Ђачки дом на услузи мигрантима

Објекат ђачког дома у Бихаћу, који никада није завршен и стављен у функцију, служиће у наредном периоду као прихватни центар за мигранте, гдје ће им бити обезбијеђени смјештај и храна те здравствена заштита, потвдили из локалне организације Црвеног крста.

Босна и Херцеговина 29.04.2018 | 21:40
Ђачки дом на услузи мигрантима
Према ријечима Селама Миџића, предсједника ове организације, обављена је дератизација и дезинсекција унутар објекта те су постављени кревети гдје ће мигранти моћи спавати.

"Обезбиједили смо за њих храну, одјећу и покриваче. Иако се ради о голим просторијама без столарије и намјештаја, у њима мигранти могу преспавати и склонити се од временских непогода. У наредном периоду покушаћемо успоставити санитарни чвор и додатно санирати просторије", рекао је Миџић.

Према његовим ријечима, тренутно у Бихаћу борави осамдесет миграната, али се у наредним данима очекује знатно повећање њиховог броја.

"Тренутно су овдје претежито мушкарци, а очекује се да са доласком лијепог времена за њима крену и други чланови њихових породица, жене и дјеца. Према подацима којим располажемо, у Сарајеву је забиљежен повећан број миграната који се региструју, тако да можемо очекивати повећање њиховог броја", казао је Миџић.

Испред поменутог објекта успостављена је јавна кухиња, гдје је за мигранте обезбијеђена храна, а у овим активностима Црвени крст има помоћ локалних власти и великог броја невладиних организација. Значајан број волонтера из Бихаћа ангажирао се како би се помогло страним држављанима који тренутно бораве у том граду, а велики допринос на овом плану дали су чланови локалног Планинарског друштва "Хоризонт".

Такођер, здравствени тимови Дома здравља из Бихаћа свакодневно посјећују мигранте и брину се у њиховом здравственом стању.

Иначе, највећи број страних држављана у Унско-санском кантону биљежи се на подручју Бихаћа и Велике Кладуше, с обзиром на то да се ради о пограничним срединама с Хрватском, преко које се мигранти покушавају докопати западноевропских земаља. Иако није утврђен тачан број страних држављана на простору Унско-санског кантона, претпоставља се како их има више од пет стотина.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар