Otrovne materije u Spreči kod Petrova!

Očekuje se da bi otrovne materije taložnika otpadnih voda Fabrike “Sisecam soda” iz Lukavca sutra mogle da stignu rijekom Bosnom do Doboja, rekao je Srni portparol Republičke uprave civilne zaštite Željko Stojanović.
On je potvrdio da su otrovne materije rijekom Sprečom danas već stigle do Petrova.

Bosna i Hercegovina 28.04.2018 | 18:25
Otrovne materije u Spreči kod Petrova!
Otrovne materije koje su u rijeku Spreču dospjele nakon pucanja brane u fabrici sode u Lukavcu stigle su do Petrova. Jutros u osam primijetili su masne mrlje, sat i po kasnije rijeka je promijenila boju i njom je počela da pluta uginula riba. Sa kolegama iz Gračanice su na terenu i alarmiraju stanovništvo.

“Više riba nije za upotrebu kao ni voda”, kaže Dragan Petković, Civilna zaštita opštine Petrovo.

“Svi koji imaju nekakve bušotine u dolini rijeke Spreče, može se desiti da se one povuku i pomiješaju sa ovim vodama, tako da je upozorenje na opreznost”, kaže Mustafa Bajić, pomoćnik opštinskog načelnika za Civlinlu zaštitu Gračanica.

Na terenu je federalni vodni inspektor. U fabrici su, kaže, bili sinoć do iza ponoći. I juče i danas uzeli su uzorke.

“Voda je juče gore bila jako bijela, kod Šiletovog mosta i Šiletove pumpe. Sad je stanje bolje, vizuelno, a uzorci će pokazati”, kaže Tenzila Selimović, federalni vodni inspektor.

Te rezultate čekaju i u fabrici. Analize, kažu, rade njihova nezavisna tijela i laboratorija inspekcije. Posjetio ih je i tužilac, a već danas su sanirali nasip.

“Zamolio bih da sačekamo da se suzdržimo sat, dva, pet. Što se tiče samog kvaliteta vode ne bih ništa da govorim, sve bi to sada bile spekulacije”, Nihad Akeljić, kaže izvršni direktor za ekologiju u SISECOM SODA Lukavac.

Ribolovci i ekološka udruženja negoduju što se uzorci vode uzimaju ispred talasa. Zagađenje je kažu očito, i ne samo vode i zemljišta, nego i vazduha.

“Taj sirovi miris para grlo običnom prolazniku, zamislite koliko će toga biti u narednom periodu. Apelujemo na vlasti, kažemo – zakazali ste u mjerama zaštite okoline, nemojte, molimo vas, zakazati bar u mjerama upozorenja građanstva”, govori Larisa Šuša, Inicijativni odbor za zaštitu rijeke Spreče.

Ovo je ko zna koji put da se to događa baš u vrijeme kad se riba najviše mrijesti i veliki pomor ribe bude i uništava se fond riblji, primijetio je Jasmin Sirovica iz ribolovnog društva Gračanica.

Dvadeseti put u deceniju i po kažu ribari. Talas se kreće prema Doboju. Zbog visine vodostaja sporo, pa se na ušću u Bosnu ne očekuje prije noći. Nadležni prate stanje i apeluju na stanovnike da prije kontrole ne koriste vodu iz bunara uz Spreču i Bosnu.

Profesor Abdel Đozić sa Univerziteta u Tuzli je kazao kako je ekosistem rijeke Spreče značajno ugrožen.

"Ovo je nešto što se zove udarno opterećenje i taj dio u dužini nekoliko kilometara je bio potpuno bijel i ekosistem rijeke Spreče je značajno ugrožen. Šta to znači? Sva riblja mlađ koja se zatekla u tom dijelu rijeke je vjerovatno uginula", istakao je profesor.

U "Vodama Srpske" ističu da je uzbuna pokrenuta i u sistemu Savske i Dunavske komisije kako bi bile upozorene i susjedne zemlje - Hrvatska i Srbija.

(Agencije) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

koja je hemikalija u pitanju

28.04.2018 16:43

Je li natrijum-hidroksid ili nešto drugo?

ODGOVORITE
Name

Katastrofa

28.04.2018 19:07

Ovo je katastrofa sta se desilo i sta ce se jos desiti. O kakvom oni zidu pricaju da se srusio sto lazu kad im je nasip popustio samo su ogradili tsa malo zemlje to odlagaliste a voda ko voda uvijek sebi nadje prolaz gdje ce da otece. Zao mi je one jadne bijede koja su njive zasadili da bi prezivili. Jos i pored sve sta se desilo policija neda civilnoj zastiti da prodje i da zaustavi oticanje tog otrova . Sve ih treba pozatvarat od fabrike do odgovornih koji vode te poslove.Idioti.

Name

Ribar

28.04.2018 19:14

A đe je riba?

Name

Katastrofa

29.04.2018 06:29

Pliva mrtva Sprecom.Tuga i zalost.A da jos gora nesreca bude bas da se desi u vrijeme kad su polozile il jos neke polazu jaja "ikre" znaci nista od mali riba.

Name

re koja je hemikalija u pitanju

29.04.2018 06:41

"Bijelo more" karakteriše visoka pH vrijednost, kao i da sadrži veliku količinu kalcij karbonata i kalcij hlorida.

Name

hmm

28.04.2018 17:25

Pokvarise PrvoMajske raznike.Kako ce sad tefericiti pored rijeka.

ODGOVORITE
Name

Hamce

28.04.2018 19:30

Zemljak,kakav prvi maj,ne zivis vise u socijalizmu,vidis da je sve privatzovano,mozda da ides na demonstracije a ne na teferidz.

Name

kod Šamca

29.04.2018 03:59

Prije 4 godine moju imovinu je poplavilo jezero Modrac ali to je bilo takvo proljeće da su bili poplavljeni i oni koji imaju i oni koji nemaju veze sa Sprečom, Bosnom i Savom.

ODGOVORITE
Name

Sile

29.04.2018 07:26

Pa zar se ovako sprema otpad, na otvorenom u prirodi? Gdje su skladišta, separatori, filteri i sl. ?

ODGOVORITE
Name

Ama

30.04.2018 07:39

Kakvi filteri ,separtori i skladista to je trosak.Najbolje je na livadu to sve da otice i napravi bagerima malo brane i to je to.Vjeruj mi imam prijatelja koji zivi u blizini i kad sam bio jedno ljeto kod njeg to je za ne povjerovat sa cime se stanovnici bore.U kuci po stvarima je toliko toga bijelog praha kao da si kantu kreca posuo po stvarima.Na prvi mah sam pomislio da ta zena nije barem dvije tri godine mahnula krpom po stolu a kad sam vidio da zena svaki pola sata brise sto ne mgu da vjerujem.Mozes misliti dok smo pili pivo na case stavljaju podmetace od casa da nebi upao prah. Ljeti je opsta katasrofa.