Швајцарска имала тајну војску

Иако неутрална, Швајцарска је током Хладног рата блиско сарађивала с Великом Британијом, чланицом НАТО, а имала је и тајну војну јединицу, показује дугоочекивани извјештај о јединици П-26, који је објављен 27 година након што је написан, преноси ББЦ:

Свијет 29.04.2018 | 13:36
Швајцарска имала тајну војску
Извјештај је, међутим, неке разочарао јер недостају важни детаљи, на чијем је одабиру знатно интервенисала швајцарска влада, наводи британски медијски сервис.

Швајцарска војна јединица П-26, од 400 припадника, имала је задатак да "буде у позадини" и одупре се могућој совјетској инвазији, наводи се у извештају названом по швајцарском судији Пјеру Корнију, који га је и написао.

Када се 1991. године чуло за јединицу П-26, иначе формирану 1979, ограничене информације о њој указале су да су њени официри блиско сарађивали са извјесним бројем држава чланица НАТО.

Посебну забринутост изазвале су гласине - које су сада потврђене дјелимичним објављивањем извјештаја - да је П-26 имала веома блиске везе с британским безбједносним службама, међу којима су главне МИ5 и МИ6.

Швајцарска јединица је, наводи ББЦ позивајући се на извјештај, редовно путовала у Британију, где су њени припадници, често користећи лажна идентификациона документа, обучавани за герилско ратовање, укључујући технике саботаже.

У једној од вежби, учесници су обучавани да дижу у ваздух нафтне рафинерије док су неки искалали из хеликоптера у ваздуху на подморницу која се појављује на површини воде.

Уз то, постојали су планови да П-26 премести свој командни центар у Британију, у случају да Швајцарска буде нападнута, а опрема за премјештање чувана је на сигурном у швајцарској амбасади у Лондону.

Најконтроверзнији је податак да је П-26 купила систем за шифровану комуникацију "Харпун", какав су користиле и војне јединице "из позадине" широм држава чланица НАТО.

Неутрална Швајцарска се, изгледа, припремала за сарадњу с НАТО у случају рата у Европи, оцјењује ББЦ.

Ипак, британски медијски сервис напомиње да постојање швајцарске "позадинске" јединице само по себи не би требало да буде контроверзно јер је, како наводи, Швајцарска имала сличне планове за одупирање њемачкој инвазији током Другог свјетског рата, и то - с бункерима у Швајцарским Алпима.

Ипак, П-26 изазвала је контроверзе због тога што је њено постојање држано у тајности.

Наиме, швајцарски парламент, који је требало да има надзор над свихм војним расходима, није био обавештен када је та јединица формирана 1979, а чак је и седмочлана швајцарска влада добила тек површне детаље о њој.

И док су изабраниш политичари и порески обвезници "држани у мраку" кад је ријеч о јединици П-26, британске безбједносне службе, које су редовно долазиле у Швјцарску да оцјењују способности тајне јединице, знале сваки, и најмањи, детаљ о њој.

Неки сматрају да је сарадња с Британијом, чланицом НАТО, компромитовала строгу неутралност Швајцарске, док су влада и парламент при том заобиђени, као и гласачи, који би - у складу са швајцарским системом директне демократије, требало да имају коначну ријеч о важним политичким одлукама.

За сада се швајцарски гласачи и порески обвезници морају стрпити за детаље извјештаја - о именима и локацијама - јер интегрални извјештај не може бити објављен до 2041, због прописа о 50-годишњој тајности, закључује ББЦ.

(ББЦ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цдблука

29.04.2018 11:45

Не знам ста је ту цудно...Свајцарска и данас има одредјене војне функционалне јединице и официре за везу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББЦ

29.04.2018 12:28

Ови из ББЦ све тајне открисе.Јос само да тајне рацуне открију.Хебес тајну војску.