Бомбаш самоубица напао војну базу

Талибански бомбаш самоубица извео је данас напад на војну базу у јужној провинцији Хелманд у Авганистану и усмртио четири цивила и два војника, саопштили су званичници у тој земљи.

Република Српска 28.04.2018 | 10:23
 Бомбаш самоубица напао војну базу
Портпарол гувернера провинције Хелманд Омар Завк, изјавио је да су три цивила и двојица војника рањени у нападу у дистрикту Над Али, а бомбаш који је користио комби је циљао на ту војну базу, преноси АП.

Командант војске на југу државе Абдул Квадир Бахадорзаи потврдио је да се напад догодио и нагласио да би број жртава могао да се повећа.

Одговорност за напад првобитно није нико преузео, али су талибански побуњеници саопштили прошле сриједе да започињу пролећну офанзиву, иако нападе изводе регуларно и боре се против снага безбједности, наводи агенција.

Та група је у сриједу издала саопштење у којем је навела да ће офанзива “Ал кандак” користити “нове и компликоване” тактике са циљем да “униште, убију и ухвате америчке окупаторе и њихове присталице”.

У Авганистану је традиционално са прољећем дошао и већи талас насиља, пошто топлије вријеме омогућава борцима да се лакше крећу по планинским предјелима, а претходних година, талибани и огранак Исламске државе су изводиле нападе скоро на дневном нивоу.

Таилибани су преузели контролу над дистриктима широм државе и редовно изводе нападе на престоницу, Кабул.

САД формално су окончале своју борбену мисију у Авганистану 2014, али су хиљаде америчких снага остале у тој земљи у знак подршке у борби проитив тероризма.

Трампова администрација је послала хиљаде додатних јединица  да покушају да промијене курс најдужег рата који је Америка водила.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар