У Добоју вода исправна за пиће

Из Водовода у Добоју поручили су да је вода исправна за пиће, те да мрља коју је у ријеци Спречи формирала хемикалија која је исцурила из одлагалишта Фабрике соде у Лукавцу не би требало да утиче на снабдијевање питком водом у овом граду.

Република Српска 29.04.2018 | 15:56
У Добоју вода исправна за пиће
Из добојског Водовода кажу да је вода у овом граду исправна за пиће, те да да грађани немају разлога за страх. Водоснадбијевање се врши са изворишта Луке које је потпуно безбједно, док се друго извориште налази низводно уз Босну, у Руданци, и ту се налазе екипе које врше стално узорковање и појачане контроле, које су за сада уредне.

Из Цивилне заштите Петрово тврде да мјештани села која се налазе у долини Спрече, а који користе воду из система такође не морају да брину о квалитету воде с обзиром да су изворишта лоцирана на брдима, док би грађани који се напајају из властитих бунара ипак требали узорковати воду.

Из републичке Цивилне заштите су истакли да је киселост загађене воде односно њена ПХ вриједност јутрос износила 10 и да се смањује у односу на јучерашњи дан, када је износила 12, док је нормална киселост воде између пет и шест.



Из Цивилне заштите су још једном позвали грађане у сливу Спрече и Босне да до даљег не користе воду из тих ријека и да путем средстава јавног информисања прате ситуацију, све док надлежне институције не јаве да је вода за употребу.

Мрља коју је у ријеци Спречи формирала хемикалија која је исцурила из одлагалишта Фабрике соде у Лукавцу јутрос је запажена на подручју Грачанице и Петрова, а очекује се да до ушћа Спрече у Босну код Добоја стигне тек сутра.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар