Bombaš samoubica napao vojnu bazu

Talibanski bombaš samoubica izveo je danas napad na vojnu bazu u južnoj provinciji Helmand u Avganistanu i usmrtio četiri civila i dva vojnika, saopštili su zvaničnici u toj zemlji.

Republika Srpska 28.04.2018 | 10:23
 Bombaš samoubica napao vojnu bazu
Portparol guvernera provincije Helmand Omar Zavk, izjavio je da su tri civila i dvojica vojnika ranjeni u napadu u distriktu Nad Ali, a bombaš koji je koristio kombi je ciljao na tu vojnu bazu, prenosi AP.

Komandant vojske na jugu države Abdul Kvadir Bahadorzai potvrdio je da se napad dogodio i naglasio da bi broj žrtava mogao da se poveća.

Odgovornost za napad prvobitno nije niko preuzeo, ali su talibanski pobunjenici saopštili prošle srijede da započinju prolećnu ofanzivu, iako napade izvode regularno i bore se protiv snaga bezbjednosti, navodi agencija.

Ta grupa je u srijedu izdala saopštenje u kojem je navela da će ofanziva “Al kandak” koristiti “nove i komplikovane” taktike sa ciljem da “unište, ubiju i uhvate američke okupatore i njihove pristalice”.

U Avganistanu je tradicionalno sa proljećem došao i veći talas nasilja, pošto toplije vrijeme omogućava borcima da se lakše kreću po planinskim predjelima, a prethodnih godina, talibani i ogranak Islamske države su izvodile napade skoro na dnevnom nivou.

Tailibani su preuzeli kontrolu nad distriktima širom države i redovno izvode napade na prestonicu, Kabul.

SAD formalno su okončale svoju borbenu misiju u Avganistanu 2014, ali su hiljade američkih snaga ostale u toj zemlji u znak podrške u borbi proitiv terorizma.

Trampova administracija je poslala hiljade dodatnih jedinica  da pokušaju da promijene kurs najdužeg rata koji je Amerika vodila.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar