Švajcarska imala tajnu vojsku

Iako neutralna, Švajcarska je tokom Hladnog rata blisko sarađivala s Velikom Britanijom, članicom NATO, a imala je i tajnu vojnu jedinicu, pokazuje dugoočekivani izvještaj o jedinici P-26, koji je objavljen 27 godina nakon što je napisan, prenosi BBC:

Svijet 29.04.2018 | 13:36
Švajcarska imala tajnu vojsku
Izvještaj je, međutim, neke razočarao jer nedostaju važni detalji, na čijem je odabiru znatno intervenisala švajcarska vlada, navodi britanski medijski servis.

Švajcarska vojna jedinica P-26, od 400 pripadnika, imala je zadatak da "bude u pozadini" i odupre se mogućoj sovjetskoj invaziji, navodi se u izveštaju nazvanom po švajcarskom sudiji Pjeru Korniju, koji ga je i napisao.

Kada se 1991. godine čulo za jedinicu P-26, inače formiranu 1979, ograničene informacije o njoj ukazale su da su njeni oficiri blisko sarađivali sa izvjesnim brojem država članica NATO.

Posebnu zabrinutost izazvale su glasine - koje su sada potvrđene djelimičnim objavljivanjem izvještaja - da je P-26 imala veoma bliske veze s britanskim bezbjednosnim službama, među kojima su glavne MI5 i MI6.

Švajcarska jedinica je, navodi BBC pozivajući se na izvještaj, redovno putovala u Britaniju, gde su njeni pripadnici, često koristeći lažna identifikaciona dokumenta, obučavani za gerilsko ratovanje, uključujući tehnike sabotaže.

U jednoj od vežbi, učesnici su obučavani da dižu u vazduh naftne rafinerije dok su neki iskalali iz helikoptera u vazduhu na podmornicu koja se pojavljuje na površini vode.

Uz to, postojali su planovi da P-26 premesti svoj komandni centar u Britaniju, u slučaju da Švajcarska bude napadnuta, a oprema za premještanje čuvana je na sigurnom u švajcarskoj ambasadi u Londonu.

Najkontroverzniji je podatak da je P-26 kupila sistem za šifrovanu komunikaciju "Harpun", kakav su koristile i vojne jedinice "iz pozadine" širom država članica NATO.

Neutralna Švajcarska se, izgleda, pripremala za saradnju s NATO u slučaju rata u Evropi, ocjenjuje BBC.

Ipak, britanski medijski servis napominje da postojanje švajcarske "pozadinske" jedinice samo po sebi ne bi trebalo da bude kontroverzno jer je, kako navodi, Švajcarska imala slične planove za odupiranje njemačkoj invaziji tokom Drugog svjetskog rata, i to - s bunkerima u Švajcarskim Alpima.

Ipak, P-26 izazvala je kontroverze zbog toga što je njeno postojanje držano u tajnosti.

Naime, švajcarski parlament, koji je trebalo da ima nadzor nad svihm vojnim rashodima, nije bio obavešten kada je ta jedinica formirana 1979, a čak je i sedmočlana švajcarska vlada dobila tek površne detalje o njoj.

I dok su izabraniš političari i poreski obveznici "držani u mraku" kad je riječ o jedinici P-26, britanske bezbjednosne službe, koje su redovno dolazile u Švjcarsku da ocjenjuju sposobnosti tajne jedinice, znale svaki, i najmanji, detalj o njoj.

Neki smatraju da je saradnja s Britanijom, članicom NATO, kompromitovala strogu neutralnost Švajcarske, dok su vlada i parlament pri tom zaobiđeni, kao i glasači, koji bi - u skladu sa švajcarskim sistemom direktne demokratije, trebalo da imaju konačnu riječ o važnim političkim odlukama.

Za sada se švajcarski glasači i poreski obveznici moraju strpiti za detalje izvještaja - o imenima i lokacijama - jer integralni izvještaj ne može biti objavljen do 2041, zbog propisa o 50-godišnjoj tajnosti, zaključuje BBC.

(BBC)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cdbluka

29.04.2018 11:45

Ne znam sta je tu cudno...Svajcarska i danas ima odredjene vojne funkcionalne jedinice i oficire za vezu.

ODGOVORITE
Name

BBC

29.04.2018 12:28

Ovi iz BBC sve tajne otkrise.Jos samo da tajne racune otkriju.Hebes tajnu vojsku.