботу смо имали потпуно попуњен смјештајне капацитете, а располажемо са 1.200 кревета. То је најбољи доказ колико нам значи ова трка", рекао је директор Туристичке организације Теслића Синиша Божић.

Баш као и у Теслићу, велики број грађана Дервенте изашао је да поздрави мајсторе на два точка, а начелник Милорад Симић је нагласио да је Дервента поносна што је пролазни циљ једног оваквог догађаја.

"Дуги низ година смо на бициклистичкој мапи, чиме показујемо да смо град спорта. Од тада је бициклизам још више заживио у нашем граду, тако да организујемо једну рекреативну трку у којој учесници обилазе наше туристичке дестинације у долини Укрине", рекао је Симић.

Један од пролазних поново је био Прњавор, а начелник Дарко Томаш нагласио је да ће ова општина идуће године покушати да добије домаћинство старта или циља једне етапе.

"Много нам значи што смо на неки начиин укључени у организацију. Расположени смо да преговарамо са директором трке о домаћинству старта или циља етапе и мислим да ће бити простора за договор", најавио је Томаш.

Директор трке Владимир Куваља још једном је захвалио свима који су помогли организацију и нагласио да је презадовољан како је све прошло ове године.

"С обзиром да смо дебитовали у најјачем друштву, мало сам стрепио због додатних организационих захтијева, али све је испало одлично. Мислим да смо оправдали повјерење људи из УЦИ-ја који су препознали наш дугогодишњи рад и уврстили нас у елитну категорију", рекао је Куваља.

Ова трка била је посљедња у каријери за учесника Олимпијских игара Небојшу Јовановића. Члан Партизана је највећи пријатељ трке међу бициклистима, јер је наступио на 11 од 12 трка, с тога и не чуди што је баш на овој трци одвезао посљедње такмичарске километре.

"Још раније сам одлучио да каријеру завршим овде. Пратио сам како је трка расла из године у годину, дошли смо до прве категорије, а верујем да може постати још боља. Што се мене тиче, поносан сам на све урађено, а сада се окрећем новом позиву јер ћу бити тренер", рекао је Јовановић.

Тако је спуштена завјеса на овогодишњу трку, која је још једном потврдила да је без конкуренције у региону.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар