Đački dom na usluzi migrantima

Objekat đačkog doma u Bihaću, koji nikada nije završen i stavljen u funkciju, služiće u narednom periodu kao prihvatni centar za migrante, gdje će im biti obezbijeđeni smještaj i hrana te zdravstvena zaštita, potvdili iz lokalne organizacije Crvenog krsta.

Bosna i Hercegovina 29.04.2018 | 21:40
Đački dom na usluzi migrantima
Prema riječima Selama Midžića, predsjednika ove organizacije, obavljena je deratizacija i dezinsekcija unutar objekta te su postavljeni kreveti gdje će migranti moći spavati.

"Obezbijedili smo za njih hranu, odjeću i pokrivače. Iako se radi o golim prostorijama bez stolarije i namještaja, u njima migranti mogu prespavati i skloniti se od vremenskih nepogoda. U narednom periodu pokušaćemo uspostaviti sanitarni čvor i dodatno sanirati prostorije", rekao je Midžić.

Prema njegovim riječima, trenutno u Bihaću boravi osamdeset migranata, ali se u narednim danima očekuje znatno povećanje njihovog broja.

"Trenutno su ovdje pretežito muškarci, a očekuje se da sa dolaskom lijepog vremena za njima krenu i drugi članovi njihovih porodica, žene i djeca. Prema podacima kojim raspolažemo, u Sarajevu je zabilježen povećan broj migranata koji se registruju, tako da možemo očekivati povećanje njihovog broja", kazao je Midžić.

Ispred pomenutog objekta uspostavljena je javna kuhinja, gdje je za migrante obezbijeđena hrana, a u ovim aktivnostima Crveni krst ima pomoć lokalnih vlasti i velikog broja nevladinih organizacija. Značajan broj volontera iz Bihaća angažirao se kako bi se pomoglo stranim državljanima koji trenutno borave u tom gradu, a veliki doprinos na ovom planu dali su članovi lokalnog Planinarskog društva "Horizont".

Također, zdravstveni timovi Doma zdravlja iz Bihaća svakodnevno posjećuju migrante i brinu se u njihovom zdravstvenom stanju.

Inače, najveći broj stranih državljana u Unsko-sanskom kantonu bilježi se na području Bihaća i Velike Kladuše, s obzirom na to da se radi o pograničnim sredinama s Hrvatskom, preko koje se migranti pokušavaju dokopati zapadnoevropskih zemalja. Iako nije utvrđen tačan broj stranih državljana na prostoru Unsko-sanskog kantona, pretpostavlja se kako ih ima više od pet stotina.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar