U Doboju voda ispravna za piće

Iz Vodovoda u Doboju poručili su da je voda ispravna za piće, te da mrlja koju je u rijeci Spreči formirala hemikalija koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu ne bi trebalo da utiče na snabdijevanje pitkom vodom u ovom gradu.

Republika Srpska 29.04.2018 | 15:56
U Doboju voda ispravna za piće
Iz dobojskog Vodovoda kažu da je voda u ovom gradu ispravna za piće, te da da građani nemaju razloga za strah. Vodosnadbijevanje se vrši sa izvorišta Luke koje je potpuno bezbjedno, dok se drugo izvorište nalazi nizvodno uz Bosnu, u Rudanci, i tu se nalaze ekipe koje vrše stalno uzorkovanje i pojačane kontrole, koje su za sada uredne.

Iz Civilne zaštite Petrovo tvrde da mještani sela koja se nalaze u dolini Spreče, a koji koriste vodu iz sistema takođe ne moraju da brinu o kvalitetu vode s obzirom da su izvorišta locirana na brdima, dok bi građani koji se napajaju iz vlastitih bunara ipak trebali uzorkovati vodu.

Iz republičke Civilne zaštite su istakli da je kiselost zagađene vode odnosno njena PH vrijednost jutros iznosila 10 i da se smanjuje u odnosu na jučerašnji dan, kada je iznosila 12, dok je normalna kiselost vode između pet i šest.



Iz Civilne zaštite su još jednom pozvali građane u slivu Spreče i Bosne da do daljeg ne koriste vodu iz tih rijeka i da putem sredstava javnog informisanja prate situaciju, sve dok nadležne institucije ne jave da je voda za upotrebu.

Mrlja koju je u rijeci Spreči formirala hemikalija koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu jutros je zapažena na području Gračanice i Petrova, a očekuje se da do ušća Spreče u Bosnu kod Doboja stigne tek sutra.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar