Kontrole zbog svinjske kuge

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske provodi pojačanu kontrolu držanja svinja u zatvorenim prostorima zbog pojave afričke svinjske kuge u Mađarskoj, gdje je počela eutanazija zaraženih životinja.

Region 28.04.2018 | 22:31
Kontrole zbog svinjske kuge
Svinje se moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru da ne bi došle u kontakt sa divljima svinjama, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na svojoj internet stranici.

Pojačane biobezbjednosne mjere podrazumijevaju kontrolu uzgoja svinja, posebno na otvorenom, uzorkovanje zbog laboratorijske pretrage, sprečavanje kontakta divljih svinja sa domaćim svinjama, ukidanje hranilišta za divlje svinje, pojačanu kontrolu tokom lova i rukovanja sa mrtvim divljim svinjama.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je pojačan odstrel divljih svinja u Hrvatskoj. Do 1. avgusta mora biti odstrijeljeno 2.500 grla, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Uzgajivačima svinja upućen je poziv da se strogo pridržavaju pravila o označavanju, premještanju i prometu životinja, te vrše obveznu dezinfekciju vozila kojima prevoze žive životinje.

Iz Ministarstva podsjećaju da su vlasnici svinja dužni da svako uginuće svinje i pojavu znakova bolesti odmah prijave ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest svinja koja nije opasna za ljude ni za druge životinje. Manifestuje se u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može da dostigne i 100 odsto, ističu iz Ministarstva. Obično se prenosi na svinje kontaktom sa zaraženom divljom svinjom, najčešće slinom.

Bolest se prošle sedmice pojavila kod divljih svinja na sjeveru Mađarske na granici sa Slovačkom. Mađarska je odmah, u skladu sa pravilima EU, zabranila promet svinja u zonama zaraze dok bolest ne bude iskorijenjena i spriječeno njeno širenje.

Eutanazija svinja u Mađarskoj provodi se u krugu od 10 kilometara od zaraženih farmi.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar