Недићеви кофери чак у Аустралији

Четири кофера, која су припадала предсједнику колаборационистичке владе током ИИ светског рата Милану Недићу, пронађена су у Аустралији, пишу “Вечерње новости”.

Србија 28.04.2018 | 22:26
Недићеви кофери чак у Аустралији
Праунук ратног премијера Александар Недић каже да ће адвокати који заступају предлагаче за рехабилитацију Милана Недића тражити да суд ове кофере “препуне документације”, који су пронађени 72 године послије Недићеве смрти, потражује званичним путем.

Недићев праунук тврди да је у коферима документација из периода када су његов прадједа и министри у његовој влади напустили земљу, у октобру 1944. године.

Све владе земаља које су Немци окупирали биле су смјештене у Кицбилу у Аустрији, а Александар Недић каже да су кофери непознатим каналима из Аустрије стигли до Швајцарске, одакле су преко емигрантских веза послати у Аустралију.

“Нешто од тих свезака ‘процурило је’ седамдесетих година прошлог вијека до Југославије, али смо до комплетних кофера дошли захваљујући једном словеначком историчару. Вјерујемо да би њихов садржај могао да буде драгоцјен за суд и историју”, рекао је Александар Недић.

Како наводе “Новости”, у коферима се налазе записници разговора Недића и његових министара током боравка у Аустрији, као и дневници Министарства правде од момента формирања Комесарске управе Милана Аћимовића 1941. године, па све до октобра 1944. године.

Лист додаје да се у тим дневницима, између осталог, налазе подаци о злочинима које су починили комунисти, а Александар Недић наводи да ће тражити да се ова документација уврсти у доказни материјал у суду.

“Новости” истичу да се међу документацијом налазе и подаци о Словенцима, који су протјерани из њемачке окупационе зоне, а које НДХ није хтела да прими, па су завршили у Србији, као и о Србима спасеним од усташког ножа.

Према тврдњама Недићевог праунука, ту би требало да буду и подаци о српским Јеврејима који су се нашли у логорима, у Немачкој, и којима је српски народ преко Црвеног крста и Томе Максимовића слао помоћ.

Како каже, захваљујући српском Црвеном крсту, они су избјегли смрт.

У коферима се налазе и подаци о експлозији муниције и тачном броју жртава у смедеревској тврђави 5. јуна 1941, у којој су погинули и Недићев син и снаха, додају “Новости”, подсећајући да је послије те трагедије Недић прихватио да води колаборационистичку владу.

(Б92)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хисторy

28.04.2018 20:55

Србија опет има Недића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Реци

28.04.2018 21:16

1941.год.Хрвати су 100% били за Анту Павелица а Срби су вецином били за Друга Тита.И једни и други су били за Хрвате,у цему је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл Комуниста

29.04.2018 06:26

Срби их ХР. и Срби из БиХ били су већином за Тита и НОВЈ због терора НДХ, а Срби из Србије за четнике (Дража, Недић и Љотић).Видите ко је ословађао градове у Србији 1944год.

Name

немаш ти појма

29.04.2018 07:24

Ајде дај доказе да су Срби били за Тита.Учио си историју за вријеме СФРЈ!

Name

Кал

29.04.2018 06:42

Штаће вам кофери кад већ знате шта пише у списима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед

29.04.2018 08:05

Овог човјека треба рахабилитовати и то одмах.Под хитно.Он није никакав фасиста нити њихов јавни или тајни симпантизер.Једно вријеме је био и министар војни у првој Југославији.У Србији су фасисти били око Димитрија Љотица.У једној књизи Б.Кризман,ХР историцар ИИ св. рата, дао је транскрипте разговора Хитлера и А.Павелица када је овај био у посјети код њега у Берлину.Хитлер на једном мјесту изјављује да једноставно не вјерује генералу Недицу ниста.Водио је ген.Недиц у оно вријеме најисправнију политику.Јер Хитлер је у то вријеме окупирао бројне земље у Европи,али се нико није нашао да води "народно-ослободилацки рат" против Хитлера.Како сви,тако смо требали и ми.А то је била и политика генерала Недића.Баш као нпр. Холандија или Белгија.Људи су наставили да раде своје послове, а какав устанак.А ми се дигли против Хитлера и изгинули као муве.И Дража Михајловић је прву годину заузимао градове у Србиј од Њемаца,али су они потом довукли појацања и све повратили.Уз то су сурово настрадали цивили,па је Дража одустао од ратовања са Нијемцима.Могли смо Њемце избацити онда из читаве Југославије у једном тренутку,они би довукли своје најбоље дивизије,повукли са Истоцног фронта и сл. и опет би заузели Југославију.Па шта је било у И св. рату?Нисмо науцили ту лекцију.Макензеова офанзива 1915(био је Њемац са њемацком војском,није био аустријанац).Понављам, како сви тако смо требалои и ми.Зато ми данас идемо у Белгију и Холандију да тразимо посла.А данас Срби науцили лекцију.Казу НАТО пакт, не можемо се ми са њима борити.Хитлер је у оно вријеме имао најбоље орузје ,а НАТО-ова пјесадија данас је према Хитлеровој пјесадији онда велика нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

29.04.2018 08:39

Питам се, гдје це за пар година пронаци Додикове кофере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

х

29.04.2018 10:54

У бајбоку

Name

Тито

29.04.2018 09:04

Ми смо добри само су људи око нас зли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

29.04.2018 10:53

Те предлагаце за рехабилитацију Недица треба стрпати у затвор за подстицање мрзње, вриједјање зртава геноцида, совинизам, и много тога... ал коме реци

ОДГОВОРИТЕ