Отровне материје у Спречи код Петрова!

Очекује се да би отровне материје таложника отпадних вода Фабрике “Сисецам сода” из Лукавца сутра могле да стигну ријеком Босном до Добоја, рекао је Срни портпарол Републичке управе цивилне заштите Жељко Стојановић.
Он је потврдио да су отровне материје ријеком Спречом данас већ стигле до Петрова.

Босна и Херцеговина 28.04.2018 | 18:25
Отровне материје у Спречи код Петрова!
Отровне материје које су у ријеку Спречу доспјеле након пуцања бране у фабрици соде у Лукавцу стигле су до Петрова. Јутрос у осам примијетили су масне мрље, сат и по касније ријека је промијенила боју и њом је почела да плута угинула риба. Са колегама из Грачанице су на терену и алармирају становништво.

“Више риба није за употребу као ни вода”, каже Драган Петковић, Цивилна заштита општине Петрово.

“Сви који имају некакве бушотине у долини ријеке Спрече, може се десити да се оне повуку и помијешају са овим водама, тако да је упозорење на опрезност”, каже Мустафа Бајић, помоћник општинског начелника за Цивлинлу заштиту Грачаница.

На терену је федерални водни инспектор. У фабрици су, каже, били синоћ до иза поноћи. И јуче и данас узели су узорке.

“Вода је јуче горе била јако бијела, код Шилетовог моста и Шилетове пумпе. Сад је стање боље, визуелно, а узорци ће показати”, каже Тензила Селимовић, федерални водни инспектор.

Те резултате чекају и у фабрици. Анализе, кажу, раде њихова независна тијела и лабораторија инспекције. Посјетио их је и тужилац, а већ данас су санирали насип.

“Замолио бих да сачекамо да се суздржимо сат, два, пет. Што се тиче самог квалитета воде не бих ништа да говорим, све би то сада биле спекулације”, Нихад Акељић, каже извршни директор за екологију у СИСЕЦОМ СОДА Лукавац.

Риболовци и еколошка удружења негодују што се узорци воде узимају испред таласа. Загађење је кажу очито, и не само воде и земљишта, него и ваздуха.

“Тај сирови мирис пара грло обичном пролазнику, замислите колико ће тога бити у наредном периоду. Апелујемо на власти, кажемо – заказали сте у мјерама заштите околине, немојте, молимо вас, заказати бар у мјерама упозорења грађанства”, говори Лариса Шуша, Иницијативни одбор за заштиту ријеке Спрече.

Ово је ко зна који пут да се то догађа баш у вријеме кад се риба највише мријести и велики помор рибе буде и уништава се фонд рибљи, примијетио је Јасмин Сировица из риболовног друштва Грачаница.

Двадесети пут у деценију и по кажу рибари. Талас се креће према Добоју. Због висине водостаја споро, па се на ушћу у Босну не очекује прије ноћи. Надлежни прате стање и апелују на становнике да прије контроле не користе воду из бунара уз Спречу и Босну.

Професор Абдел Ђозић са Универзитета у Тузли је казао како је екосистем ријеке Спрече значајно угрожен.

"Ово је нешто што се зове ударно оптерећење и тај дио у дужини неколико километара је био потпуно бијел и екосистем ријеке Спрече је значајно угрожен. Шта то значи? Сва рибља млађ која се затекла у том дијелу ријеке је вјероватно угинула", истакао је професор.

У "Водама Српске" истичу да је узбуна покренута и у систему Савске и Дунавске комисије како би биле упозорене и сусједне земље - Хрватска и Србија.

(Агенције) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

која је хемикалија у питању

28.04.2018 16:43

Је ли натријум-хидроксид или нешто друго?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

28.04.2018 19:07

Ово је катастрофа ста се десило и ста це се јос десити. О каквом они зиду прицају да се срусио сто лазу кад им је насип попустио само су оградили тса мало земље то одлагалисте а вода ко вода увијек себи надје пролаз гдје це да отеце. Зао ми је оне јадне биједе која су њиве засадили да би презивили. Јос и поред све ста се десило полиција неда цивилној застити да продје и да заустави отицање тог отрова . Све их треба позатварат од фабрике до одговорних који воде те послове.Идиоти.

Name

Рибар

28.04.2018 19:14

А ђе је риба?

Name

Катастрофа

29.04.2018 06:29

Плива мртва Спрецом.Туга и залост.А да јос гора несреца буде бас да се деси у вријеме кад су полозиле ил јос неке полазу јаја "икре" знаци ниста од мали риба.

Name

ре која је хемикалија у питању

29.04.2018 06:41

"Бијело море" карактерише висока пХ вриједност, као и да садржи велику количину калциј карбоната и калциј хлорида.

Name

хмм

28.04.2018 17:25

Покварисе ПрвоМајске разнике.Како це сад теферицити поред ријека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамце

28.04.2018 19:30

Земљак,какав први мај,не зивис висе у социјализму,видис да је све приватзовано,мозда да идес на демонстрације а не на теферидз.

Name

код Шамца

29.04.2018 03:59

Прије 4 године моју имовину је поплавило језеро Модрац али то је било такво прољеће да су били поплављени и они који имају и они који немају везе са Спречом, Босном и Савом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

29.04.2018 07:26

Па зар се овако спрема отпад, на отвореном у природи? Гдје су складишта, сепаратори, филтери и сл. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

30.04.2018 07:39

Какви филтери ,сепартори и складиста то је тросак.Најбоље је на ливаду то све да отице и направи багерима мало бране и то је то.Вјеруј ми имам пријатеља који зиви у близини и кад сам био једно љето код њег то је за не повјероват са циме се становници боре.У куци по стварима је толико тога бијелог праха као да си канту креца посуо по стварима.На први мах сам помислио да та зена није барем двије три године махнула крпом по столу а кад сам видио да зена сваки пола сата брисе сто не мгу да вјерујем.Мозес мислити док смо пили пиво на цасе стављају подметаце од цаса да неби упао прах. Љети је опста катасрофа.