Контроле због свињске куге

Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде Хрватске проводи појачану контролу држања свиња у затвореним просторима због појаве афричке свињске куге у Мађарској, гдје је почела еутаназија заражених животиња.

Регион 28.04.2018 | 22:31
Контроле због свињске куге
Свиње се морају држати у затвореном и ограђеном простору да не би дошле у контакт са дивљима свињама, објавило је хрватско Министарство пољопривреде на својој интернет страници.

Појачане биобезбједносне мјере подразумијевају контролу узгоја свиња, посебно на отвореном, узорковање због лабораторијске претраге, спречавање контакта дивљих свиња са домаћим свињама, укидање хранилишта за дивље свиње, појачану контролу током лова и руковања са мртвим дивљим свињама.

Министарство пољопривреде наредило је појачан одстрел дивљих свиња у Хрватској. До 1. августа мора бити одстријељено 2.500 грла, напомињу из Министарства пољопривреде.

Узгајивачима свиња упућен је позив да се строго придржавају правила о означавању, премјештању и промету животиња, те врше обвезну дезинфекцију возила којима превозе живе животиње.

Из Министарства подсјећају да су власници свиња дужни да свако угинуће свиње и појаву знакова болести одмах пријаве овлаштеној ветеринарској организацији.

Афричка свињска куга је вирусна болест свиња која није опасна за људе ни за друге животиње. Манифестује се у облику хеморагијске грознице, а смртност може да достигне и 100 одсто, истичу из Министарства. Обично се преноси на свиње контактом са зараженом дивљом свињом, најчешће слином.

Болест се прошле седмице појавила код дивљих свиња на сјеверу Мађарске на граници са Словачком. Мађарска је одмах, у складу са правилима ЕУ, забранила промет свиња у зонама заразе док болест не буде искоријењена и спријечено њено ширење.

Еутаназија свиња у Мађарској проводи се у кругу од 10 километара од заражених фарми.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар