Кад кажете "Инијеста", заувијек ћете помислити и...

Барселона ће се ове сезоне дефинитивно опростити од млађег члана славног тандема везиста. Заједно су писали историју!

Фудбал 30.04.2018 | 23:30
Кад кажете "Инијеста", заувијек ћете помислити и...
"Они су једини Шпанци који су могли да освоје Златну лопту", рекао је Сеск Фабрегас о свом некадашњем саиграчу Андресу Инијести (33) - једном од највећих играча у историји европског фудбала.

Када год се изговори име чулвеног везисте, није потребно наглашавати које ће име "ићи" следеће у тој реченици.

Великан који је овог петка на Ноу Кампу добио аплауз Лионела Месија и саиграча док је потврђивао одлазак из Барсе, чинио је чак 13 година тандем са такође легендарним Ћавијем Ернандезом (38) у везном реду Каталонаца.

Ћави у средини, Инијеста на једној страни, а Меси на другој.

Као и у Барселони, њих двојица су дотицали и скидали звезде и у шпанској репрезентацији. У Јужној Африци 2010. постали су светски шампиони и то управо Инијестиним голом у финалу против Холандије.

Један без другог, просто, нису ишли. Ћавијев одлазак у Азију оставио је за собом неизбежну празнину на терену Ноу Кампа, коју су попунили нови мајстори, али се уз Инијестино презиме и даље као рефрен понављало и "Ћави".

Та навика није потекла само од навијача.

"Када играте против Барселоне, није вам проблем Лионел Меси. Проблем су Инијеста и Ћави. Они целу ноћ могу да задрже лопту", рекао је пре неколико година легендарни сер Алекс Фергусон.

У дресу Барсе, Инијеста је освојио невероватних 29 трофеја и постао је један од тројице играча каталонског гиганта којима су аплаудирали и навијачи Реала.

Без рачунања титуле коју ће освојити овог пролећа, славни играч са "осмицом" на леђима постајао је осам пута шампион Шпаније, прошле недеље подигао је шести пут пехар Купа краља, четири пута је освајао Лигу шампиона и три пута је био клупски шампион света.

Пеп Гвардиола, његов некадашњи саиграч и тренер, "видео" је шта ће се догодити још када је Инијеста ушао у први тим, давне 2002.

Пеп је тада рекао Ћавију: "Пензионисаћеш ме, али овај момак (Инијеста) ће нас обојицу послати у пензију".

ЋАВИ:ЈА САМ ОТИШАО ДРУГАЧИЈЕ...
 
На дан када је Инијеста потврдио да иде, очекивано брзо стигао је и Ћавијев коментар. Он већ три године игра у катарском клубу Ал-Сад а одлазак свог "парњака" видео је као добро планирану одлуку, донесену у право време.

"Када сам ја одлазио, учинио сам то зато што сам играо све мање и мање. Почнете у таквој ситуацији да примећујете да вам је све за нијансу теже да изведете. Андресов случај није исти, јер он и даље игра све време. Он одлази са највишег нивоа, јер је био пример свима у фудбалу - и на терену и ван њега", рекао је он.

Ћави ће се повући на крају ове године и почеће тренерску каријеру. Оно што су Инијеста и он радили у Барселони памтиће се дуго, колико и титуле Каталонаца и начин на који су мењали и променили фудбал.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар